ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 28

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 28

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства
Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 28
Новини по темі

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства. Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Хочу встановити в квартирі електричне опалювання, але теплоенерго не хоче мене відключити від централізованого опалення. Як мені домогтися відключення?

Відповідь експерта

Відповідно до п. 24 Правил надання  послуг  з  централізованого опалення,  постачання  холодної  та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України  від  21  липня 2005  року  N  630 споживачі  можуть  відмовитися  від  отримання  послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, але відключення   споживачів   від   мереж   централізованого опалення  та  постачання  гарячої  води  здійснюється у разі, коли технічна  можливість  такого  відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про теплопостачання» схемою  теплопостачання, за умови забезпечення  безперебійної  роботи інженерного обладнання будинку та  вжиття  заходів  щодо  дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення,  вентиляції,  кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних  будівельних  норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а  також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.

Порядком  відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, який затверджено наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005  N 4, передбачено відключення від централізованого теплопостачання лише цілого житлового будинку, а не окремих квартир.

Тому теплоенерго не «не хоче» відключити Вас, а просто не може через законодавчо встановлену заборону на відключення окремих квартир.

Читайте також: Комунальні підприємства та Нацкомпослуг: нерівний шлюб та гра в одні ворота. Частина 1

 

 Запитання 2. Гість

Чи може теплопостачальне підприємство (спираючись на рішення НКРРКП) застосовувати тариф за 1 Гкал. з 1 лютого? А для 1 м кв. (рішення органу місцевого самоврядування) з 10 лютого? Чи є це порушенням законодавства?

Відповідь експерта

Відповідно до Закону України «Про природні монополії», а також Закону України «Про державне регулювання сфери комунальних послуг» постанови та розпорядження Нацкомпослуг є нормативними актами та вступають в силу з моменту їх прийняття.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування» рішення   ради  нормативно-правового  характеру  набирають чинності  з  дня  їх  офіційного оприлюднення,  якщо   радою   не встановлено більш пізній строк введення цих рішень у дію.

Тому розрив в 10 днів між введенням в дію тарифів на 1 Гкал и на 1  кв. м. опалювальної площі є природним та фактично законодавчо закріпленим. 

Читайте також: Тарифи захищатимуть у суді

 Запитання 3. Гість

Чи повинен виконавець/виробник послуг додатково, згідно частини 5 ст.32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», повідомляти споживачів за 15 днів про введення в дію тарифу, встановленого Національною комісією?

Відповідь експерта

Згідно ч. 5 ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 1875-ІV у разі  зміни  цін/тарифів на житлово-комунальні послуги виконавець/виробник не менше ніж за 15 днів до введення їх  у  дію повідомляє  про  це споживачів з посиланням на рішення відповідних органів.

Відповідно до Закону України «Про природні монополії», а також Закону України «Про державне регулювання сфери комунальних послуг» постанови та розпорядження Нацкомпослуг є нормативними актами та вступають в силу з моменту їх прийняття.

Таким чином, не дивлячись на колізію в законодавстві виконавець/виробник зобов’язаний  не менше ніж за 15 днів до введення нових тарифів в дію попередити споживачів, а от яким способом – не прописано. На практиці обмежуються повідомленнями на під’їздах чи по місцевому телебаченню. 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут

 
Коментарі (0)