ГоловнаПублікаціїАналітика ЖКГ пожинає наслідки «газових» знижок

ЖКГ пожинає наслідки «газових» знижок

Привезені з Росії «газові» знижки підігріли українських посадовців: ця подія стала причиною не лише активного обговорення «за» і «проти», але й повпливала на тарифи для деяких споживачів. Детальніше у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Останній тиждень року 2013-го видався для галузі ЖКГ достатньо напруженим: посадовці гуртом взялися підводити підсумки та прогнозувати подальші перспективи. Зокрема, найбільш актуальними були навкологазові питання та питання тарифів.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 17 грудня «Газпром» і «Нафтогаз України» у присутності президентів двох країн підписали доповнення до Контракту на купівлю-продаж, поставки, обсяги та умови транзиту природного газу на 2009-2019 рік» від 19 січня 2009 року. Підписаний документ дозволяє «Газпрому» постачати газ в Україну за ціною 268,5 дол. за 1 тис. куб. м, тоді як зараз вона становить 400 дол.

З одного боку українська сторона мала б тішитися, - Президент Віктор Янукович привіз «благі вісті», те, про що так довго говорили, стало більш реальним, однак в Україні цю подію сприйняли досить неоднозначно. Якщо у тиждень підписання документу експерти розмірковували щодо першопричин, політичного підгрунтя таких раптових і значних знижок, то цього – детальніше промальовувати перспективи.

Так, Віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко зазначив, що завдяки новим домовленостям конфліктні питання між Україною і Росією щодо природному газу будуть зняті до 2020 року, тобто до кінця дії газових контрактів.

Окрім того, Віце-прем'єр додав, що доповнення до газових контрактів торкнулися тільки зміни ціни, але не торкнулися обсягів закуповуваного Україною російського газу. Зокрема, в контракті збережено положення «бери або плати».

Примітно, що ціна на газ для України матиме мінливий характер: залежно від вартості нафти вона може варіювати від зростання до спадання.

А поки уряд обіцяє з нового року  знизити на третину граничну ціну на газ для державних установ. Про це на початку тижня заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров, зауважуючи, що для  промислових споживачів зниження буде відбуватися поступово, адже більша частина газу, яка буде спожита в наступному році, вже закуплена за ціною 2013 року - в середньому близько 400 дол. за тисячу кубометрів.

Читайте також: Тарифи ЖКГ - жертва політичних балачок

Водночас Президент Віктор Янукович закликав Кабінет Міністрів не зволікати з прийняттям відповідних рішеннь.

«Я просив би, Миколо Яновичу, цими днями прийняти відповідні рішення разом із Національною комісією з енергетики щодо послідовного скорочення ціни на газ для наших споживачів. Щоб наші виробники, наші споживачі з першого січня це відчули», - сказав Віктор Янукович.

Реакція на прохання Президента не забарилася. Наприкінці тижня голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Валерій Саратов заявив, що знижена вартість на опалення дитсадків, лікарень та інших закладів бюджетної сфери буде в середньому на 25% з 1 лютого 2014 року.

Він також підкреслив, що вартість опалення для населення зменшуватися не буде, оскільки держава вже підтримує кожного українця, датуючи різницю в тарифах. Також не матиме місця і підвищення відповідних тарифів.

«Держава й надалі продовжить датувати вартість газу для населення, яке на 55% менше ніж для підприємств теплокомуненерго», - наголосив Валерій Саратов.

Поряд з цим, на тижні стало також відомо, що російська сторона відмовилася від перспективи управління українською газотранспортною системою на рівних умовах (50/50).

Читайте також: Українську ГТС занедбали на роздоріжжі вибору

Загалом оцінка вартості самої ГТС, проведена компанією Baker Tilly, буде оприлюднена на початку 2014 року після завершення усіх необхідних юридичних процедур.

За словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, оцінка проводилася виходячи з можливості створення на базі української ГТС консорціуму з її управління.

Посадовець також зазначив, що Україна не має наміру відмовлятися від співпраці з європейськими банками щодо отримання кредитного фінансування для модернізації ГТС.

Водночас Прем'єр-міністр Микола Азаров висловив своє обурення через відсутність інтересу Євросоюзу в такій модернізації.

Серед іншого, примітно, що Україна не втратила надії на підписання угоди зі Словаччиною з організації реверсних поставок газу. За словами Едуарда Ставицького, Київ планує підписання в найближчі 2-3 дні.

Також дав про себе знати сумнозвісний проект Владислава Каськіва LNG-термінал. Зокрема, Едуард Ставицький заявив, що  проект не помер, Міненерговугілля надало всі майданчики, всі розрахунки, комунікаційні можливості, інфраструктурні. Втім, детальніше про функціонування проекту може розповісти лише  сам голова Держагенції з інвестицій.

 
Коментарі (0)