ГоловнаПублікаціїПодії«Несерйозні» підсумки 2013 року

«Несерйозні» підсумки 2013 року

Оскільки вручення «анти премії» минулого року викликало у наших читачів схвальні відгуки, редакцією «У.К.» було вирішено і цього року відзначити ті події ЖКГ України, та тих людей, які в прямому сенсі «сіли в галошу».

В останній день минулого року 2012 року «У.К.» запропонувало читачам розділити з редакцією святковий настрій, та поглянути на підсумки року в комунальному житті трішки із усмішкою та гумором. Тоді ми олосили переможців у номінаціях за найсумнівніші досягнення в галузі ЖКГ. Оскільки вручення такої «анти премії» викликало в наших читачів схвальні відгуки та подарувало їм гарний передноворічний настрій, редакцією «У.К.» було вирішено і цього року відзначити ті події ЖКГ України та тих людей, які в прямому сенсі «сіли в галошу». Тож, шановне товариство, церемонія «Срібна галоша ЖКГ -2013» оголошується відкритою!

Срібну галошу в номінації «Старі пісні про головне» отримує Президент Віктор Янукович, який вже третій рік поспіль вимагає від Кабінету Міністрів ввести єдині тарифи на житлово-комунальні послуги в усіх регіонах України. Про те, що державна політика і дії уряду повинні бути спрямовані на те, щоб в будь-якому регіоні тарифи на електроенергію, воду, газ були для всіх громадян рівними, він повідомив журналістам під час робочої поїздки до Кіровоградської області 3 жовтня. За три роки ідея про необхідність запровадження єдиного тарифу порядком вже набридла як комунальним підприємствам, які точно розуміють, що вона нездійсненна, так і чиновникам ЖКГ, які точно не розуміють, як її реалізувати на практиці та відзвітуватися про успішне виконання завдання перед Адміністрацією Президента.

У номінації «Обіцянки – цяцянки» впевнено обійшов конкурентів «куратор ЖКГ в уряді» Віце–прем’єр міністр Олександр Вілкул, який 15 березня на урочистому зібранні з нагоди дня працівника ЖКГ оголосив про початок масштабної програми модернізації централізованих систем тепло- і водопостачання, облаштування будинків сучасними приладами обліку; капітального ремонту ліфтів, а також масштабної модернізації комунальної техніки. Однак, ані в березні, ані в грудні комунальники не відчули на собі масштабності такої «модернізації». Касовий розрив зведеного державного бюджету сягнув захмарних 80 млрд грн, а зі снігом у 2014 році доведеться боротися старим перевіреним засобом – лопатою.

«Срібну галошу» в номінації «Мовчання – золото» заслужено отримує Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник, який протягом перших шести місяців з дня його призначення на посаду уникав публічних виступів та не дав жодного інтерв’ю. Запрошення на перше інтерв'ю з посадовцем, «У.К.». отримала після того, як сама редакція була змушена відповідати на запитання наших читачів, адресованих керівнику Міністерства.

Беззаперечним переможцем в номінації «Перерваний політ» став голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, який ще у лютому цього року мав певну довіру киян та прекрасні перспективи очолити крісло міського голови. Однак, відсутність пана Попова 23 березня у місті під час снігопаду, який зумовив колапс всього міста, та навпаки, його присутність у місті в ніч з 30 листопада на 1 грудня під час встановлення тепер вже всім відомих «йолки» та ковзанки, зіграли з «міцним господарником» злий жарт. Навряд чи після цих подій кияни віддадуть свої голоси за Олександра Павловича…

Читайте також: ЖКГ-2013: підсумки року

«Срібну галошу» від «У.К.» в номінації «Ворошиловський стрілець» заслужено отримує 71-річний пенсіонер з міста Полтави, який 18 грудня влаштував стрілянину в Ленінському районному суді Полтави. ПАТ «Полтаваобленерго» як підприємство, що поставляє електроенергію населенню, подало до суду на пенсіонера у зв'язку з порушеннями з боку останнього. Дідусь виявився не зовсім «божою квіткою» та у певний момент, коли суперечка в суді загострилася, дістав пневматичний пістолет марки «Флобер» і двічі вистрілив у 64-річного юридичного представника ПАТ «Полтаваобленерго». Кулі потрапили в шию і спину юриста, постраждалого направили до лікарні. Ніяк комунальна Коліївщина розпочалася, панове – братове…

«Срібну галошу» в номінації «Закон як дишло» - отримує Верховний Суд України, який 30 жовтня виніс знакове та неоднозначне рішення по справі «Споживач – Артемівська управляюча компанія ЖКП». Суд не взяв до уваги аргументи споживачів про те, що комунальне підприємство фактично не надавало послуги з утримання будинку та прибудинкової території або надавало їх не у вказаному їм об'ємі. Комунальним підприємством не надано доказів наявності законно встановленого тарифу для приватного житлового фонду, не укладений з ними, як з власниками квартири, договір на надання житлово-комунальних послуг, у зв'язку з чим у споживачів не виникає обов'язків по оплаті таких послуг. Виходячи з положень ст.ст. 20, 21 Закону «Про житлово-комунальні послуги» і Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабміну від 8 жовтня 1992 року № 572, суд прийшов до висновку, що необхідність укладення договору на надання житлово-комунальних послуг передбачена законом і його укладання є обов'язковим, водночас при цьому відсутність вказаного договору не звільняє відповідачів від сплати послуг, наданих комунальним підприємством. «Бачиш ховрашка? – Ні. А він існує» - це про послуги, які нібито надають ЖЕКи після цього рішення суду.

У номінації «Злодій повинен сидіти за гратами» переміг директор КП «Теплоенергетик» м. Кіровоград, але свою «Срібну калошу» йому доведеться відсилати поштою у виправну колонію. Бо вироком Кіровського районного суду Кіровограда його було засуджено до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Зловживання керівника комунального підприємства були викриті прокуратурою у вересні минулого року. У ході досудового слідства було встановлено, що посадовець з корисливих мотивів протягом лютого-липня 2012 року надавав підлеглим незаконні вказівки щодо безпідставного перерахування грошових коштів на рахунок одного з приватних підприємств. В результаті інтересам територіальної громади в особі КП «Теплоенергетик» завдано збитків на суму понад 4,1 млн грн.

Але не все так погано у нашому комунальному домі! За новорічними столами сьогодні об’єднаються і споживачі житлово-комунальних послуг, і працівники житлово-комунальних підприємств, які ці послуги виробляють, створюють та надають споживачам.

Хочеться знов подякувати споживачам за те, що попри всі недоліки в роботи комунальних підприємств, більшість з них терпляче, з розумінням ставиться до проблем комунальників, віддячує своєчасною оплатою спожитих послуг. Комунальникам треба подякувати за те, що, не дивлячись на примхи погоди, попри складність економічної ситуації та бездіяльність чиновників, вони терплять всі ці негаразди, але все ж таки забезпечують міста та селища держави водопостачанням та теплом.

 
Коментарі (4)
Владимир0
31 Грудня 2013 p. 12:14
Собственно итогов как таковых нет , все как всегда- светлое будущее ЖКХ , колосальные реформы , бравурные здравицы и повальные обещалки что завтра будет лучше чем вчера , уже НИ ЧЕГО НЕ УДИВЛЯЕТ И НЕ РАДУЕТ ...
Санечка В.3
31 Грудня 2013 p. 12:27
Тю! Владимир, Вы что в сказки верите? Вы думали что за этот год ЖКХ Украины расцветет и окрепнет??? На сегодняшний день может радовать только шампанское в бокале))) С наступающим!!!
Андрій Осадчий2
31 Грудня 2013 p. 14:42
или виски в бокале со льдом, что тоже не может не радовать....с Новым годом!
Владимир2
31 Грудня 2013 p. 15:03
в нашем с Вами случае по итогам годовых реформ ЖКХ радовать может только водка с шампанским в одном бокале , с Новым годом !