Над ЖКГ нависли зміни

Чим загрожує брак газу в українських газосховищах, чого чекати на ринку житлової нерухомості, та які зміни приготували українцям парламентарі?! – відповіді на ці запитання «Україна Комунальна» пропонує у бліц-огляді найактуальніших подій цього тижня.

Літо перейшло за половину, втім, спека у галузі житлово-комунального господарства і не думає спадати. Найгарячіше протягом тижня було як у газовій сфері, так і у житловій, окрім того на українців чекав ряд змін не лише у профільному Міністерстві, але й в Укрзалізниці.

Розмови про ціни на російське блакитне паливо, створення двох/трьохстороннього консорціуму на базі української ГТС, щонайрізноманітніші непорозуміння з цього приводу, сланцевий газ, будівництво LNG-терміналу, здається, вичерпали себе, принаймні цього тижня, однак, актуальними залишилися питання українських газових сховищ. Зокрема, все більше експертів побоюється за європейську зиму, адже через брак необхідних запасів блакитного палива в українських газосховищах можуть виникнути проблеми з його транзитом.

Так, Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький підтвердив, що опалювальний сезон 2013-2014 років почнеться із запасами газу в українських сховищах в обсязі 14 млрд куб. м.

У свою чергу співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич стверджує, що такий запас газу надто малий для опалювального сезону, через що можуть виникнути проблеми з його поставками до Європи.

«Якщо буде закачано мало газу до підземних сховищ - 14 мільярдів накопичено на закінчення сезону закачки, то цілком реально, що за умови різкого похолодання ми можемо мати проблеми: і Росія, і Україна, і Західна Європа», - сказав він.

На переконання експерта, в українських сховищах має бути хоча би 18-19 млрд куб. м газу.

Окрім цього стало відомо, що НАК «Нафтогаз України» за січень-червень 2013 року збільшила видобуток газу на 2,4% - до 9,3 млрд куб. м. Втім, компанія не зможе закінчити 2013 рік із прибутком, маючи фінансовий план з дефіцитом у 18 млрд грн.

Читайте також: Збитковості «Нафтогазу» знайшли пояснення

Попри сумні газові перспективи, зовсім інша ситуація вимальовується у житловій сфері. Забудовники діляться статистикою: за І півріччя поточного року прийнято в експлуатацію 4,5 млн кв. м житла.  Це на 6,5% більше порівняно з І півріччям 2012 року.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства очікує укладення більше 4 тисяч кредитних договорів у рамках програми здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Варто зазначити, з початку реалізації програми здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов (13/3), надано 1,9 тис. кредитів на загальну суму 441,2 млн грн, з них за І півріччя 2013 року - 675 кредитів на суму 155,9 млн грн.

За данними Держаного реєстру речових прав, за аналогічний період внесено 586,4 тис. записів про реєстрацію прав власності на об’єкти житлової нерухомості.

Окрім цього минулий тиждень був багатий на зміни, в тому числі і законодавчі. Так, Президент Віктор Янукович повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом Закон «Про внесення змін до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок».

На його думку, пропоновані Законом зміни порушують конституційні норми щодо рівності перед законом усіх суб'єктів права власності, забезпечення державою захисту прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальної спрямованості економіки, рівності перед законом усіх громадян, неможливості привілеїв, обмежень за ознаками місця проживання.

Реалізація положень Закону також негативно вплине на економічний розвиток міста Києва, зокрема з питань житлового будівництва, розбудови інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури.

Нагадаємо, Законом зупинялося надання містобудівних умов і обмежень уповноваженими органами містобудування та архітектури, а також дія заборони на відведення земельних ділянок і зміну їх цільового призначення у разі відсутності плану зонування або детального плану території для всіх населених пунктів України, крім міста Києва.

У свою чергу Уряд схвалив зміни до  постанови №167 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2013 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах». Це дасть можливість не тільки підприємствам водопостачання та водовідведення, а й теплопостачальним підприємствам стати учасниками розрахунків відповідно до Порядку та умов в частині погашення податкових зобов’язань.

Нагадаємо, на сьогодні податковий борг теплопостачальних підприємств складає 850 млн грн.

Читайте також: Компенсація різниці в тарифах за ЖКГ отримала відкоша

Також Уряд вніс зміни до постанови №258, яка визначає Порядок формування тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів. Оскільки чинний Порядок встановлення тарифів на послуги з паркування транспортних засобів носить рекомендаційний характер, змінами вводиться обов’язковість застосування Порядку органами місцевого самоврядування.

На думку урядовців, документ забезпечить відповідність рівня тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів розміру економічно обґрунтованих витрат, а також сприятиме формуванню соціально-справедливих тарифів на такі послуги.

Варто зазначити, хвиля змін захопила і Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Зокрема, НКРЕ прийняла постанову згідно з якою, гарантовані газопостачальники зобов’язані розміщувати інформацію щодо прав споживачів (населення, юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців) та встановлених цін на газ для них на власних веб-сайтах та на звороті платіжних документів, призначених для здійснення розрахунків за надані послуги з газопостачання.

До того ж, кожному побутовому споживачу природного газу газопостачальник повинен повідомляти шляхом друкування на звороті платіжного документу обсяг спожитого газу у попередньому році, у т.ч. за перше півріччя, величину роздрібної ціни на природний газ, спожитий ним у попередньому році, а також визначену ціну на поточний рік, про переплату чи заборгованість тощо.

Серед іншого, - на українців чекають зміни і у поїздах «Укрзалізниці». Цього тижня електронні посадочні документи, які діють на  швидкісні поїзди Інтерсіті+ і поїзд №37/38 Київ – Донецьк, набули статусу розрахункового документа (фіскального чека). Завдяки цьому електронні квитки стали легітимні для звітності і віднині немає потреби друкувати їх ще й на діючих бланках проїзних документів.

До кінця 2013 року електронні квитки будуть впроваджені на усі поїзди внутрішнього сполучення - близько 120 пар.

Зауважимо, тепер також можна залізничні квитки не лише замовити через інтернет, але і таким же чином їх повернути через кабінет користувача на сайті booking.uz.gov.ua чи інші системи придбання квитків.

 
Коментарі (0)