ГоловнаКруглий стілВодопостачанняПідприємства тепло- і водопостачання не в захваті від ситуації в галузі

Підприємства тепло- і водопостачання не в захваті від ситуації в галузі

Про те, що ЖКГ потребує ефективних механізмів вирішення актуальних проблем кажуть підприємства і галузі, і чиновники Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, і місцева влада.

Разом з тим, економічна ситуація в галузі залишає бажати кращого. Редакція інформаційного агентства «Україна Комунальна» вважає, що обов'язки журналістів, які інформують читачів про ситуацію в житлово-комунальній сфері, полягають ще й у тому, щоб зосереджувати увагу громадськості на основних проблемах і створити інформаційний простір для вирішення основних поставлених перед галуззю завдань. Перший крок у цьому напрямку редакція вже зробила.

Украина Коммунальная

Заступник генерального директора ПАТ "АК "Київводоканал" з юридичних питань Віта Струкова закликала водоканали об'єднатися навколо спільної мети

Вчора «Україна Комунальна» спільно з нашими партнерами - організаторами міжнародної виставки «Аква-Терм Київ 2014» - зібрали за круглим столом керівників тепло - і водопостачальних українських підприємств, представників нацрегулятора - Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг, чиновників Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, експертів і журналістів. У ході експертної дискусії на тему «Механізми забезпечення стабільного тепло - і водопостачання» учасники круглого столу окреслили цілий спектр проблемних питань і запропонували своє бачення їх вирішення. У свою чергу, «У.К.» і «Аква Терм» запропонували використовувати потужності міжнародної виставки в тому числі і для створення інформаційного простору, певної незалежної експертної галузевої ради, на засіданнях якої вирішення питань будуть пропонувати саме підприємства водо - і теплопостачального сектора. Саме ця ідея закладена в проекті Меморандуму про співпрацю, який «У.К.» і «Аква Терм» запропонували для підписання всім учасникам круглого столу.

Читайте також: Гарячі дискусії про гарячу воду

Украина Коммунальная

Зосередимося детальніше на ключових проблемах, які вчора визначили представники водопостачальних та теплопостачальних підприємств:

1. Відсутність єдиної позиції в українських водоканалів.

Зосередитися на вирішенні ключових проблем всім водопостачальним підприємствам галузі запропонувала заступник генерального ПАТ «АК «Київводоканал» з юридичних питань та інвестицій Віта Струкова. Зокрема, вона закликала водоканали домагатися припинення скасування Правила прийому стічних вод в каналізаційну систему, яку ініціювала Держкомпідприємництва. Скасувавши ці правила, найбільші промислові підприємства зможуть виливати неочищені стоки в систему, що неминуче призведе до екологічної катастрофи. Ще одним наріжним каменем у «Київводоканалі» вважають необхідність прийняття мораторію на використання фосфатів та інших психоактивних речовин у миючих засобах на законодавчому рівні, а також потребує термінового вирішення проблема дебіторської заборгованості з боку абонентів водоканалів. «На жаль, на сьогодні «ефективним» лобі водоканалів є тільки аварії. Коли у нас рвуться мережі і люди залишаються без води, тільки тоді держава починає приділяти увагу сектору водопостачання. Пора всім нам запропонувати нові ефективні механізми вирішення наших проблем», - підкреслила пані Струкова.

Украина Коммунальная

Екс-міністр з питань ЖКГ, Голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко

Читайте також: Теплопостачання переходить на «газову дієту»

2. Необхідність консолідації водопостачальних підприємств у єдину компанію в регіонах. Про успішний досвід укрупнення водоканалів в регіоні розповів учасникам круглого столу генеральний директор ГПКП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик, зазначивши, що Кіровоградська область була однією з перших, хто провів таку консолідацію в результаті чого значно знизилася фінансова тарифна навантаження на споживачів, підприємство отримало можливість провести модернізацію своїх потужностей і поліпшити якість послуги.

3. Рішення проблеми з вартістю енергоносіїв для теплопостачальних підприємств. Президент Міжгалузевої Асоціації «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук підкреслив, що механізм, при якому в разі вичерпання газового ліміту, теплокомуненерго змушені закладати ринкову ціну вартості природного газу в тарифи на послуги теплопостачання для побутових споживачів (4 тис. грн), а на 1,3 тис. грн як зараз передбачено для населення.

Украина Коммунальная

Всі учасники круглого столу зійшлися на тому, що перерахування галузевих проблем не дає потрібних результатів, тому необхідно виробляти алгоритми і пропонувати механізми їх вирішення. Найближчим часом всі пропозиції учасників ринку будуть систематизовані та прописані у проекті Меморандуму, який після відповідного доопрацювання буде направлено для підписання в Мінрегіону і Нацкомпослуг.

Украина Коммунальная

Представники галузі водопостачання обговорюють нагальні проблеми

Заступник начальника Управління інвестиційної політики та технічного розвитку у сфері централізованного водопостачання та водовідведення Нацкомпослуг Артем Тарасенко

Представники галузі спілкуються у неформальній обстановці

Екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко та прес-секретар "Житомирводоканал" шукають спільні точки зору

Президент Міжгалузевої Асоціації "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук обурений ситуацією у сфері теплопостачання

Директор Департаменту розвитку АТОН ГРУП Ігор Сліпець розповідає про сучасні технології

Заступник директора Департаменту регулювання відносин, інвестиційної політики та технічного розвитку у сфері теплопостачання Нацкомпослуг Сергій Бевз

Директор ТОВ "Білоцерковвода" Ольга Бабій 

 
Коментарі (6)
Sergiy-3
06 Грудня 2013 p. 13:19
Думаю що жодний не сказав ,що вирішення проблем що накопичилися у ЖКГ залежить від фахового рівня керівництва ценральних та колегіальних органів влади ,а відповідно працівників їх центральних апаратів. Цікаво було знати моніторінг по складу апаратів.Хто готує питання політики реформування та розвитку в ЖКГ?
Мария Цатурян3
06 Грудня 2013 p. 13:53
Шановний, Сергій Васильович! У Вас вчора була можливість підняти це питання під час круглого столу. Треба було приходити до нас на захід, до того ж Ви були запрошені. І не треба вважати, що ми це питання не обговорювали. Про фаховий рівень керівництва, у тому числі, нацрегулятора та міністерства, вчора говорили всі учасники.
I am3
06 Грудня 2013 p. 14:00
Sergiy, по клавиатуре стучать, это не мешки ворочать)))
Sergiy
06 Грудня 2013 p. 15:03
I am мабуть і носить мішки. Це ціла наука. Кухарка також може управляти державою.
Мария Цатурян1
06 Грудня 2013 p. 15:38
Вибачте, але це тільки більшовики мріяли, щоб державою кухарки керували. Кожний повинен займатися своєю справою, і керувати, державою та галуззю ЖКГ повинні, перш за все, професіонали
Sergiy
06 Грудня 2013 p. 15:41
І я про те. Дякую пані Маріє!