ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«Окрім приватного власника ніхто не зможе ефективно управляти об'єктами ЖКГ»

«Окрім приватного власника ніхто не зможе ефективно управляти об'єктами ЖКГ»

Про те, що слід очікувати від передачі об'єктів теплоенергетики в приватні руки, чим загрожує галуззі перехід з газу на вугілля, та яким буде опалювальний сезон «У.К.» розповів президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів в ЖКГ Сергій Бульбас

- Уряд готує галузь теплової енергетики до приватизації, яка повинна поставити крапку в реформуванні цього сектору галузі ЖКГ. Чи вважаєте ви доцільною передачу стратегічних для енергетичної безпеки країни об'єктів в приватні руки?

Чому на порядку денному виникає необхідність приватизації теплоенергетичних підприємств. Причина одна - зростання вартості енергоносіїв. Як би уряд не обіцяв утримати ціну газу на певному рівні, життєва практика підказує, що динаміка зростання його ціни продовжується. Таким чином, поки не будуть вирішені питання вартості традиційного палива і заміни його альтернативними, необхідно шукати джерела, які допоможуть знизити енергоспоживання. А для того, щоб це зробити, необхідно шукати фінансування для проведення модернізації галузі теплоенергетики. Чи потрібно це робити? Відповім: безумовно потрібно, оскільки найбільший рівень енергоспоживання серед країн Європи демонструє Україна.

- Якими можуть бути джерела фінансування галузі?

Безсумнівно, перш за все, для учасників енергетичного ринку, це - тарифи, які зараз і так досить високі. Побутові споживачі не готові сплачувати поточні рахунки, а також сприймати плани по підвищенню вартості гігакалорії тепла. Значить, враховуючи ці обставини, необхідно ставити питання про пошук коштів, які не були б прив'язані до зростання тарифів, і могли б зайти ззовні, дозволивши провести модернізацію галузі. Мова йде про інвестиції приватних компаній, фінансування з боку міжнародних фінансових інститутів, кредитні кошти під гарантії держави. Або ж необхідно піднімати питання про переведення об'єктів теплової енергетики на альтернативні джерела енергії, наприклад, замінити природний газ вугіллям. Наскільки мені відомо, однією з основних умов приватизації ТЕЦ є можливість подальшої заміни газової енергетичної складової на вугільну. І тут ми знову впираємося в проблему фінансування. Адже для цього необхідно залучити колосальні кошти, йдеться про багатомільярдні інвестиції. Зрозуміло, що у держави таких грошей немає. Таким чином, виникає необхідність залучати в галузь приватний сектор шляхом приватизації об'єктів теплоенергетики.

Сергій Бульбас вапі жкг фото

- Чому мова йде саме про приватизацію теплоцентралей?

Якщо порівнювати такі підприємства, як теплоцентралі і теплокомуненерго, то перші займаються виробництвом теплової енергії, а ТКЕ - ще й транспортуванням, а також реалізацією тепла. Згідно з українським законодавством, приватизація засобів транспортування теплової енергії заборонена. Тому держава змушена піти дорогою найменшого опору і виставити на приватизацію джерело виробництва теплової енергії. Безумовно, необхідно слідувати по обраному шляху, іншого немає. Крім того, на моє глибоке переконання, крім приватного власника ніхто не зможе ефективно управляти об'єктами ЖКГ. Тому що комунальна власність фактично означає комунальну відповідальність, тобто, комунальну безвідповідальність.

- Як в умовах діючих економічно необгрунтованих тарифів інвестор зможе повернути вкладені кошти?

Повернення інвестицій буде відбуватися за рахунок того, що власник, в результаті модернізації або переходу на альтернативні види палива, знизить рівень енергоємності свого технологічного обладнання, відповідно, знизяться обсяги енергоспоживання. У нього з'явиться та дельта, яка і представляє його фінансовий інтерес. Працювати за такою схемою в галузі буде простіше при переході на стимулююче тарифне регулювання. Але, треба розуміти, що ризики інвестора у нашій галузі складаються далеко не в окупності вкладених коштів. Як показує досвід і практика, у нас в країні у процесі приватизації об'єкти комунальної енергетики концентруються в руках одних і тих же фінансово-промислових груп. Тобто сама процедура приватизації непрозора. Тому ми і не спостерігаємо в цьому сегменті галузі іноземних компаній, які також зацікавлені у виході на наш ринок. Ті умови, які створені тут, не дозволяють їм брати участь в офіційних торгах.

- Чи можна розглядати передачу підприємств теплоенергетики в концесію в якості альтернативи приватизації?

Законом у нас дозволені і той, і інший механізми залучення інвесторів: як приватизація, так і передача об'єктів у концесію. Якщо держава не хоче повністю втратити контроль над стратегічними для енергетичної безпеки країни об'єктами, варто розглянути альтернативний приватизації та концесії варіант. Державі потрібно створити з потенційними інвесторами спільне підприємство, де будуть прописані та дотримані інтереси всіх сторін. З одного боку, вносяться активи державної або муніципальної форми власності, з іншого - активи приватних інвесторів.

- Наскільки буде ефективною реалізація планів щодо переведення галузі з газу на вугілля?

Я можу сказати тільки одне: в шістдесяті роки ми від вугільної складової в енергобалансі країни відійшли, тепер ми повертаємося назад. Перехід теплоенергетики на вугілля, швидше, продиктований безвихідною ситуацією. Як я вже згадував, причиною пошуку альтернативного і більш дешевого палива є висока вартість газу, а також неможливість вплинути на її зменшення. Якщо процедура переходу на вугілля буде масовою і торкнеться всієї України, то я не впевнений, що в результаті цього ціна вугілля не підніметься до вартості газу. І ми не будемо надалі ламати голову, як нам відвести галузь від вугільної складової. Тому тут необхідний комплексний підхід: там, де можна заміщати газ вугіллям, потрібно це робити. Особливо це актуально для східних регіонів України. Але везти вугілля в західні регіони, вважаю, недоцільно. Крім того, не варто забувати, що при переході галузі на вугілля виникають питання пов'язані з екологією, зокрема, це питання утилізації відходів спалювання вугілля або водовугільної суміші: шлами, викиди. А Україна брала на себе певні зобов'язання в рамках Кіотського протоколу зі скорочення викидів шкідливих речовин в атмосферу. Тобто перехід актуалізує безліч питань, вирішення яких потягне за собою додаткове фінансування, що, в свою чергу, може відбитися на тарифах.

- Як майбутні  вибори до парламенту вплинуть на опалювальний сезон?

Проведення в країні передвиборчої кампанії вплине, по-перше, на те, що до закінчення виборів тарифи на теплову енергію та гаряче водопостачання підвищуватися не будуть, і, по-друге, на те, що опалювальний сезон почнеться вчасно. Звичайно, будуть нюанси, але в цілому по країні опалювальний період почнеться вчасно не дивлячись ні на що і, як кажуть, за всяку ціну. Що буде після закінчення опалювального сезону - велике питання.

Розмовляла Марія Цатурян

 
Коментарі (4)
Алена-2
25 Вересня 2012 p. 12:27
Посмотрела на интервью, на сайт. Все какое-то пукаещее, бестолковое. Нет единой концепции. Подача материалов с точки зрения ЖКХ безграмотная и бездарная.Все подано какими- то уламками и урывками. Задумка с единым сайтом в этой отрасли может была и хорошей.Не обижайтесь, я от души. Алена
Андрій Осадчий2
25 Вересня 2012 p. 12:51
Вы, конечно, простите, Анна, но Вы бестактны и некорректны по отношению к этому сайту, его создателям, главному редактору и большому коллективу, который работает над его наполнением. Вам как читателю может нравится или не нравится идея и контент сайта, Вы можете высказать любые предложения и пожелания, но зачем же так вот невежливо и оскорбляюще писать. Прежде чем критиковать, Вам следовало бы уяснить, что Украина коммунальная - это вообще единственный интернет-ресурс, где хотя бы пытаются анализировать ситуацию в ЖКХ, определить тенденции, подавать проблемы отрасли такими как они есть, без прикрас в отличие от сайтов органов власти, где 100% ПАКРАЩЕННЯ, и других сайтов, которые попросту непрофессионально подают новости ЖКХ. Да, пусть не всегда все гладко получается, но за последний год качество контента сайта улучшилось в разы...очень прискорбно что Вы позволяете себе критиковать и откровенно насмехаться над трудом такого большого коллектива. Интересно, а в какой отрасли Вы специалист и что Вы вообще смыслите в ЖКХ????
Мария Цатурян3
25 Вересня 2012 p. 16:00
Алена, в любом случае, спасибо за внимание к нашему изданию. Но мне, как главреду, было бы полезно узнать, что конкретно Вы считаете неудачным. Интересно было бы послушать Ваши предложения о том, что стоит изменить. Мы заинтересованы сделать наш сайт лучше. С нами можно связаться по тел. 044 486 60 68
SERGEY1
25 Вересня 2012 p. 23:33
Та чого ж на Вас ображатися пані Олено, я завжди виступаю за конструктивну критику, але в даному випадку схоже на "а баба Яга проти" при чому "на лицо" синдром хвороби занедбаного "метеоризму", так що залишається лише поспівчувати!