ГоловнаПублікаціїВодопостачанняСекрет гарячого водопостачання

Секрет гарячого водопостачання

«У.К.» вже розповідала про низьку якість питної води, а ось про подачу гарячої води до житлового фонду населення говорить лише, коли її відключають. Редакція «У.К.» спробувала розібратися в нюансах гарячого водопостачання по-українськи.

Все більш популярними в Україні стають розмови про неналежну якість житлово-комунальних послуг, про їх високу вартість. Особливо актуальними ці проблеми стали в період передвиборної кампанії. Разом з тим, середньостатистичний українець мало що знає про те, що є критерієм якості комунальних послуг та нормами споживання. «У.К.» вже розповідала про низьку якість питної води та особливостях холодного водопостачання, а ось про подачу гарячої води до житлового фонду населення говорить лише, коли її відключають. Редакція «У.К.» спробувала розібратися в нюансах гарячого водопостачання по-українськи.

До 2000 року норми споживання гарячої води застосовувалися з урахуванням нормативної температури води 55ºС на гаряче водопостачання житлових і громадських будівель і комунальних підприємств відповідно до норм витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні, затверджені Держкомітетом по житлово-комунальному господарству. Згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження Правил надання послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення» нормативна температура гарячої води у точці розбору склала 50ºС. В даний час дана постанова втратила чинність, але прийнято ряд нормативно-правових актів, які передбачають нормативну температуру гарячої води не нижче 50ºС, а саме постанова Кабміну № 630.

Читайте також: Відсутність гарячої води - ознака літа

За способом подачі водяні системи теплопостачання поділяються на закриті та відкриті.

У закритих системах воду з теплових мереж використовують тільки як енергоносій у теплообмінниках для підігріву холодної водопровідної води, що надходить у місцеву систему гарячого водопостачання. Подача води на гаряче водопостачання в закритих системах теплопостачання здійснюється через водяні теплообмінники. У відкритих системах вода безпосередньо з теплової мережі забирається для приготування та подачі її в систему гарячого водопостачання споживача. У відкритих системах теплопостачання вода відбирається безпосередньо з теплової мережі.

Гаряче водопостачання призначене для задоволення гігієнічних та побутових потреб населення у воді з підвищеною (до 75ºС) температурою. Такою водою, званої «побутової», забезпечуються будівлі з проживанням людей (житлові будинки, гуртожитки, готелі), більшість суспільно-комунальних будівель (лікарні, поліклініки, лазні, пральні, дитячі установи, підприємства громадського харчування і т. п.), а також промислові будівлі та споруди з технологічними і гігієнічними (в битовка) споживанням гарячої води. У найбільш простому вигляді місцева система гарячого водопостачання складається з водоподогревательной установки і трубопроводів для транспортування гарячої води до водорозбірних приладів.

Читайте також: Україну виведуть на чисту воду

Системи гарячого водопостачання бувають:

- Централізовані. Одна підігрівальні установка обслуговує як мінімум одну будівлю, а в багатьох випадках навіть кілька будівель в межах одного кварталу (мікрорайону) або селища.

- Децентралізовані. Приготування гарячої води відбувається поблизу водорозбірних приладів (на місці споживання) і здійснюється дрібними генераторами тепла: газовими нагрівачами, дров'яними колонками і т. п.

Класифікація систем гарячого водопостачання:

Бесціркуляціонние системи є найбільш простими за устроєм і дешевими за первісною вартістю. Складаються тільки з подаючих трубопроводів. Основний недолік таких систем полягає в охолодженні води в трубопроводах при перервах в водорозбору або його малою величиною. Відкриваючи кран після перерви в водорозбору, споживач отримує воду із зниженою температурою і починає зливати цю воду в каналізацію до появи води з потрібної йому температурою. Такі сливи при загальному погіршенні забезпечення споживача гарячою водою призводять до перевантаження каналізації і марним втрат води і тепла. Через зазначених недоліків бесціркуляціонние системи влаштовують тільки в тих випадках, коли можливі сливи води в каналізацію невеликі, а саме: при тривалому безперервному розборі води (у лазнях, у технологічних установках) і при малому протязі мережі.

Циркуляційні системи застосовуються там де вимагається безперервне забезпечення споживачів гарячою водою (житлові будинки, лікарні, поліклініки і т. п.). У таких системах при відсутності водорозбору знаходиться в трубах вода не зупиняється, а безперервно переміщується, проходячи через підігрівач, чим забезпечується задана температура води поблизу точок водорозбору. У системах з поверхневими підігрівачами циркуляція, як правило, забезпечується відцентровими насосами. В окремих випадках циркуляція води в системах гарячого водопостачання може забезпечуватися дією гравітаційних сил, що доцільно в дрібних системах або в системах багатоповерхових і малопротяженних будівель (у будівлях типу «вежа») при додатковій забудові такими будівлями житлових кварталів і неможливості (чи нераціональності) приєднання їх систем гарячого водопостачання до існуючих квартальним системам.

Читайте також: Вода у борговій ямі

Експерти вважають, що вирішення проблеми забезпечення гарячою водою полягає в усуненні ланцюжка посередників між виробником і споживачем. Слід сформувати таку законодавчу базу, вважають експерти, щоб між виробником і споживачем гарячої води полягали прямі договори. Це дозволить споживачеві мінімізувати вартість споживаного продукту в прямих відносинах купівлі-продажу, мати можливість пред'явити претензії безпосередньо до виробника товару щодо якості гарячої води, її своєчасної та в повному обсязі подачі, а також посилити відповідальність за несвоєчасну оплату спожитого продукту.

У свою чергу, виробнику це дасть можливість компенсувати всі власні витрати з виробництва, транспортування, передачі гарячої води, контролювати розрахунки за спожиту продукцію, а в разі несплати на законодавчому рівні мати можливість відключати неплатників або обмежувати їм постачання гарячої води, а також відповідати за весь процес від виробництва до доставки гарячої води до безпосереднього споживача. Цей механізм значно спростить процеси стягнень заборгованості за спожиту продукцію та перерахунків у разі несвоєчасної або наданої не в повному обсязі подачі гарячої води. Саме усунення ланцюжка посередників між виробником послуги та її споживачем і буде стимулювати першого до підвищення якості наданої послуги, а другого - до своєчасності платежів.

 
Коментарі (1)
Sergiy1
04 Вересня 2012 p. 12:36
Якщо мова ведеться про гарячу воду ,а не про послуги з централізованого гарячого водопостачання то необхідно зазначити. Гаряча вода не має законодавчого визначення(послуга чи товар). Якщо щось виробляється то має бути законодавче визначення такого виробництва,порядок формування тарифів на таку (послугу\товар),законодавча норма (ліцензований чи не ліцензований вид діяльності) та правила гарячого водопостачання. Надання послуг врегульоване чинним законодавством та затверджений типовий договір, який має бути укладений сторонами для подальщого виконання та вирішення спорів в судових органах.