ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГУкраїнці не довіряють тарифам на ЖКП

Українці не довіряють тарифам на ЖКП

У парламенті переконані: до суспільства важливо донести механізм формування тарифів на ЖКП. Тому ринок енергоносіїв має бути відкритим – тільки тоді українці довірятимуть тарифам.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман вважає, що питання тарифів має бути абсолютно відкритим і публічним. Наразі ж українці не вірять в їх обґрунтованість. Про це пан Гройсман сказав під час брифінгу у Вінниці, передає «УНІАН».

«Я вважаю, що питання тарифів має бути абсолютно відкритим і публічним. Усі механізми формування кожної копійки, яка є в тарифі, має бути опрацьована урядом, Національною комісією і доведена до суспільства. Сьогодні тарифи в Україні не мають довіри. Тому, і уряд, і Комісія спільно з парламентом мають це (формування тарифів, – ред.) відкрити», - сказав пан Гройсман.
 
Він також зазначив, що наполягає на відкритості ринку енергоносіїв.
 
«Головне, на чому я наполягав, щоб увесь ринок енергоносіїв був відкритий: скільки видобуваємо, скільки транспортуємо, скільки продаємо, скільки експортуємо чи імпортуємо - це все українці мають бачити й звідси й буде ціна. Тому важливо, щоб цю роботу завершити й довести до суспільства. Тарифи мають бути відкритими й зрозумілими, тоді вони викликатимуть довіру», - вважає голова парламенту.
 
Що стосується сплати послуг за тарифами, то тут голова ВР називає важливим те, щоб соціальний захист, субсидії були оперативно відпрацьовані.
 
 
«Сьогодні питання до уряду й до Міністерств: усе відпрацювати таким чином, щоб люди автоматично почали отримувати субсидії, і тоді буде «соціальна парасолька», яка не дозволить людям сплачувати більше», - сказав пан Гройсман.
 
Нагадаємо, керівник парламентської групи з перевірки тарифів Альона Бабак спільно з експертами встановила, що при розрахунках тарифів на газ було майже вдвічі завищено потребу в імпорті газу. Це безпосередньо вплинуло на розмір тарифу для населення. На її думку, має бути проведений серйозний аудит і тарифи переглянуті.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», обґрунтованість підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги вже більше місяця перевіряє парламентська Робоча група. Серед напрацювань - зникнення 5 млрд куб. м газу власного видобутку та спотворені нормативи споживання тепла.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
21 Травня 2015 p. 21:18
Якщо у квартирі немає лічильника гарячої води (ГВ), то оплата за ГВ може нараховуватись відповідно до норм споживання. Але шахрайство полягає у тому, що норми споживання при цьому беруть старі (більші), а ціну на ГВ -- нову (також більшу). Аналогічна ситуація тепер стала і з оплатою за газ. Але при відсутності квартирного лічильника холодної води (ХВ) оплата за ХВ нараховується по так званому "фактичному" споживанню, яке у 6-7 разів вище за нормативне. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Чи можна побудувати міцну будівлю на гнилому фундаменті? Чи може бути довіра там, де багато разів обманювали і продовжують обманювати?