ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Перезимували! Підсумки опалювального періоду

Перезимували! Підсумки опалювального періоду

Наразі в Україні дуже «гаряча» пора – завершення опалювального періоду і підбиття перших результатів. «Україна Комунальна» вирішила нагадати, як це було.

Опалювальний період добігає кінця, та житлово-комунальній галузі, як і респектабельним будинкам моди, треба готуватися до сезону «весна-літо». Попереду час реконструкції та ремонту теплових мереж, оновлення котлів, розрахунків за спожитий природний газ, або, навпаки, підведення підсумкових показників заборгованості. Але це буде трохи згодом… Наразі в Україні дуже «гаряча» пора – завершення опалювального періоду і підбиття перших результатів. «Україна Комунальна» вирішила нагадати, як це було.

Завершення опалювального сезону, як і його початок, регламентовано нормативними актами та наказами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Згідно діючих Правил (Правила підготовки теплових господарств до опалювального періоду) теплозабезпечення населених пунктів у опалювальний період закінчується, коли середні температурні показники протягом трьох діб не нижче +8 градусів Цельсія. Традиційно, якщо весняна погода дозволяє, теплоносій перестає подаватися у систему централізованого опалення не пізніше 15 квітня. П’ятимісячний тепловий марафон («У.К.» - у багатоквартирних житлових будинках опалювальний сезон починається не пізніше 15 жовтня) для деяких регіонів завершився раніше: вже потеплішало у південних областях, а саме – у Криму, Запорізькій, Одеській, Херсонській областях, а також на сході країни. Там опалення вимкнули Харьків та Донецьк. Сьогодні батареї охолонуть у Києві.
 
Втім, офіційні підсумки опалювального періоду будуть підведені профільним відомством не раніше 23 квітня. Саме цього дня відбудеться виїзна колегія Мінрегіону у Севастополі. Однак, очільник Міністерства Геннадій Темник минулого тижня на прес-конференції оголосив результати проведення осінньо-зимового періоду. За його словами, Україна впоралася з опалювальним періодом завдяки координації та контролю з боку відомства, а також, завдяки злагодженій роботі місцевих рад та комунальників.
 
 
Проте, Міністр поки що не зміг надати конкретні відповіді на запитання, у скільки обійшлося державі проведення опалювального періоду, та скільки газу було спожито теплогенеруючими компаніями, при його транспортуванні та постачанні. Пан Темник відмітив, що конкретні цифри будуть оприлюднені вже наступного тижня. Посадовець також уточнив, що щорічно галузь споживає близько 13 млрд кубометрів природного газу, з яких вже 12 млрд спожито. Варто також відзначити, що майже щоденний моніторинг проходження опалювального сезону, Мінрегіон перестав надавати 9 лютого. У березні, окрім вислову чиновників: «все гаразд», особливих новин теж не було. 
 
Отже поки в Мінрегіоні рахують та підбивають підсумки, а місцеві влади приймають рішення про завершення опалювального періоду, згадаємо, як це було.
 
20 вересня
 
Чиновники Мінрегіону констатували, що 93% українських котелень готові до подачі тепла в опалювальний період. Також були відремонтовані теплотраси, замінені подекуди котли, скорочені втрати у будинках. Але погода продовжувала тримати теплопостачальні підприємства в напрузі й очікуванні. Щоправда, у деяких регіонах не витримали і вирішили ввімкнути опалення, незважаючи на теплу погоду. Так, наприклад, у Полтавській області, не дивлячись на теплу осінь, все ж почали опалювати бюджетні будівлі 1 жовтня. Тоді джерело «У.К.» в Мінрегіоні зазначило, що така невиправдана витрата тепла, а відповідно, енергоносіїв пояснюється бажанням перевірити тепломережі «на міцність, тобто протопити, подивитися, чи все у порядку».
 
15 жовтня 
 
В Україні офіційно розпочався опалювальний сезон. За словами тодішнього Міністра Анатолія Близнюка, всі системи були заповнені теплоносієм, проте, у деяких регіонах температурний режим вносив свої корективи. Станом на цю дату більшість областей України були повністю готові до проведення опалювального сезону. Зокрема, 100-відсоткову готовність демонстрували Дніпропетровська, Сумська, Полтавська, Львівська області. Більш низький рівень готовності був у Криму (96%), Києві (91%) та Рівненській області (83%). З 23,9 тисяч українських котелень було запущено у роботу 43% або 13,7 тисяч. Готовність до опалення об'єктів соціальної сфери становила 85,8%, а житлового фонду – 99%.
 
19 жовтня 
 
За даними Мінрегіону, в країні запущено 82% котелень, підключені до теплопостачання 69% житлових будинків, 84% дитячих та навчальних, а також понад 79% медичних закладів. На цей час на Волині, Дніпропетровщині, Донеччині та Сумщині включені у роботу всі 100% котелень, тепло отримують всі 100% споживачів. Понад 90% котелень запущені у Вінницькій (94,5%), Житомирській (99,9%), Івано-Франківській (90,02%), Кіровоградській (91,6%), Миколаївській (93,3%), Полтавській (99,6%), Рівненській (99,9%), Тернопільській (98,3), Харківській (93,8%), Хмельницькій (93,5%), Чернігівській (95,8%) областях та у Києві (97,8%).
 
25 жовтня
 
Тепло почали отримувати 3,78 тис. житлових будинків та 472 об’єкти соціальної сфери. Також за минулу добу введено у роботу 369 котелень, а загальний показник запуску котелень становить 90,4%.
 
27-28 жовтня
 
На всій території країни похолоднішало. Середньодобова температура впала до +1-+5 градусів Цельсія.
 
29 жовтня
 
Перші проблеми не змусили себе довго чекати. Цього дня у Винниці сталась аварія на тепломережах по вулиці Володарського та на перехресті вулиць Козицького та Першотравневої. Внаслідок чого від опалення частково було відключено будинки по вулицях Володарського, Кропивницького, Пушкіна та Соборній.

5 листопада
 
Негаразди опалювального періоду перемістилися на захід. Стало відомо, що через борги опалення не подавалося до 14 львівських будинків, які обслуговує ЛМКП «Львівтеплоенерго».
 
12 листопада
 
Розпочався великий «опалювальний» скандал у м. Овруч (Житомирська область), де місцева влада намагалася відрізати кілька десятків будинків від централізованого теплопостачання, у зв’язку з тим, що інша частина міста перейшла на автономну систему.
  
14 Листопада
 
У Сімферополі стабілізується ситуація з теплопостачанням, опалюється 97% житлового фонду міста.
 
16 листопада
 
ПАТ «Київоблгаз» за перевищення ліміту відключив подачу газу на 16 із 19 котелень Борисполя. За словами директора КП «Бориспільтепломережа» Володимира Палінки, постачальник газу, незважаючи на своєчасну оплату, обмежив їм ліміт, який можна використовувати у місяць.
 
 
Тоді мер міста Анатолій Федорчук заявив, що боргів перед газовиками немає, а отже, відключення незаконне. За словами мера, місту знизили ліміт у 15 разів від необхідного мінімуму. Чиновники міста пов’язували цю ситуацію з виборами: «бориспільці погано голосували за партію влади». Теплопостачання Борисполя було відновлено через тиждень.

30 листопада 
 
У Сімферополі чергова аварія на теплотрасі залишила без тепла 175 будинків. Зниження температури відчули мешканці будинків по вулицях Ковиловій та Бела Куна, а потім і на багатьох інших вулицях Київського та Залізничного районів. Без тепла також залишилися розташовані у цих мікрорайонах школи та дитячі садки.
 
20 грудня
 
Знову біда у Львові - на вулиці Стрийській стався порив тепломережі. Через ремонтні роботи без теплопостачання залишалися два будинки по вулиці Гашека. 
 
22 грудня
 
У результаті пориву тепломережі без тепла залишилося 10,7 тис. жителів двох мікрорайонів Кіровограду  (21 багатоповерховий житловий будинок, 5 навчальних закладів та 3 медичних заклади).
 
24 грудня 
 
Дев'ять п'ятиповерхових будинків у місті Калуш (Івано-Франківська область) залишилися без теплопостачання, 1680 осіб були змушені були зігріватися підручними засобами. 

26 грудня 
 
Киянам, що мешкають у центрі столиці, тимчасово призупинено теплопостачання у зв’язку із ліквідацією пошкодження у тепловій камері, яка розташована на проїжджій частині вулиці Велика Васильківська між вулицями Тверська та Ковпака. 
 
12 січня 
 
Вибух твердопаливного котла у Першотравенську (Житомирська область) залишив без теплопостачання дитячий садок. 
 
25 січня
 
На Львівщині не працює 6 локальних котелень, унаслідок чого не опалюється 2 школи та 4 дошкільних дитячих заклади.
 
Порив теплотраси на Миколаївській ТЕЦ, внаслідок якого без тепла залишилися мешканці 240 будинків трьох районів міста. 

29 березня
 
Апофеоз опалювального сезону – аварія на Вуглегірській ТЕС у місті Світлодарськ (Донецька область). Маштабна пожежа зруйнувала підприємство. До ліквідації загоряння залучалося понад 40 одиниць спецтехніки. В результаті пожежі загинула одна людина, ще п'ятеро були госпіталізовані. Зі станції були евакуйовані 400 осіб. Вогонь частково пошкодив технологічне обладнання та покрівлю будівлі. Тим часом 12 тисяч жителів Світлодарська залишилися без комунікацій. У будинках не було ні опалення, ні води. У той же час температура повітря у Світлодарську вночі опустилася до -6 градусів Цельсія. 
 
Коментарі (0)