ГоловнаПублікаціїАналітика Плачевна ситуація українського ЖКГ

Плачевна ситуація українського ЖКГ

Одним з найгостріших питань сьогодення галузі ЖКГ є муніципальна інфраструктура. Сказати, що вона в незадовільному стані – занадто просто. Ми спробували проаналізувати ситуацію.

Житловий фонд

Житловий фонд України складає більше 10 млн будинків загальною площею понад 1,2 млн кв. м., у тому числі житловий фонд комунальної власності - 250 тис. будинків (114 млн кв.м). За останні роки, внаслідок вкрай недостатнього фінансування капітального ремонту житлового фонду – не більше 15% від потреби, - погіршився технічний стан житла: кожен третій будинок потребує капітального чи поточного ремонту. До категорії ветхих та аварійних будинків віднесено майже 54 тис. будинків, де постійно проживають понад 190 тис. мешканців. Найбільше ветхого та аварійного житла в Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Харківській, Одеській, Чернівецький областях.

Теплоенергетика

В сфері підприємств комунальної теплоенергетики близько 60% котелень вже відпрацювали свій нормативний термін, а на 38 % котелень експлуатуються малоефективні та застарілі котли з низьким ККД, що обумовлює значні втрати палива. Майже 40% теплових пунктів перебувають у аварійному стані, що призводить до постійних перебоїв у гарячому водопостачанні та перевитрат енергоресурсів.

Підприємствами комунальної теплоенергетики усіх форм власності експлуатується 65,2 тисячі котлів, з них 24% з терміном експлуатації більше 20 років. Протяжність тепломереж складає 37,4 тисячі кілометрів у двотрубному обчисленні, у тому числі 13,1% аварійні. Теплогідроізоляція на теплових мережах застаріла і неефективна. З цих причин у комунальній енергетиці втрати теплової енергії упродовж року складають 13 млн гектакалорій, що становить 11% її випуску. У перерахунку на природний газ втрати дорівнюють 2,1 мільярдам кубометрів або 15% його загального споживання галуззю. Найгірший стан теплових мереж в Одеській (34,7% аварійних мереж), Чернігівській (28,6%) областях та місті Севастополі (25,8%). Експлуатація морально застарілого та фізично зношеного обладнання призводить до перевитрат палива, які на 20% вищі від середнього світового рівня, та до значного забруднення навколишнього середовища.

Читайте також: Правда чистої води

Послугами централізованого водопостачання  забезпечується понад 70% населення України, централізованого водовідведення - близько 63%. Аналіз технічного стану водопровідно-каналізаційного господарства засвідчує, що кризовий стан цієї підгалузі поглиблюється. Упродовж останніх п’яти років спостерігались стійкі негативні тенденції, зокрема, частка аварійних мереж зросла на 35%. Найбільш зношені мережі в АР Крим, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Одеській областях. Рівень втрат води у мережах також зріс на 22%. Найвищий рівень втрат допущено у місті Севастополі, Закарпатській, Чернівецькій, Одеській, Харківській областях. Питомі витрати електроенергії на постачання  та відведення 1 метра кубічної води зросли з 1,5 до 2,6 кВт.

Більше половини міст (55%) з населенням понад 100 тис. людей забезпечуються питною водою за графіком. У 260 населених пунктах близько 17% питної води від загального обсягу за окремими фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам  чинного стандарту. Приблизно 40% існуючих очисних потужностей потребують відновлення.

Динаміка основних показників, що характеризують діяльність галузі та стан обслуговування населення, погіршується.

Вітчизняні газорозподільні мережі створені переважно в 60-70 роках, і з тих часів вони бачили лише поточний ремонт, та й то лише у випадках крайньої необхідності. Загальний рівень їх зносу сягає 60%, а десята частина зношена повністю. В українських обласних газорозподільних компаніях (облгазах) упродовж 2007-2011 років неодноразово заявляли про наміри припинити подачу газу в тих областях, де газопроводи мають небезпечний ступінь зносу. Але, якщо це станеться, буде зупинено постачання газу 20-25% українських споживачів.

Читайте також: Секрет гарячого водопостачання

З приливом приватного капіталу в уставні фонди облгазів, в найближчий перспективі підприємствам необхідно оновити більше 40% газорозподільної інфраструктури. На це, за експертними оцінками, необхідно мінімум 4-5 мілр. дол.

Значною проблемою для електроенергетики залишається високий рівень втрат електроенергії в мережах. Наприклад, за попередній рік загальний обсяг комерційних втрат  електроенергії склав 10,2 мільярдів кВт. Це 6,5% від усього відпуску електроенергії, а в грошовому еквіваленті - 1,4 млрд грн.

За даними Мінрегіону, "У.К.", "Економічної правди", "Коммерсанта"

 
Коментарі (0)