ГоловнаПублікаціїАналітика Податок на нерухомість? Не поспішайте сплачувати

Податок на нерухомість? Не поспішайте сплачувати

Хто сплатив податок на нерухомість, той поспішив. Тепер про відстрочення сплати податку на житло для фізичних осіб до 2014 року можна говорити абсолютно упевнено, адже 4 липня Верховна Рада прийняла проект закону №2405.

Хто сплатив податок на нерухомість, той поспішив. Тепер про відстрочення сплати податку на житло для фізичних осіб до 2014 року можна говорити абсолютно упевнено: 4 липня Верховна Рада прийняла проект закону №2405. Накладати на нього вето Президента немає ніякого резону. У зв'язку з чим виникає закономірне питання: як громадянам, вже сплатили податок, повернути свої гроші?

Стосовно до податку на нерухомість оптимальної виявилася вичікувальна тактика. У виграші опинилися власники житла, які після отримання «звісточки» він податківців набралися терпіння і стали чекати закінчення 60 денного терміну, встановленого для сплати податку.

4 липня Верховна Рада прийняла проект закону №2405, яким внесла зміни до статті 265 Податкового кодексу, регулюючу сплату податку на нерухомість. Щоб перенести «квартирний» податок на 2014 рік і звільнити від його сплати власників кількох невеликих об'єктів житла, депутатам знадобилося всього 8 хвилин. Обійшлося без сюрпризів - проект прийнято без будь-яких поправок і коригувань, фактично в редакції, запропонованій до прийняття у другому читанні спочатку.

Таким чином, всі ключові нововведення залишилися колишніми:

- Фізичні особи звільнені від сплати податку у 2013 році;

- Власникам нерухомості дозволено застосовувати податкову пільгу до кількох невеликим об'єктах нерухомості (а не до одного, як зараз);

- Повідомлення про необхідність сплати податку податківці тепер будуть направляти платникам податку за місцем реєстрації (а не за місцем знаходження об'єкта нерухомості);

- Розширено перелік об'єктів нерухомості, які не підпадають під оподаткування;

- Взаємодія власників нерухомості з податківцями спрощено і конкретизовано;

- Створені умови для звільнення від сплати податку сімей, що мають офіційний статус малозабезпечених;

- Опікуни та сироти звільнені від сплати податку.

Окремо варто згадати лише про те, що відстрочка до 2014 року не поширюється на юридичних осіб.

Для громадян, які володіють кількома об'єктами нерухомості, проект № 2405 вводить три окремі норми:

- Якщо ви володієте тільки квартирами, обкладатися податком з 2014 року будуть лише «надлишки» сумарною житлоплощі понад 120 квадратних метрів.

-Якщо ви володієте тільки будинками, платити доведеться за «надлишки» сумарною житлоплощі понад 250 квадратних метрів.

-Якщо ж ви володієте «різносортної» нерухомістю (тобто і будинками, і квартирами), податок буде стягуватися з «надлишків» сумарною житлоплощі понад 370 квадратних метрів.

Повернення податку вимагає терпіння

Що ж стосується практичних наслідків прийняття Верховною Радою проекту № 2405, громадянам, вже сплатили податок, для повернення «кровно зароблених» доведеться дотриматися особливу процедуру. В даний час процедура повернення помилково та надміру сплачених податків регулюється двома документами: статтею 43 Податкового кодексу та спільним наказом трьох відомств - Держказначейства, Мінфіну і ДПАУ від 21 грудня 2010 року № 974/1597/499 (незважаючи на те, що наказ цей був виданий ще до утворення Міндоходов, він діє і зараз).

Читайте також: Податок на нерухомість. Перезавантаження

Головна особливість процедури повернення вже сплаченого податку - обов'язкове направлення платником податків заяви до податкової служби з проханням про повернення. Це прямо передбачено і статтею 43 Податкового кодексу, та Наказом № 974/1597/499. Подати заяву потрібно протягом 1095 днів з моменту сплати в 2013 році податку не нерухомість. Пізніше зажадати повернення податку буде не можна - закінчиться термін давності.

Заява в податкову службу власником нерухомості може бути подана у довільній формі - за місцем перебування на обліку (за місцем проживання). Однак у заяві обов'язково має бути вказаний спосіб повернення «зайвого» податку:

- На поточний рахунок платника податку в банку (наприклад, на банківську картку);

- Готівкою за чеком (якщо у платника податків банківський рахунок відсутній);

- В рахунок погашення наявних боргів за іншими податками.

Якщо у власника нерухомості є борг з яких-небудь податкових платежах, сплачену суму «квартирного» податку можна буде спрямувати лише на погашення цього боргу.

Сама ж процедура повернення займає близько трьох тижнів. Відповідно до пункту 43.5 Податкового кодексу, протягом 15 днів з моменту подання платником податків заяви про повернення надміру сплачених сум податку (або навіть раніше - не пізніше, ніж за 5 робочих днів до закінчення 20 денного терміну) податкова інспекція зобов'язана направити висновок про повернення податку до Держказначейства. У свою чергу, Держказначейство має повернути власникові нерухомості податок протягом 5 робочих днів.

Ось і вся премудрість. Потрібно лише дочекатися набуття чинності проекту № 2405.

До речі, Міндоходов вже підтвердило, що після набрання чинності норми про відстрочення справляння податку на нерухомість з фізичних осіб до 2014 року, готове повернути сплачені суми квартирного податку всім громадянам або зарахувати їх у рахунок сплати податку в 2014 році.

Народжений для прийняття

Взагалі ж, проект закону №2405 фактично був «приречений» на схвалення парламентом. Занадто «сирим» вийшов порядок справляння податку на нерухомість, який набув чинності з 1 січня 2013 року. Толку від справляння податку на житло - на «п'ять копійок» (за прогнозом на 2013 рік всього 75 млн грн), А неприємностей - маса. Платити податок змушені власники навіть ветхих будинків і однокімнатних «хрущовок», якщо таких об'єктів кілька. Простіше кажучи, ні з економічної, ні з політичної точок зору діючий порядок справляння квартирного податку не виправданий. Тому внесення поправок до статті 265 Податкового кодексу до закінчення поточної сесії парламенту було практично гарантовано. Все-таки 244 тисяч повідомлень-рішень про необхідність сплати податку на нерухомість, розісланих Міндоходов українцям, - показник неабиякий.

Так що підписання нового прийняття закону Президентом - лише питання часу. Скоріше всього, в силу новий закон вступить в найближчі три-чотири тижні.

Регламент - не перешкода

З цієї ж причини проходження проекту закону №2405 у парламенті нагадувало рух танка: після відхилення в травні і червні проект знову був поставлений на голосування. Більше того, діюча законотворча процедура при прийнятті проекту №2405 була, м'яко кажучи, не дотримана. А говорячи грубо - повністю проігнорована.

Читайте також: Податок на нерухомість і тішить, і лякає експертів

Справа в тому, що спочатку проект закону №2405 був задуманий як невелика поправка до статті 265 Податкового кодексу щодо звільнення від сплати квартирного податку сиріт та опікунів. У першому читанні саме ці нововведення і були затверджені. Проте в процесі підготовки до другого читання законопроект був кардинально розширений і вийшов далеко за межі первісної законодавчої ініціативи. Більше того, до проекту були включені норми, ніякого відношення до оподаткування нерухомості не мають. У частості, поправки про сплату підприємствами авансових внесків з податку на прибуток та про виключення з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, донецького державного проектного інституту «Донгіпрошахт».

У подібних випадках законопроект повинен розглядатися заново - з першого читання. Саме тому проект №2405 не набрав потрібної кількості голосів ні 23 травня, ні 19 червня. Проте, 4 липня поправка щодо «Донгіпрошахт» депутатами була переголосувати, і проект був схвалений. Репліка народного депутата Павла Розенка - «Ця поправка є грубим порушенням Регламенту Верховної Ради України, яким передбачено, що до другого читання не можуть вноситися поправки, які суперечать або не відповідають законопроекту. Тому мені, звичайно, дуже цікаво, як проголосують за приватизацію шахтного підприємства комуністи», - так і залишилася реплікою.

Як визнав глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, поправка дійсно не пов'язана з текстом проекту, схваленого в першому читанні. «Проте є відповідна позиція уряду, є аналогічний законопроект. Тому комітет підтримав його і прохання також підтримати », - звернувся Хомутиннік до депутатів. Результат цього звернення відомий - 241 голосів «за» і народження нового закону, значно пом'якшує порядок обкладення нерухомості податком.

Втім, все це - законодавча «лірика». Головне, що після оновлення процедура оподаткування нерухомості стане більше відповідати критеріям соціальної справедливості: з власників, що не володіють «хоромами», квартирний податок вимагати не будуть.

 
Коментарі (0)