Сміття у законі

«Україна Комунальна» продовжує щотижневий житлово-комунальний лікнеп для наших читачів. Сьогодні поговоримо про особливості поводження з твердими побутовими відходами.

Українці часто стикаються з проблемами, які пов'язані з нерегулярним чи несвоєчасним вивозом сміття виконавцями послуги - компаніями, що надають цю послугу. Зверніть увагу на основні пункти правил поводження з ТПВ, які повинні дотримуватися не тільки виконавці, але і споживачі.

1. Важливо розуміти, що послуги з вивезення відходів надаються не для конкретного сміттєвого контейнера, а по всій контейнерній схемі.

2. Для надання послуг повинні використовуватися лише технічно справні контейнери, які відповідають кількості і місткості для конкретного майданчика.

3. Вивезення великогабаритних і ремонтних відходів предметом договору на вивіз сміття не є.

4. Категорично забороняється зберігати в контейнерах та на контейнерних майданчиках:

- великогабаритні відходи (меблі, автошини тощо);

- небезпечні відходи (наприклад, акумулятори та батарейки);

- листя, гілки тощо;

- медичні відходи;

Читайте також: Українське сміття заживе за новою системою

5. Навіть якщо контейнер заповнений лише відсотків на 10%, сміттєва машина повинна спустошити його повністю у встановлений графіком термін.

6. Кількість контейнерів встановлюється з розрахунком на їх максимальну швидкість наповнення.

7. Споживач має право вимагати від виконавця недоліків при наданні послуг протягом п'яти робочих днів.

8. Споживач зобов'язується визначати разом з виконавцем місця розташування контейнерних майданчиків.

9. Споживач зобов'язується обладнати контейнерні майданчики відповідно до чинного законодавства України, забезпечувати освітлення в темний час доби, утримувати контейнери та майданчики в справному стані згідно з санітарними нормами.

10. У разі необхідності надання послуг в додатковому обсязі, споживач зобов'язується подавати відповідну письмову заявку виконавцю.

11. Забезпечити встановлення необхідної кількості контейнерів для завантаження ТПВ з урахуванням неприпустимості їх переповнення.

Порядок збирання, перевезення та утилізації відходів в Україні регулюється наступними нормативно-правовими актами:

1. Конституція України

Ст. 50 гарантує право кожного на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

2. Кримінальний кодекс України

Визначає, які суспільно небезпечні діяння є злочинами та які покарання застосовуються до осіб, що їх вчинили. Розділ 8 передбачає відповідальність за вчинення злочинів проти довкілля.

3. Кодекс України про адміністративні правопорушення

Визначає перелік адміністративних правопорушень, межі відповідальності за їх вчинення, порядок притягнення до відповідальності винних осіб і коло уповноважених органів.

Глава 7 описує адміністративні правопорушення у сфері охорони природи, використання природних ресурсів, охорони культурної спадщини.

4. Закон України № 187/98-ВР «Про відходи»

Визначає правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов'язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх збиранням, перевезенням, зберіганням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням, а також з відверненням негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини на території України.

У даному нормативному акті:

розкрито значення основних термінів у сфері поводження з відходами (ст. 1);

визначені завдання українського законодавства про відходи (ст. 3);

визначено принципи та напрями державної політики у сфері поводження з відходами (ст. 5);

визначено суб'єкти, об'єкти, момент переходу та інші питання права власності на відходи (розд. II);

визначені права і обов'язки громадян і організацій, діяльність яких пов'язана з відходами, у сфері поводження з відходами (розд. III);

встановлена компетенція органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами (розд. IV)

встановлено перелік і визначено порядок проведення та коло осіб відповідальних за проведення заходів і вимоги щодо запобігання або зменшення утворення відходів та екологічно безпечного поводження з ними (розд. VI);

визначено перелік правопорушень у сфері поводження з відходами і відповідальність за їх вчинення (розд. VIII);

Читайте також: Сміттєве лихо захоплює регіони України

5. Закон України № 280/97-ВР «ПРО місцеве самоврядування в Україні»

Визначає порядок місцевого самоврядування, місце органів місцевого самоврядування в системі органів державної влади, основи їх взаємодії.

Ст. 30 встановлює повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі ЖКГ. П. 6 покладає на них вирішення питань збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів, знешкодження та захоронення трупів тварин. Ст. 33 встановлює повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері охорони навколишнього середовища. П. 7 покладає на них обов'язок щодо визначення території для складування, зберігання або розміщення виробничих, побутових та інших відходів відповідно до законодавства.

6. Закон України №586-XIV «ПРО місцеві державні адміністрації»

Визначає організацію, повноваження та порядок діяльності місцевих державних адміністрацій. П. 6 ст. 16 зобов'язує місцеві державні адміністрації здійснювати контроль за додержанням санітарних і ветеринарних правил, збиранням, утилізацією і захороненням промислових, побутових та інших відходів, додержанням правил благоустрою.

7. Закон України № 1264-XII «Про охорону навколишнього природного середовища»

Визначає правові, економічні та соціальні основи організації охорони навколишнього природного середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Розділ IV встановлює компетенцію органів управління у сфері охорони навколишнього середовища, в тому числі і в сфері поводження з відходами. Ст. 55 визначає порядок охорони навколишнього середовища від забруднення відходами.

8. Закон України № 2807-IV «ПРО благоустрій населених пунктів»

Визначає правові, економічні, екологічні, соціальні та організаційні засади благоустрою населених пунктів і спрямований на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини. Ст. 16 забороняє вивозити і звалювати в не відведених для цього місцях відходи на об'єктах благоустрою. Ст. 30 визначає вимоги щодо поводження з відходами на об'єктах благоустрою.

9. Закон України № 1875-IV «ПРО житлово-комунальні послуги»

Визначає засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов'язки.

10. Закон України N 393/96-ВР «Про звернення громадян»

Регулює питання практичної реалізації громадянами України права вносити в органи державної влади, об'єднання громадян відповідно до їх статутів пропозиції про поліпшення їх діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів. В 3 ст. визначено основні види звернень громадян. В 5 ст. встановлені вимоги до обігу граждан.В розділі II (ст.ст. 14 - 23) описаний порядок розгляду звернень громадян.

11. Закон України № 4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення»

Регулює суспільні відносини, які виникають у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, визначає відповідні права і обов'язки державних органів, підприємств, установ, організацій та громадян, встановлює порядок організації державної санітарно-епідеміологічної служби і здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду в Україні. Ст. 7 передбачає обов'язок підприємств здійснювати лабораторний контроль за безпекою які образовуються в процесі їх діяльності відходів.

Ст. 25 визначає порядок знищення небезпечних відходів. 

 
Коментарі (0)