ГоловнаПублікаціїОСББОСББ та ПДВ: чи загрожують штрафи неплатникам?

ОСББ та ПДВ: чи загрожують штрафи неплатникам?

Мінрегіон і ДПСУ видали нові роз'яснення, що вносять ясність у питання про оподаткування діяльності ОСББ податком на додану вартість.

Обидва відомства зійшлися на думці, що не обкладаються ПДВ кошти, які надходять на рахунки ОСББ від власників житла в якості оплати за водо-, газо -, тепло- і енергопостачання та перерахування ОСББ цих коштів постачальникам житлово-комунальних послуг. Тим не менш, на практиці можливі ситуації, коли у об'єднання співвласників з'являється обов'язок зареєструватися платником ПДВ і сплачувати податок.

Питання про те, чи повинні ОСББ сплачувати ПДВ на практиці виникає не так вже часто, але, тим не менше, уваги заслуговує і залишається актуальним вже багато років. Обидва профільних відомства - і Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, і Державна податкова служба України - видавали роз'яснення щодо оподаткування діяльності ОСББ неодноразово за період дії Закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» у зв'язку з періодичним виникненням спірних ситуацій. «Однією з проблем створення та діяльності ОСББ була до останнього часу вимога податкових органів сплачувати податок на додану вартість, - роз'яснюють у прес-службі Мінрегіону. Багато років тривала роз'яснювальна робота і, спільно з податковою адміністрацією, було підписано роз'яснювальний лист про сутність діяльності ОСББ, які забезпечують утримання власного будинку і не надають послуг, у зв'язку, з чим у них відсутній об'єкт оподаткування ПДВ (згідно з пунктом 185.1 Податкового кодексу України)».

 На одну з таких спірних ситуацій - застосування податківцями штрафних санкцій до ОСББ у зв'язку з нереєстрацією платниками ПДВ - Мінрегіон звернув увагу у своїх листах від 25.05.2012 р. N 12/20-10-1348 та N 12/20-10-1349. В результаті свою офіційну позицію щодо оподаткування ОСББ податком на додану вартість оприлюднила і ДПСУ, видавши лист від 22.06.2012 р. № 8958/5/15-2116.

«Питання оподаткування ОСББ податком на додану вартість розглядався на першому засіданні Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Робочою групою Національної ради було опрацьовано лист з обгрунтуванням відсутності в ОСББ об'єкта оподаткування ПДВ і з пропозицією до ДПС надати відповідне податкове роз'яснення. На сьогодні такий лист, в розробці якого брали участь податкові органи, № 31-08310-3-8/4638 від 05.07.2012 р. підписаний Міністерством фінансів України. У листі визначено, по-перше, що в ОСББ відсутній об'єкт оподаткування ПДВ за всіма комунальними послугами незалежно від порядку їх оплати власниками житлових і нежитлових приміщень - або безпосередньо на рахунки комунальних підприємств, або на рахунок об'єднання з подальшим перерахуванням відповідним підприємствам. Тільки в разі встановлення об'єднанням плати з мешканців за перерахування коштів така оплата стає об'єктом оподаткування ПДВ. Об'єктом оподаткування ПДВ можуть бути доходи від надання в оренду приміщень тільки після реєстрації суб'єкта платником ПДВ. Оскільки в багатьох випадках ці доходи не перевищують 300 тис. грн. то і об'єкт оподаткування відсутній», - кажуть у відомстві.

Читайте також: ОСББ – розмінна карта у грі можновладців

Втім, справедливості заради треба відзначити, що в багатьох регіонах України вирішення питання про сплату або несплату ОСББ податку на додану вартість не призводить до спірних ситуацій у взаємовідносинах з податківцями. Тим більше, до застосування штрафних санкцій. «У Донецькій області прецедентів застосування до ОСББ штрафних санкцій за несплату ними ПДВ, наскільки мені відомо, не було. - Говорить голова координаційного центру ОСББ Донецької області Володимир Ледньов. - Що стосується транзитної оплати, що проходить через ОСББ - за тепло, гарячу і холодну воду, стоки - ця сума за рік, природно, перевищує 300 тисяч гривень. Але якщо її виключити із загальної суми - жодне ОСББ встановлений Податковим кодексом поріг операцій не подолає».

Взагалі ж суть проблеми проста. Статтею 4 Закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами об'єднання. Однак товариство співвласників може здійснювати господарську діяльність для забезпечення власних потреб безпосередньо або шляхом укладення договорів з фізичними чи юридичними особами. А так як у відповідності з Податковим кодексом сплата ПДВ «прив'язана» до господарської діяльності і господарських операціях (адже на добровільних засадах платником ПДВ відповідно до підпункту 180.1.1 Податкового кодексу може стати будь-яка особа, що здійснює господарську діяльність), питання про сплату ПДВ є актуальним і для ОСББ. Тим більше, що обов'язковій реєстрації при перевищенні певного обсягу поставок товарів/послуг підлягають всі суб'єкти.

Тому необхідно усвідомити, чи є діяльність об'єднань співвласників квартир поставкою товарів/послуг в розумінні Податкового кодексу. Відповіді саме на це питання в основному й присвячено лист ДПСУ № 8958/5/15-2116, і частково - лист Мінрегіону від 31.07.2012 р. № 8/10-2040-12. Державна податкова служба України в своєму листі чітко розділила господарські операції ОСББ на два види господарських операцій: підпадають і не підпадають під визначення поставок товарів/послуг, та, відповідно, оподаткування ПДВ.

Транзитні платежі - не в рахунок

Зокрема, ДПСУ роз'яснила, що об'єкт оподаткування ПДВ не виникає ні при одному з двох можливих варіантів оплати житлово-комунальних послуг власниками житла. Ні в ситуації, коли власники житла перераховують кошти безпосередньо на рахунки підприємств і організацій, що надають житлово-комунальні послуги, ні в ситуації, коли оплата за послуги (у відповідності з договорами, укладеними ОСББ з власниками житла) проводиться на рахунок ОСББ для накопичення і наступного перерахування оплати підприємствам і організаціям, які надають послуги. «ОСББ оплачує житлово-комунальні послуги транзитом, перераховуючи платежі відповідному комунальному підприємству з вже включеною до складу цього платежу сумою ПДВ. Тому під обкладення ПДВ таке перерахування платежів не підпадає», - констатує Володимир Ледньов.

ДПСУ в своєму листі вказала, що в ОСББ не виникає об'єкт оподаткування при перерахуванні ним оплати «за водо-, тепло-, газо-, електропостачання, гаряче водопостачання та інших послуг» підприємствам і організаціям, які надають ці послуги. Причому ніякої ролі не грає, на яку суму ОСББ здійснена така оплата: на 1 гривню або мільйон гривень. Причина цього також проста: ніякої доданої вартості при здійсненні такої оплати не виникає, відповідно, і поставкою послуг, оподатковуваної ПДВ вона не є. Крім цього ДПСУ у своєму листі уточнила, що не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ і кошти, які надходять на банківський рахунок ОСББ від власників житлових і нежитлових приміщень для компенсації витрат на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, яке перебуває у спільній власності об'єднання.

Читайте також: Камені спотикання ОСББ

Такої ж думки на цей рахунок дотримується і Мінрегіон. У своєму роз'ясненні № 8/10-2040-12 міністерство акцентувало увагу на тому, що виконання ОСББ своїх статутних функцій щодо забезпечення реалізації прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном, належне утримання будинку та прибудинкової території не можна розцінювати як операції з поставки товарів/послуг. У зв'язку з цим і надходження на рахунок ОСББ внесків власників житлових і нежитлових приміщень, як роз'яснив Мінрегіон, є не платою за послуги, а сплатою внесків для забезпечення потреб основної діяльності ОСББ.

Орієнтир - 300 тисяч

У той же час, в своєму листі № 8958/5/15-2116 ДПСУ вказала, що в двох випадках об'єкт оподаткування ПДВ у ОСББ виникає. А саме:

- У випадку, коли ОСББ встановлюється окрема плата за перерахування коштів, сплачених мешканцями житлових і нежитлових приміщень підприємствам і організаціям, що надають житлово-комунальні послуги (ПДВ обкладається розмір цієї окремо плати);

- І у випадку, коли ОСББ здійснює господарську діяльність для забезпечення власних потреб «безпосередньо або шляхом укладення договорів з фізичними чи юридичними особами» (зокрема, коли здає в оренду нежитлові приміщення - тобто виступає в якості орендодавця).

Втім, далеко не всі ОСББ на практиці стають суб'єктами орендних відносин. В даний час у багатьох містах вбудовані та прибудовані нежитлові приміщення залишаються об'єктами комунальної власності, тому більшість договорів орендарі укладають не з ОСББ, а з управліннями комунальних ресурсів. Однак у своєму листі ДПСУ зробила два уточнення. З одного боку, роз'яснила, що статті 196 і 197 Податкового кодексу, в яких перераховані операції, звільнені від сплати ПДВ, не передбачають виключення з об'єкта обкладення ПДВ будь-яких операцій, здійснюваних ОСББ. З іншого боку - підкреслила, що обов'язок по реєстрації платником ПДВ і сплаті податку у ОСББ виникає лише у випадку, коли сума оподатковуваних операцій з поставки товарів/послуг, здійснених ОСББ за останні 12 календарних місяців, перевищує 300 тисяч гривень.

Читайте також: ОСББ - темна конячка реформування ЖКГ

Нагадаємо, що можливих джерел доходів у ОСББ всього 10. Це:

- Відшкодування експлуатаційних витрат членами об'єднання в рамках ставок плати за житлово-комунальні послуги та утримання будинку та прибудинкової території;

- цільові внески членів об'єднання;

- Відшкодування комунальними організаціями витрат на обслуговування внутрішньобудинкових мереж та обладнання;

- Державні субсидії малозабезпеченим сім'ям;

- Відшкодування пільг окремим категоріям громадян, що надходить з бюджету;

- Дотації з бюджету на відшкодування збитків ОСББ;

- Цільові внески третіх осіб (не членів об'єднання).

- Додаткові збори з співвласників;

- Доходи від здачі в оренду приміщень, що належать ОСББ, та від іншої комерційної діяльності (за їх наявності);

- Інші доходи, не заборонені законодавством.

Таким чином, фактично всі можливі випадки підпадання операцій, здійснюваних ОСББ, під обкладення ПДВ, ДПСУ у своєму листі вказала. Для того ж, щоб у ОСББ виник обов'язок по сплаті ПДВ необхідно виконання обох умов: здійснення операцій, які підпадають під обкладення ПДВ, і перевищення порогу в 300 тисяч гривень в результаті здійснення оподатковуваних операцій. «300 тисяч гривень протягом 12 місяців - для ОСББ нормальний критерій, - Якщо ОСББ не намагається займатися комерційною діяльністю, і якщо не відносити до бази оподаткування ПДВ перерахування оплати за житлово-комунальні послуги, що надаються іншими підприємствами і організаціями, жодне ОСББ поріг в 300 тисяч гривень не перевищить, і, відповідно, платником ПДВ не стане», - резюмує Володимир Ледньов. Якщо ж ОСББ намагається організувати комерційний підрозділ і стягує з співвласників плату в розмірі 30-50 гривень за квадратний метр, з включенням в неї додаткових послуг, наприклад, утримання консьєржок, систем супутникового телебачення та мало не вертолітних майданчиків - при здійсненні таких операцій потрібно бути готовим платити ПДВ при перевищенні трьохсоттисячного порогу.

Залишається лише додати, що крім обов'язків у ОСББ є ще й права. При цьому за своїм бажанням будь-яке об'єднання співвласників може зареєструватися платником ПДВ - це прямо передбачено Податковим кодексом.

 
Коментарі (0)