ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГТарифозростання послуг ЖКГ вже поряд

Тарифозростання послуг ЖКГ вже поряд

Коштів, які платить населення за комунальні послуги, явно не вистачає, тому тарифи будуть підвищуватися вже найближчим часом.

Таку думку висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

По-перше, тарифи (зокрема, на тепло) покривають лише 40-60% від собівартості послуг. А по-друге, гроші, які виділяються галузі, постійно крадуться, - вважає експерт.

«Ці підприємства практично не підзвітні, дуже мало інформації про їх фінансовий стан, - говорить Ільдар Газізуллін. - Тому мають місце фінансові зловживання з боку керівництва підприємств, що надають ЖКГ-послуги, зокрема, забезпечують теплом. Зараз, правда, на ринок починають виходити приватні компанії, проте ситуація радикально не змінилася - фінансові потоки йдуть вельми непрозоро, аудиту, перевірок мало. За таких умов є підстави вважати, що корупція може процвітати і далі. Відповідно, ніхто не хоче інвестувати в галузь. Тому вихід один - підняття тарифів».

Читайте також: Нова політика тарифів ЖКГ: «за» і «проти»

Газ дорожчатиме поступово. Спочатку (десь у першому кварталі) - на 25-30%, - стверджує Ільдар Газізуллін.

«Однак якщо ситуація з золотавалютними резервами загостриться, підвищення можна буде чекати і раніше, - переконаний експерт. - Тепло на першому етапі підніметься в ціні теж в діапазоні 20-50%. Другий етап, можливо, відбудеться влітку або ближче до осені наступного року».

У свою чергу колега Ільдара Газізулліна Олександр Жолудь розширює список ЖКГ-послуг, вартість яких підніметься найближчим часом: очікується підвищення не тільки газово-теплових тарифів, але і цін на водопостачання та водовідведення, а також електроенергію.

Боржники, на думку Ільдара Газізулліна, ризикують цієї зими опинитися відключеними від мереж - будь то підприємства або квартири. «Питання відключення за несплату залишається невирішеним. Хоча думаю, соціальні об'єкти - школи, садочки, лікарні - все ж відключати не будуть», - припускає експерт.

Читайте також: Боротьба за тепло

Нагадаємо, нещодавно під час брифінгу в Кабміні Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк заявляв, що держава зараз не ставить питання про підняття тарифів на послуги ЖКГ для населення, але на його погляд, це необхідно робити, включаючи в них інвестиційну складову.

Анатолій Близнюк підкреслив, що на сьогоднішній день не піднімати тарифи вдається за рахунок субсидій, які виділяються громадянам, якщо сума з оплати послуг ЖКГ перевищує встановлені норми.

За матеріалами: aif.ua

 
Коментарі (4)
Sergiy
08 Листопада 2012 p. 16:47
Якщо із слів записано вірно,то старший аналітик не відрізняє ЖКпослуги від товару (теплова енергія). Терміни однозначно визначені взаконодавстві. Що тоді коментується? Якщо автори статті їз слів записали не вірно - мають вибачитися перед Ельдаром.
Мария Цатурян
12 Листопада 2012 p. 09:45
Sergiy, мені, як головному редактору дуже приємно, що в мене є такі помічники)) навіть ніякі рішення вже не треба приймати, все вже вирішено за мене: або перепросити, або що ми коментуємо)). Мені залишається тільки додати, що Ільдар (до речі дуже серйозний експерт) коментував "АиФ", я не можу відповідати чи записали вони вірно з його слів, але тому ми ставимо посилання на першоджерло. По-друге, нагадайте, будь ласка, де в закондавстві вказані розбіжності між тепловою енергією, як товар, та що таке жк послуги?
Sergiy
12 Листопада 2012 p. 12:45
Т Е (товар) - Закони ,,Про теплопостачання,, та ,,Про електроенергетику,, Комунальні послуги ( зокрема з централізованного опалення) Закон ,,Про ЖКП,,
Daimond
13 Листопада 2012 p. 12:50
Оно конечно верно, что тепловая энергия товар, если ссылаться на законы, что привёл Sergiy, да вот только в нашей стране может быть и так и эдак)) Хронология: 20.11.1997г. вступил в силу ЗУ "Про електроенергетику" - ТЭ товар; 01.12.1997г. истёк срок приведения КМУ и другими исполнительными органами нормативных актов в соответствие с ЗУ "Про електроенергетику"; 30.12.1997г. принят Государственный классификатор продукции и услуг ДК 016-97 - ТЭ услуга, да и то, только когда речь идёт об отоплении, а ГВС "отдыхает"(код 40.30.10); 06.07.2005г. вступил в силу ЗУ "Про теплопостачання" - ТЭ товар; 06.01.2006г. истёк шестимесячный срок отведённый для приведения КМУ и другими исполнительными органами нормативных актов в соответствие с ЗУ "Про теплопостачання"; 22.07.2010г. вступил в силу ЗУ "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України" - ТЭ коммунальная услуга; 22.10.2010г. истёк трёхмесячный срок отведённый для приведения КМУ и другими исполнительными органами нормативных актов в соответствие с ЗУ "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України" Вот загадка какая то с этой тепловой энергией, даже по КВЕД такого вида деятельности нет, ни её производства, ни транспортировки, ни поставки, код 35.30 "Постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря". Странно, деятельности "нет", а лицензии исправно выдаются, чудеса!