ГоловнаПублікаціїАльтернативна енергетика"Розумний будинок" або як зекономити на квартплаті?

"Розумний будинок" або як зекономити на квартплаті?

На сьогодні питання зниження витрати енергії для українців є досить гострим: фінансова криза відіб'ється на вартості світла, опалення та води. Як тут не згадати енергозбереження та можливу економію?

На використання чайників, телевізорів та іншої техніки у звичайному багатоквартирному будинку йде більше 1/3 споживаної енергії, решта витрачається на опалення квартир і подачу гарячої води. При зведенні нових будинків енергозберігаючі технології використовуються впродовж останніх декількох років. Опалювальній системі приділяється особлива увага: економити тепло набагато складніше, ніж скорочувати витрати на освітлення, тому основні зусилля проектувальників і будівельників розраховані на те, щоб знизити тепловіддачу стін.

Модернізація системи теплоізоляції будівлі дає можливість поставити менш потужне обладнання для опалення. У цьому випадку можливо встановити батареї меншої площі і змінити режим роботи опалювальної системи в цілому. У залежності від типу опалювальної системи потрібно продумати теплоізоляцію квартири всередині або зовні. У будівлі з газовою системою опалення потрібно звернути особливу увагу на внутрішню ізоляцію, а будівлю, опалювальну за допомогою води, необхідно ретельно ізолювати зовні.

Якщо в нових будинках енергозберігаючі технології використовуються обов'язково, то змінити ситуацію у старих будинках дуже непросто. Більшість житлових багатоповерхових будинків було побудовано ще тоді, коли слова «енергозберігаючі технології» нікому нічого не говорили. Як наслідок, старі споруди не відповідають нинішнім вимогам економії ресурсів, неможлива якісна зміна систем опалення та водопостачання. Тому сьогодні існує декілька інших способів вирішення проблем у цій сфері.

Читайте також: Енергоефективність у масовому утепленні будинків

У першу чергу, комунальне господарство зобов'язане організувати енергетичний аудит. Після подібної перевірки фахівці висловлять свою думку про розгерметизацію квартири і вкажуть на проблеми, з якими варто розібратися негайно.

Під енергозбереженням ЖКГ мається на увазі, що в кожній будівли буде здійснена установка лічильників, які враховують витрату водо- і газопостачання, і лічильників на електрику. У цьому випадку у мешканців з'являється мотивація економити ресурси, у тому числі електроенергію: всі витрати відразу будуть внесені у платіжну квитанцію, а значить, енергозберігаючі технології можуть бути причиною того, що в економії електрики буде зацікавлена не тільки влада, але і кінцеві споживачі.

Крім зниження витрат додатковою перевагою установки лічильників є можливість встановити вдома «розумне» обладнання, яке може стежити за виникненням аварії і швидко діяти при їх виникненні. Датчики миттєво повідомляють про неполадки власнику і самі починають діяти - блокують подачу води або блокують, якщо в системі газопостачання виникли пошкодження. Встановлення лічильників і «розумних» датчиків допоможе назавжди вирішити проблему оплати дорогого ремонту у сусідів знизу, а ще зробить приміщення набагато безпечніше для власників.

Площа навколо житлового будинку теж може бути оснащена з використанням енергозбереження: вона повинна бути освітлена тільки в ті проміжки часу, коли це потрібно для пересування, у час, що залишився, яскраві лампи даремно витрачають величезну кількість електрики. Встановлена ​​сучасна система контролю може забезпечувати економію електрики і включати прожектори лише тоді, коли датчик подасть сигнал про рух: під'їжджаюча машина або наближення пішохіда змусять прожектори світити на повну силу, а опісля - енергозберігаюча технологія знову знизить освітлення до мінімуму.

Читайте також: Енергоефективність: у зоні ризику

Це ж стосується і простору під козирком під'їзду. Ті ж елементи системи, реагуючі на рух, здатні контролювати рух пішохода і включати максимальне освітлення. У нічний час буде достатнім лише злегка підсвічувати простір: працюючі в пів-розжарення лампи заощадять немало кіловат, адже приблизно з 2 до 6 ночі світло тут практично надмірність.

Енергозбереження повинне мати на увазі ще одну складність: підсвічування сходів і майданчиків наразі - дороге задоволення. Цей простір зобов'язаний бути освітленим увесь час, незважаючи на те, що у висотних будівлях мешканці звичайно зволіють проїхати на ліфті. Освітлення майданчика необхідно за правилами безпеки: якщо шахта ліфта буде відкрита, а сама кабіна буде знаходитися кількома поверхами нижче або вище, можливі нещасні випадки. Саме тому економічним рішенням також буде установка на майданчику датчиків руху або звуку. Розумні енергозберігаючі технології включать світло тільки в разі наближення людини, в час, що залишився, світильники або не працюють зовсім, або функціонують у режимі чергового освітлення.

 
Коментарі (0)