ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняСланці «загрожують» Україні

Сланці «загрожують» Україні

Компанії, які займатимуться видобутком сланцевого газу, повинні взяти на себе відповідальність за екологічну безпеку і використовувати новітнє обладнання для захисту навколишнього середовища

Видобуток сланцевого газу в Україні – перспективний напрям, який може стати підґрунтям для формування енергетичної незалежності. Водночас процес його видобутку таїть у собі екологічну небезпеку, повідомив УНН експерт енергетичної галузі Валерій Боровик.

Компанії, які займатимуться видобутком сланцевого газу, повинні взяти на себе відповідальність за екологічну безпеку і використовувати новітнє обладнання для захисту навколишнього середовища. «Потрібно серйозно контролювати екологічний аспект і запровадження екологічно безпечних технологій в Україні відповідно до найвищих світових стандартів. Такі технології запроваджуються у США та європейських країнах», - сказав він.

Експерт навів приклад Польщі, де екологічна безпека була пріоритетом у видобутку сланцевого газу. «Але потрібен контроль за тими компаніями, які будуть розробляти родовища для того, аби вони застосовували технології найвищого рівня», - наголосив він. Експерт розповів про основні проблеми та загрози видобутку сланцевого газу. «Перша проблема, яка може виникнути це потрапляння небезпечних розчинів в питну воду та до екосистеми загалом. Для того щоб вберегтися від цього потрібно, щоб кожну свердловину оснащували сталевими обсадними колонами, які повинні спускатися і нижче водоносних зон. Крім того проміжок між стінками цих колон та ґрунтом має бути заповнений цементом. Ще одну, рідину яку відкачують з газом та пластовими водами обов’язково слід утилізувати», - наголосив експерт.

Читайте також: Газ ціною води

Пан Боровик також зазначив, що необхідно передбачити можливість утилізації значних об’ємів технічних порід. «Ще один момент – міграція сланцевого газу. Тобто для видобутку слід брати ділянки з запасом газу на площі десь двадцять кілометрів, адже може статися неконтрольований вихід сланцевого газу», - зауважив експерт. Окрім того, видобуток сланцевого газу методом гідророзриву викликає у деяких експертів незадоволення, адже гідророзрив вони вважають маленьким землетрусом.

Він зазначив, що також дуже важливо використовувати виготовлені за високими стандартами речовини для гідророзриву, адже вони також можуть потрапляти до водоносного шару. Водночас експерт зазначив, що користь, яку отримає України у контексті диверсифікації джерел газу, а отже енергетичної незалежності, перевищує ті можливі небезпеки, які несе видобуток сланцевого газу, але за умов жорсткого контролю за безпекою.

Читайте також: Видобуток сланцевого газу нажив ворогів

Нагадаємо, народний депутат Ірина Сех (фракція ВО «Свобода»), голова комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи внесла на розгляд Верховної Ради проект постанови про парламентські слухання на тему: «Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні». Планується, що слухання відбудуться 20 березня в залі пленарних засідань Верховної Ради України.

Як йдеться в пояснювальній записці до документа, у 2012 році органи державної влади вжили низку заходів щодо прискорення видобутку сланцевого газу в Україні. Зокрема, парламент ухвалив зміни до законодавчих актів, згідно з якими до вуглеводневої сировини, нетрадиційних вуглеводнів віднесено газ сланцевих товщ. Кабінет Міністрів затвердив умови конкурсів на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Олеської та Юзівської площ.

 
Коментарі (0)