ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 30

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 30

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства.
Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 30
Новини по темі

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства. Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Я живу у відомчому будинку. Квартира куплена. Щомісяця зростає оплата за тепло. Дійшло до того, що мешканці повинні платити по 15 грн за кв м. Платимо безпосередньо в бухгалтерію Одеського іподрому. Куди нам звернутися для зниження оплати за тепло?

Відповідь експерта

Якщо будинок відомчий, то він знаходиться на балансі Одеського іподрому, який є юридичною особою. Договір на постачання послуг з централізованого опалення в такому випадку укладається між двома юридичними особами – теплопостачальним підприємством та Одеським іподромом.  Відповідно до цих правовідносин і встановлюється тариф на спожиті послуги. Оскільки Одеський іподром є не бюджетною, а комерційною організацією, то тариф на централізоване теплопостачання для балансоутримувача Вашого будинку встановлюється як для інших осіб (госпрозрахункові підприємства, приватні підприємці, небюджетні установи та організації), а не як для населення. Якщо Ви вважаєте, що тариф на тепло явно завищений, і маєте на руках всі належні допустимі докази (результати експертизи, аудиту тощо), – сміливо можна звертатися до окружного адміністративного суду і оскаржити завищені тарифи.

Запитання 2. Гість

Прошу дати роз'яснення стосовно тарифу на електроенергію для мешканців гуртожитків із загальним лічильником, встановленим на будинок. Цікавить вартість, за якою електроенергія повинна відпускатися мешканцям.

Відповідь експерта

Оскільки розрахунки    за    спожиту    електричну    енергію здійснюються між юридичними  особами  -  власником  гуртожитку  та енергопостачальником,   то   у   цьому   випадку   діють   Правила користування електричною енергією, затверджені Постановою НКРЕ від 31.07.1996  N 28  (z0417-96)  (у  редакції Постанови НКРЕ від 22.08.2002 N 928 (z0903-02).  При  цьому  власник  гуртожитку  - юридична  особа укладає договір про постачання електричної енергії з енергопостачальником та сплачує за електричну  енергію,  спожиту мешканцями  гуртожитку  за  показами  загальнобудинкового  приладу обліку.  Тобто електрична енергія продається  юридичною  особою  - постачальником   електричної   енергії  іншій  юридичній  особі - населеному пункту на межі балансової належності електричних  мереж зазначених суб'єктів взаємовідносин.

Читайте також: НКРЕ оприлюднила нові тарифи на електроенергію для населення

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики,  від 23.04.2012  № 497 (яка набрала чинності з 1 травня 2012 року) встановлені наступні тарифи на електроенергію:

1.7. Гуртожиткам (які підпадають під визначення „населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи”)

23,35

4,67

28,02

1.8. Гуртожиткам (які підпадають під визначення „населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи”) у сільській місцевості

21,6

4,32

25,92

1.9. Населенню, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи, і проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу), обладнаних кухонними електроплитами та/або електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), крім гуртожитків

23,35

4,67

28,02

1.10. Гуртожиткам (які підпадають під визначення „населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи”), що розташовані в будинках, обладнаних кухонними електроплитами та/або електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості)

17,95

3,59

21,54

 

Запитання 3. Гість

Чи можливо кошти, що надійшли від збору екологічного податку до місцевого бюджету, використовувати для спилювання дерев (тополь)? Чи буде це цільовим їх використанням? Якщо так, яка процедура?

Відповідь експерта:

Таке питання краще ставити перед ревізорами Державної фінансової інспекції України та спеціалістами Державної казначейської служби України. Як юрист-практик зазначу, що, на мою думку, зелені насадження є об’єктами благоустрою, тому кошти на спилювання дерев повинні мати відповідний КФК та КЕКВ саме на благоустрій, і сплачуватися не з екологічного фонду.

 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

 

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут

 
Коментарі (3)
Геннадий1
14 Травня 2012 p. 14:14
компании, предоставляющие услуги по газо-, водообеспечению и услуг водоотведения зачастую "приписывают" долги. например, инспектор газовой службы проверил показатели счетчика. а в районном отделении выставлен совершенно иной счет, выставлен долг и все накрутки на него. сказали, вы оплачивайте, а потом пересчитаем. как с этим бороться? как быть, если не установлены средства учета потребления (например, воды, тепла и др.)?
Геннадий
14 Травня 2012 p. 14:19
я разместил этот вопрос в рубрике "вопросы и ответы", но там он упорно не сохраняется!
ІА «Україна Комунальна»2
14 Травня 2012 p. 15:04
Уважаемый Геннадий, Спасибо Вам за актуальный вопрос. Он будет обработан в юридическом отделе. Ответ читайте в ближайших выпусках рубрики. Относительно проблем, возникших у Вас при отправке вопросов: поле для вопросов на сайте ограничено в символах. Возможно, размер Вашего текста вышел за рамки определенного лимита.