ГоловнаПублікаціїАналітика Росія нехтує енергетичними домовленостями

Росія нехтує енергетичними домовленостями

Як проходить виконання брюссельських енергетичних домовленостей, у кого купуватиме вугілля Міненерго та чи буде тепло та світло людям, які не змогли покинути тимчасово окуповані території на сході країни? – детальніше у огляді новин цього тижня від «У.К»

Раніше в енергетичній сфері України найбільш актуальним було питання пошуку компромісу з Росією щодо газопостачання. В ніч з 30 на 31 жовтня у Брюсселі, здається, такий компроміс був знайдений.

Нагадаємо, Україна, Росія та ЄС підписали «зимовий» газовий пакет. Узгоджена ціна на «блакитне» паливо для України склала 378 дол. за тис. куб. м в четвертому кварталі 2014 року, 365 дол. за тис. куб. м в першому кварталі 2015 року. Також документом була передбачена для НАК «Нафтогаз» сплата 3,1 млрд дол. в рамках затвердженого графіка платежів, що означає повну оплату несплачених рахунків (розрахунок базується на ціні палива 268,5 дол. за тис. куб. м). Окрім того, наголошувалося, що борг має бути сплачений двома траншами до кінця року і факт його оплати є умовою поставок нових обсягів газу, які будуть оплачені на умовах попередньої оплати і без використання принципу «бери або плати». При цьому Росія мала гарантувати оплату транзиту газу через територію України.

Тепер українців найбільше хвилює питання виконання цих домовленостей. Варто зауважити, що за останні сім днів Київ зробив все можливе, за словами посадовців, для того, щоб цей процес стартував. Найперше, Національний Банк домовився з Міжнародним валютним фондом про оплату російського палива безпосередньо із золотовалютних резервів. Кабінет Міністрів, у свою чергу, дозволив НАК «Нафтогаз» використовувати зарезервовані на рахунках Нацбанку кошти (3,1 млрд дол.) для виконання  відповідної оплати. НАК «Нафтогаз» відповідно перерахувала ВАТ «Газпром» перший транш (1,45 млрд дол.) у рахунок оплати поставлених і несплачених раніше об'ємів газу.  

Та не все так добре. Російська сторона підтвердила отримання платежу і поспішила виставити новий рахунок. Цього разу мова про передоплату «блакитного» палива на листопад-грудень поточного року.

«Газпром» виставив рахунок на листопад місяць за ціною, яка була сформована з урахуванням знижки, тобто по 378 дол. (за 1 тис. куб. м). Тому зараз, отримавши цей рахунок, українська сторона повинна буде внести передоплату у найближчі дні в обсязі необхідних потреб України на листопад. Рахунок сформований на 2 млрд куб. м», - зазначив глава Міненерго РФ Олександр Новак.

Читайте також: Україна звільняється з «газової» клітки

Однак, такий хід речей дещо суперечить уявленням української сторони щодо купівлі російського газу на ці періоди. НАК «Нафтогаз» мала намір закуповувати «блакитне» паливо у східного сусіда лише в моменти пікового споживання.  

«Умови угоди дозволяють нам купувати російський газ для балансування системи в моменти пікового споживання. Припустимо, ми бачимо, що українські споживачі відбирають більше газу, ніж можуть забезпечити всі інші ресурси (власний видобуток, імпорт з країн ЄС, сховища), і нам буде потрібний додатковий газ. Тоді ми скористаємося своїм правом купити газ у «Газпрому». Основним постачальником імпортного газу до України цієї зими залишаються європейські компанії», - пояснив глава НАКу Андрій Коболєв.

За його словами, сумарний об'єм газу, який компанія закупить цієї зими, безпосередньо залежить від українських споживачів.

До того ж, Росія не поспішає платити Україні за транзит газу. Зокрема, на цьому днями наголосив Президент України Петро Порошенко під час телефонних консультацій з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Зауважимо, Київ чекає від Москви оплати транзиту «блакитного» палива за вересень - жовтень 2014 року. За інформацією Міненерго, за вересень транзит природного газу склав 64 млн дол. ВАТ «Газпром» мав сплатити цей рахунок до 20 жовтня. Також НАК «Нафтогаз» виставив рахунок і за жовтень: 88 млн дол. Він має бути проплачений до 20 листопада 2014 року.

Примітно, на думку експертів енергетичної галузі, підписані в бельгійській столиці домовленості про постачання в Україну російського газу є лише першим кроком на шляху до так званого «енергетичного примирення» Києва і Москви, і немає ніяких гарантій для стабілізації таких відносин. Зокрема, у цьому впевнений куратор європейських економічних програм Магне Олавссон.

«За умовами тимчасового контракту Україна виплатить Росії 3,1 мільярда доларів до кінця нинішнього року, але потім настане 2015-й. Де відносно бідна держава (мова про Україну, - ред.) знайде кошти для нових виплат?», - зазначив, зокрема, він.

За словами експерта, єдиним виходом із ситуації можуть стати нові фінансові вливання в економіку України з боку ЄС. «Однак, Об'єднана Європа і без того переживає грошову кризу, а значить, чергової підтримки на переговорах з «Газпромом» Києву не бачити» - підкреслює пан Олавссон.

Та не енергетичними домовленостями єдиними… Впродовж тижня сталося принаймні ще дві цікаві події.

Перше, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості порахували, що іншої альтернативи, як домовлятися з окупованими шахтами на сході країни про постачання вугілля, немає. Це буде більш економічно вигідно ніж постачання твердого палива з Росії чи ПАР. Громадськістю ж така заява була сприйнята, як «купівля вугілля у терористів». Тож, Міненерго довелося довго пояснювати. Зокрема, що мова про купівлю вугілля виключно у державних підприємств, а не співпраця з бойовиками.

Читайте також: Чи можна вимкнути Донбас?

«У нас там (на територіях, підконтрольних бойовикам, – ред.) є державні підприємства… ми можемо у них купувати (вугілля, – ред.). Наприклад, наші енергогенеруючі компанії, приватні компанії можуть купувати вугілля у держпідприємств. Звичайно ж, за умови, що буде можливість це вугілля поставити в Україну і бандити, по суті, не блокуватимуть транспортну інфраструктуру. Ми не ведемо жодних переговорів з жодними, так званими республіками», - наголосив глава Міненерго Юрій Продан.

При цьому відомство відзвітувало, коли і як розраховувалося з Донбасом за отримане вугілля. Зокрема, що останні кошти були сплачені у серпні і то, це кошти, які пішли виключно на зарплати шахтарям.

Друге, Кабінет Міністрів прийняв рішення не відключати від енергопостачання тимчасово непідконтрольні йому території Донецької і Луганської областей. За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, після відновлення контролю над цими територіями уряд вирахує з суми бюджетних субсидій, які спрямовуються в ті регіони, суму витрачених на енергоносії коштів.

«Це наша територія, з терористами розберемося окремо. Якщо зараз діяти жорстко, то це буде жорстко по відношенню до простих людей. Ми будемо поставляти газ і електроенергію. Але я заявляю, як тільки відновимо контроль над територіями, та сума коштів, яка накопичена в уряді для виплат соціальних пільг та субсидій, буде зменшена на вартість електроенергії та газу, яку ми постачаємо на територію Донецької і Луганської областей, яка тимчасово не контролюються владою. Думаю, що це справедливо» - зазначив глава Кабміну.

Додамо, за даними Міненерго, потреба окупованих території Донбасу становить близько 1 млрд куб м газу в опалювальний сезон.

При цьому уряд призупинив усі виплати тимчасово непідконтрольним регіонам та дав добро на розподіл державних субвенцій по різниці в тарифах, які були передбачені для них, між іншими областями.

 
Коментарі (0)