ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГПрезидентська іпотека спустошує банки

Президентська іпотека спустошує банки

Банки надали кредитів більш ніж на 32 млн грн у рамках програми 3% пільгового кредитування житла, відомого також як Президентська іпотека.

Банки надали кредитів більш ніж на 32 млн грн у рамках програми 3% пільгового кредитування житла, відомого також як Президентська іпотека. Про це в коментарі УНН повідомив голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін.

«Десь близько 6 тисяч громадян звернулися до наших регіональних управлінь за консультаціями щодо Програми. За інформацією, яку ми маємо від них же, близько 1,5 тисячі сімей під час співбесід висловили бажання бути залученими до програми, наразі вони збирають відповідні документи. 600 із них уже надали відповідні документи, і ми банкам, які залучені до цієї програми, подали інформацію. Тож наразі питання про надання кредиту – це справа людей і цих установ. Загалом на сьогодні близько 150 договорів на кредитування з використанням механізмів часткової компенсації вже укладено, більш ніж на 32 млн грн кредитів наші громадяни вже отримали», – сказав Леонід Рисухін.
 
Читайте також: Кредитна історія
 
За словами голови Фонду, програма весь час оновлюється та підлаштовується під потреби громадян. Зовсім нещодавно Президент підписав Закон №5059 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння іпотечному кредитуванню», яким передбачено зобов’язання уряду щорічно, починаючи з 2013 року, передбачати видатки на компенсацію. І ці видатки вже внесені до захищених статей, які безумовно 100% фінансуються, зазначив Леонід Рисухін.
 
Читайте також: Іпотека поза законом 
 
«Мінусів у програми немає, є питання, які потребують вдосконалення. І Мінрегіон, і уряд, і ми як виконавці цієї програми вносимо пропозиції – останні два місяці вже двічі вносилися зміни до відповідної постанови Кабміну. Програма перебуває в постійному розвитку, а якщо говорити про малу кількість учасників програми, то тут є суто технічні питання, адже це ж не безоплатне забезпечення житлом, а надання кредитів. Тож кожна сім'я повинна для себе вирішити питання, порадитися, та й взагалі Програма діє ще не так довго, аби говорити, має вона великі обсяги чи ні. Ми маємо досвід 1998 року, коли запроваджувалася програма пільгового кредитування молоді, і тоді люди, як то кажуть, також придивлялися. Також деякою затримкою може слугувати власний перший внесок – 25%, але все це вирішується», – додав пан Рисухін.
 
Коментарі (0)