ГоловнаПублікаціїАналітика Субсидії за новими правилами

Субсидії за новими правилами

З квітня поточного року отримати житлово-комунальну субсидію можуть не тільки люди, що проживають у власній квартирі чи будинку, а й ті, хто в них прописаний, але не є власником житла.

Споживач, який проживає у власній квартирі, або користується чужим житлом, зобов'язаний оплачувати послуги ЖКГ. Відповідно до закону «Про житлово-комунальні послуги», до таких послуг відносяться: комунальні послуги (холодна і гаряча вода, опалення, газ, електрика і т.п.); послуги з утримання будинків і прибудинкових територій (прибирання приміщень всередині будинку та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішніх мереж, утримання ліфтів, освітлення, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); послуги з управління будинком (утримання на балансі, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору і т. п.); послуги з ремонту будинків (заміна та підсилення елементів конструкції та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої здатності елементів конструкції і т.п.). 

Виконавець послуги вправі вимагати від споживача своєчасної і повної оплати за надану послугу. Споживач має право вимагати надання тільки якісних житлово-комунальних послуг. Такі послуги повинні надаватися безперебійно, крім випадків, коли перерва пов'язана з проведенням ремонтних або профілактичних робіт. У таких випадках виконавець зобов'язаний проінформувати споживача не пізніше ніж за 10 днів через засоби масової інформації про те, що послуга тимчасово не буде діяти з обов'язковим зазначенням терміну перерви.
 
У квітні поточного року, уряд знову розширив перелік громадян, що мають право на держдопомогу для оплати послуг ЖКГ. Тепер отримати житлово-комунальну субсидію зможуть не тільки люди, що проживають у власній квартирі чи будинку, а й ті, хто в них прописаний, але не є власником житла. Згідно з Порядком тимчасового відкриття особистих рахунків для оплати житлово-комунальних рахунків особам, зареєстрованим у житловому приміщенні, які не є його власниками, уряд затвердив механізм тимчасового відкриття житлово-експлуатаційними організаціями, житлово-будівельними кооперативами, об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків особових рахунків для оплати ЖКП зареєстрованим особам, які не є власниками житла. Порядок відкриття особових рахунків надає можливість для звернення за призначенням субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету міністрів № 848. Відкриття особових рахунків для оплати житлово-комунальних послуг на осіб, зазначених вище не звільняє власників та співвласників житла від обов'язків, позначених договором про надання житлово-комунальних послуг.
 
Втім, це не перше спрощення правил субсидіювання для споживачів ЖКГ. З 1 січня 2012 року на підставі постанови Кабінету Міністрів №728 спрощено умови для отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Сім'ї, до складу яких входять діти до 18 років, інваліди І та ІІ груп або пенсіонери, і дохід на кожного людини становить менше одного прожиткового мінімуму, можуть отримати субсидії, якщо на оплату комунальних послуг вони витрачають 10% (раніше було 15%) середньомісячного сукупного доходу. Раніше для отримання цієї субсидії дохід таких сімей не повинен був перевищувати 50% прожиткового мінімуму на одну людину.
Як правило, для отримання субсидії необхідно надати список документів, які необхідні для її отримання. У цей перелік входять бланк заяви, декларація про доходи та майновий стан осіб, довідка про доходи за останні 6 місяців, яку не надають пенсіонери і одержувачі державної соціальної допомоги. При заповненні декларації про доходи варто відзначити, що в доход сім'ї включаються: заробітна плата, систематичні виплати, доходи від підприємницької і професійної діяльності, усі види винагород, допомога по безробіттю, доходи від здачі житла або будов в оренду, аліменти, грошове забезпечення військових, крім тих, хто на строковій службі, страхові виплати за заподіяння шкоди здоров'ю, заробіток учнів та студентів, які поєднують роботу і навчання, доходи від особистого с/г, земельних ділянок і часток (паїв), виплати по тимчасовій непрацездатності та інші доходи, які оподатковуються. До майновому стану відносяться: інше житло, транспортні засоби, а також земельні ділянки осіб, які зареєстровані в житловому приміщенні та члени їх сімей, які проживають окремо. У разі надання недостовірної інформації в декларації, в отриманні субсидії може бути відмовлено, а виплачені кошти необхідно буде повернути в бюджет.
 
В оформленні субсидії може бути відмовлено і тим сім'ям, у яких один з членів сім'ї не зареєстрований в центрі зайнятості, якщо він безробітний, сім'ї, в яких менше року тому було продано або куплено житло, а також тим, хто здає в оренду квартиру. У тому випадку якщо буде виявлено факт несплати обов'язкової частини витрат на оплату житлово-комунальних послуг, надання субсидії буде припинено.
Крім того, Кабмін закріпив права пенсіонерів отримувати субсидії, навіть якщо з ними в квартирі прописані їхні діти, які не проживають разом з батьками, а живуть і працюють в іншому місті. Для призначення субсидії таким пенсіонерам достатньо буде пред'явити довідку про те, що їхні діти працюють в іншому населеному пункте.Правда, якою буде ця довідка і де її брати, чиновники не уточнюють. Якщо таку довідку надати неможливо, достатньо буде підтвердження від двох свідків, що діти пенсіонерів фактично з ними не проживають. Раніше без довідки про доходи всіх прописаних на житлоплощі осіб субсидія не призначалася.
 
Ще одне нововведення розраховане на сім'ї непрацюючих громадян (пенсіонерів, інвалідів, дітей). Якщо склад таких сім'єю, а також рівень їх доходів не змінюється, субсидія буде продовжуватися соціальними службами автоматично. Але якщо доходи збільшилися, і одержувач субсидії про це не повідомив, а все з'ясувалося при перевірці співробітниками Мінсоцполітики, з несумлінного громадянина вирахують виплачені гроші добровільно або через суд. Зараз кожні півроку потрібно самостійно продовжувати державну допомогу. 
 
Полегшили чиновники життя боржників за комунальні послуги. Якщо раніше ті, у кого були борги по квартплаті, сформовані до 1 грудня 2006 року, субсидію не отримували, то тепер вони можуть розраховувати на допомогу держави. За даними регіональних управлінь соціального захисту, таких сімей - 20 тисяч по всій Україні.
 
Також не буде перешкодою для призначення субсидії наявність більш ніж одного автомобіля, якщо термін його використання 10 років для вітчизняного і 15 років - для іноземного авто. Раніше, якщо в сім'ї був автомобіль, нехай навіть старий і не на ходу, субсидію не давали. А ось по земельних ділянках і будинку в селі або на дачі поки поблажок немає. Вважається, що все це може приносити додатковий прибуток. Виняток - якщо ділянка не перевищує шість соток.
 
Коментарі (0)