ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 20

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 20

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем та питань у сфері ЖКХ
Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 20
Новини по темі

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем та питань у сфері житлово-комунального господарства.

Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Доброго дня. Підкажіть, наскільки правомірні дії фірми, яка встановлює свої двері з домофонами без погодження на те з комунальною службою?

Відповідь експерта

У законодавстві України прямо питання взаємовідносин між фірмами, що встановлюють двері з домофонами, та обслуговуючими будинки організаціями не врегульоване. Виходячи з того, що більшість ЖЕО і ЖЕКів є балансоутримувачами під’їздів, місць загального утримання, окрім випадків, коли будинок кооперативний або в ньому створене ОСББ, то саме вони як особи, що зобов’язані утримувати майно в належному стані, видавати приписи та вимагати від відповідних фірм укладання договорів, аж до судового вирішення спору. Однак на практиці ЖЕКи  інколи не мають жодного впливу на процес встановлення домофонів і їхнього подальшого використання. Адже письмовий договір з комунальними службами укладають не всі фірми, і ЖЕКи втручаються хіба що у випадках, коли надходять скарги на фірми, які надто вже нав'язливо пропонують свої послуги, встановлюючи двері без відповідних погоджень та не надаючи ключі для вільного доступу у під’їзди працівникам відповідних комунальних служб.

До речі, у Правилах благоустрою м. Києва в редакції 2010 року на обслуговуючі організації, ЖЕКи, ЖЕО, балансоутримувачів зазначено, що вони зобов’язані вживати заходів з охорони під'їздів житлових будинків згідно з розпорядженнями виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за напрямками:

- організація служби консьєржів;
- встановлення домофонів з електро-електронними замками; 
- встановлення вхідних дверей посиленої конструкції до під'їздів та обладнання їх кодовими замками.

 

Запитання 2. Гість

Скажіть, будь ласка, на які статті яких законів України чи постанов, розпоряджень та інших нормативних актів потрібно посилатися при написанні колективного звернення до ЖЕКу щодо ремонту під’їзду, покрівлі? Дякую.

Відповідь експерта

Відповідно до п.2. ст. 24., та п.3. ст. 175. Житлового кодексу України житлово-експлуатаційні організації забезпечують збереження житлового фонду і належне його використання. Невиконання обов’язків по ремонту жилого приміщення у випадках, викликаних невідкладною необхідністю, дає наймачеві (члену житлово-будівельного кооперативу) право провести ремонт і стягнути з наймодавця вартість ремонту або зарахувати її на рахунок квартирної плати (внесків на експлуатацію і ремонт будинку кооперативу).

Розділ 2 «Технічне обслуговування жилих будинків» Правил утримання  жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України № 76 від 17.05.2005 року.

п. 1 ч. 2 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 1875-IV, відповідно до якої виконавець серед іншого зобов’язаний забезпечувати вчасно та відповідної якості надання житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору.

Ст. 18 цього ж Закону щодо складання актів-претензій про неякісне надання послуг.

Ст. ст. 1, 5, 20 Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 № 393/96-ВР.

 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (2)
SERGEY1
03 Березня 2012 p. 21:18
Как измерить качество услуг и как потребовать реального перерасчета у \"частного\" ЖЭКа?кому подчиняются \"частные\"ЖЭКи?И где проконсультироваться по поводу паркинга?как идут начисления там и к кому обращаться за консультацией?\r\nЗарание спасибо.
Андрій Осадчий
05 Березня 2012 p. 11:41
Sergey: будь ЖЭК частным, или коммунальным, он подпадает под действие Закона Украины "О жилищно-коммунальных услугах", его нормы обязательны для всех. По этому смело вооружайтесь ст. 18 этого Закона и оформляйте акт-претензию вместе с представителями частного ЖЕКа, которые обязны явиться по вызову. Если же этого не произошло, нужно жаловаться в исполком, ведь именно он проводил конкурс на исполнителя услуг и именно он Вам навязал частный ЖЕК. Что касается паркинга, то порядок оплаты и тарифы устанавливаются местными властями и все зависит от того, кто явлется балансодержателем земли под паркинг. Паркоматы отменили как обязтельные