ГоловнаПублікаціїАналітика Позитивні зміни у реєстрації нерухомості ледь помітні - опитування

Позитивні зміни у реєстрації нерухомості ледь помітні - опитування

Поки що судити про докорінні переваги чи поразки у питанні реєстрації нерухомості зарано, адже якщо і є позитивні зміни – то пересічним українцям вони ледь помітні.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, з 1 січня 2013 року Бюро технічної інвентаризації позбавили функцій держреєстраторів прав власності на нерухоме майно і передали їхні повноваження нотаріусам.

Відповідні зміни були внесені парламентом до закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» в липні. Для українців набуття чинності нових норм, з одного боку, мало означати спрощення процедури оформлення угод купівлі-продажу нерухомості та отримання правовстановлюючих документів, з іншого, - часткову невідомість у процесі проходження реєстрації прав власності.

Отож, чи були виправданими такі зміни?! - «Україна Комунальна» вирішила запитати у своїх читачів опісля двомісячної роботи нотаріусів з реєстрації нерухомості.

Опитування з відповідним заголовним питанням: «Чи задоволені ви роботою нотаріусів щодо реєстрації нерухомості?» - розміщувалося на шпальтах інформаційного агенства та у мережі Facebook у період з 25 лютого по 4 березня п.р.

За його результатами виявилося, що загалом, українці задоволені роботою нотаріусів (так відповіло 55% опитаних), але, на їхню думку, існують прогалини у самій системі реєстрації нерухомості. Зокрема, 19% респондентів наголошують, що до роботи нотаріусів не мають зауваг, але сам реєстр працює погано, ще 19% - роботою нотаріусів задоволені, проте запевняють, що збільшилася кількість махінацій з реєстрацією перепланувань, 11% - акцентують на перевазі нотаріусів за швидкістю, і 6% - відзначають, що реєстрація спростилася, але нотаріуси змушені надсилати запити до БТІ. Решта 44% опитаних вважають, що впроваджені зміни не мають позитивного ефекту. Так, 25% з них, запевняють, що БТІ працювали краще, ще 19% - стверджують, що відбулася заміна шила на мило, оскільки все одно доводиться стояти у кілометрових чергах.

Таким чином, поки що судити про докорінні переваги чи поразки у питанні реєстрації нерухомості зарано, адже якщо і є позитивні зміни – то пересічним українцям вони ледь помітні.

 
Коментарі (0)