ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: Ігри зі сміттям та непередбачувана теплоенергетика

Підсумки тижня: Ігри зі сміттям та непередбачувана теплоенергетика

«Обережно, напруга!» - саме таким міг би бути девіз цьоготижневого подієвого зрізу у сфері ЖКГ. Політики, мов маленькі діти, беззупину грали у дорослі ігри зі сміттям, енергетикою, питною водою і усім, що потрапляло їм під руки.

«Обережно, напруга!» - сигнальні написи подібного типу супроводжують нас з самого дитинства, ступають слід у слід і ніколи не покидають, навіть, коли бажання всунути два пальці в розетку зникає і, по великому рахунку, вони (написи) втрачають свою актуальність.

«Обережно, напруга!» - саме таким міг би бути девіз цьоготижневого подієвого зрізу у сфері ЖКГ.

Політики, мов маленькі діти, беззупину грали у дорослі ігри зі сміттям, енергетикою, питною водою і усім, що потрапляло їм під руки чи на око. Будучи у вирі цих подій, порівнювати свій стан можна хіба зі струменевим ударом чи перепадом напруги.

Так в понеділок, 18 червня, далися в знаки законопроекти №10499 та №10501, прийняті ВР у першому читанні 11 червня, які дозволять забезпечити реалізацію Національного проекту «Чисте місто», а саме - створити комплекс з переробки твердих побутових відходів, що в свою чергу є подією, котра може суттєво повпливати як на загальний економічний рівень країни, так  і на життя кожного пересічного жителя. Останні досить кардинально провели лінію пріорітетів, зазначивши, що цілком підтримують дії держави, адже вони доцільні та посприяють зменшенню сміттєзвалищ у країні. Та попри розмови і парламентаріїв, і людей, сміття і досі там чи тут і з кожним, навіть найкоротшим відрізком часу, завдає удару по українській екології. Прикладом цього може бути тривожне повідомлення, яке надійшло «У.К.», про те, що сміттєві купи заввишки у зріст людини причаїлися у дворах дніпродзержинських будинків. Звичайно, в деяких регіонах зі сміттям запекло боряться. Так, наприклад, того ж дня  на території  паспортизованого сміттєзвалища в с. Плебанівка Теребовлянського району запустили сміттєпереробно-сортувальний комплекс приватного підприємства ТзОВ «ЕкоБалансТер». Але... Чого лишень коштує Україні проведення Євро-2012, коли лише з початку роботи однієї з фан-зон вивезли 510 т сміття?! Цього явно недостатньо.

Читайте також: Сміття стане «дорогим задоволенням»

Так, у вівторок 19-го червня стало відомо, що у Запоріжжі і досі активно наводять порядки на прибудинкових територіях, зокрема комунальники вивозять торішнє листя. Досить сумно, панове, чи не так?! Майже середина літа, а ми досі вивозимо листя.

В Умані Черкаської області жителі погрожують перекрити трасу «Київ – Одеса», яка знаходиться за сто метрів від їхніх будинків. Вони скаржаться на місцеве сміттєзвалище. Сморід та дим від нього чути за 5 кілометрів. Вимагають побудувати сміттєпереробний завод (20 червня).

Десь подібні методи дієві, наприклад  виконком Алушти все ж прийняв рішення про зниження тарифів на вивезення та розміщення твердих побутових відходів (22 червня), а десь – лишаються непідйомними.

Чи поліпшиться становище з прийняттям законопроектів №10499 та №10501, бачитимемо незабаром, поки ж лишається лише сподіватися.

Читайте також: Сміття загальнодержавного значення

Поряд з тим актуальним і досі, чи пак гарячим, є питання теплоенергетики.

Так, в понеділок, 18 червня, посадовці дійшли висновку, що пріоритетом номер один на шляху до енергетичної незалежності України є збільшення видобутку власного газу. Звісно, це вже давно для багатьох не новина, але все ж.

У вівторок, 19 червня, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України прозвітувало про проведену роботу щодо введення в дію об'єктів теплопостачання. Як виявилося, у рамках підготовки до Євро-2012 року було введено в дію 15 об'єктів, у тому числі 90 км ліній електропередач та збільшено трансформаторну потужність підстанцій на 820 МВА.

У середу, 20 червня, Кабінет Міністрів України розглянув проект розпорядження Кабміну про затвердження прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу по Україні на 2012 рік, а також затвердив баланс газу на 2012 рік з імпортом «Нафтогазу» 27 млрд куб. м.

Фонд державного майна України у свою чергу почав підготовку до приватизації пакетів акцій 5 газопостачальних компаній - 23,989% «Кримгазу», 25,788% «Сумигаз», 25% «Запоріжгазу» і по 26% «Луганськгазу» і «Дніпропетровськгазу».

Читайте також: Від газу до слів

У четверг, 21 червня, Президент України Віктор Янукович підписав Закон №4961-VI «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», яким спрямовуються кошти від погашення субкредитів енергокомпаній на погашення різниці комунальних тарифів.

У п'ятницю, 22 червня, Верховна Рада прийняла за основу і в цілому проект закону № 10395, яким пропонується схема реструктуризації заборгованості в сфері енергетики і виробництва комунальних послуг. Документом пропонується збільшити доходи спецфонду держбюджету на 1,7 млрд грн, - до 50,9 млрд грн.

Висновок напрошується: динаміка шалена, розвиток подій непередбачуваний, та маємо надію, що через зигзагоподібні лінії питання доступної теплоенергетики для України все ж буде вирішене.

Вивіз сміття, переробка твердих побутових відходів, питання теплоенергетики (електро- та газопостачання) – далеко не весь перелік об’єктів зацікавлень, які актуалізувалися цієї неділі.

Потрібно відзначити, що наприкінці тижня, стало також відомо, що в Україні у 2013 році запрацюють нові стандарти до якості питної води.

Згідно плану реалізації Національного проекту «Якісна вода» до кінця 2012 р. має бути змонтована мережа з 300 точок з продажу чистої води у містах Луганськ, Маріуполь та Одеса.

Загалом документ передбачає обґрунтування створення мережі пунктів очистки води у 15 містах України: Алчевську, Дніпропетровську, Харкові, Херсоні, Києві, Луганську, Луцьку, Маріуполі, Миколаєві, Одесі, Рівному, Тернополі, Вінниці, Запоріжжі, Житомирі з орієнтовними техніко-економічними показниками до 2013 року.

Читайте також: «Сухий закон» для маловодних регіонів

А також, ніби циклічний міжрегіональний транспорт, у всіх регіонах країни піднімалося питання доступного житла та іпотечних кредитів. На сьогодні, немає жодної області, яка б ще не прозвітувала про кількість охочих отримати житло у кредит, які підприємці-забудовники взялися за виконання програми та які банки України згодилися профінансувати відповідний проект.

Отож, сидячи на пороховій бочці з написом «Обережно, напруга!», ми поступово розбираємося з найбільш наболілими проблемами екології, теплоенергетики та доступності, а це означає лише одне – ми рухаємося до кращого, хоч і через напругу.

 
Коментарі (0)