ГоловнаКоментаріВища ліга ЖКГ«Розцінюю роботу міністерства на 4 бали за п'ятибальною системою» - Анатолій Близнюк

«Розцінюю роботу міністерства на 4 бали за п'ятибальною системою» - Анатолій Близнюк

«Україна Комунальна» продовжує підбивати підсумки року, що минає. Редакція поцікавилася у представників галузі ЖКГ, експертів та чиновників, чим їм запам'ятався 2012 рік.

Сьогодні на запитання «У.К.» відповідає екс-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк.

Яку подію у житті галузі Ви вважаєте найбільш значущою і чому?

Найважливіша подія у житті комунальних служб цього року - це, безумовно, поточна робота. Чим менше ми про це знаємо і говоримо, тим краще ми справляємося зі своїми обов'язками. У цьому році, незважаючи на ряд складнощів з отриманням лімітів на природний газ, в умовах економічно необгрунтованих тарифів, підприємства теплопостачання змогли успішно розпочати опалювальний період. І це наше головне досягнення.

Як Ви охарактеризуєте роботу Мінрегіону у 2012 році? Чого вдалося чи не вдалося досягти?

У поточному році на рівні нормотворчості розроблені законопроекти про обов'язковий комерційний облік комунальних послуг та особливості управління власністю в багатоквартирних будинках без необхідності створення ОСББ. З метою дерегуляції та спрощення законодавства розпочата розробка єдиного базового законопроекту у сфері ЖКГ. Він прийде на зміну всім чинним законам у галузі, які часто суперечать один одному і створюють складнощі для розуміння нашого законодавства перспективними інвесторами. У цьому році ми вперше реалізували експеримент з повернення бюджетному фінансуванню профільних проектів енергоефективності. На цих принципах розпочато роботу по розробці єдиної державної програми модернізації та розвитку ЖКГ України. Суттєво переглянуті будівельні норми і правила в питаннях енергоефективності будівель - все, що буде проектуватися з 2013 року, буде відповідати найсучаснішим світовим стандартам із споживання теплової енергії на опалення будівель. Все це системні реформи, які будуть реалізовуватися протягом кількох років, це не питання одного року. Але початок цієї роботи ініційовано, і дороги назад вже немає!

Ми також досить успішно справляємося з поточними завданнями. З метою недопущення різкого зростання тарифів нам вдалося профінансувати різницю в тарифах на послуги ЖКГ у загальному обсязі майже 16 млрд грн. Це реальна допомога підприємствам галузі, і такий обсяг коштів направлений вперше. Багато що з перерахованого можна було зробити швидше. Багато плани ми ще не встигли реалізувати. Тому розцінюю роботу міністерства на 4 бали за п'ятибальною системою.

Як Ви вважаєте, яким буде 2013 для галузі і для споживачів?

Перш за все, необхідно продовжити системні реформи, розпочаті в 2012 році. Нічого не потрібно вигадувати, треба успішно реалізувати намічене. Необхідна повна інвентаризація та актуалізація підзаконних актів галузі, насамперед нормативів і правил надання послуг. Ситуація у галузі буде залежати від загального економічного стану в країні. ЖКГ - це один із напрямків економічної діяльності, і воно хворіє тими ж хворобами, що й держава в цілому. Тому зростання економічного добробуту країни - це головна умова розвитку і модернізації комунальної галузі.

 
Коментарі (0)