ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаУкраїнцям нав'язують неякісні комунальні послуги - опитування

Українцям нав'язують неякісні комунальні послуги - опитування

Як ставляться українці до наміру галузевого регулятора встановити мораторій на самостійне встановлення систем автономного опалення, з’ясувала «Україна Комунальна»

Ініціатива Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері комунальних послуг, закріпити на законодавчому рівні заборону на самовільне відключення споживачів від централізованого опалення та гарячого водопостачання, викликала у суспільстві значний резонанс. Однак свою позицію Нацкомпослуг аргументує тим, що старі внутрішньобудинкові комунікації не придатні для встановлення автономних котлів, і масове відключення споживачів може привести к розбалансуванню і без того старої централізованої системи.

Вперше про проблему децентралізації опалення та гарячого водопостачання в 2006 році заявив тодішній Віце-прем'єр-міністр з питань ЖКГ Володимир Рибак. Відповідний мораторій був введений вже через рік. Наразі, згідно діючим нормативно-правовим актам, мешканці однієї чи двох квартир у будинку не мають права перейти на автономне опалення. Але муніципалітет надає згоду на відключення від централізованої системи, у разі, якщо перейти на автономне теплопостачання погоджуються всі мешканці багатоквартирного будинку.  

Позицію Нацкомпослуг можна зрозуміти, однак, справедливо було б поцікавитись у самих громадян, що вони думають з цього приводу. За допомогою щотижневого опитування, яке проходить на сторінках сайту, наша редакція вирішила побачити іншу сторону медалі.

Як з’ясувалося, більшість опитаних, а це - 42%, твердо переконані, що таким чином Нацкомпослуг намагається нав'язати споживачам комунальні послуги низької якості. Не менш значна частина респондентів – 25%, скаржаться, що таке рішення не дозволить зменшити споживання тепла і економити кошти.

На захист регулятора стали лише 7% громадян, які вважають правильним посилення порядку переходу на індивідуальне опалення, адже це значно шкодить старим внутрішньобудинковим комунікаціям. Ще 4% респондентів, переконані, що отримають більші рахунки за централізованне теплопостачання, якщо їх сусід встановить у себе в квартирі котел. Більш нейтральну позицію зайняли 8% українців, погоджуються на централізоване теплопостачання, однак лише при умові, якщо ця послуга не буде дорожчати.

Насамкінець, дане опитування було цікаве тим, що дало змогу побачити, який відсоток респондентів вже здійснив перехід на автономне теплопостачання. Як виявилось, про централізоване опалення давно «забули» майже 15% громадян.

Результати паралельного опитування у Facebook лише підтвердили статистику сайту. Майже 40 учасників соцмережі, впевнені, що рішення регулятора це ніщо інше, як нав’язування неякісних компослуг. Розділяють іх думку, ще 9 читачів, додаючи, що така заборона унеможливить раціонально споживати тепло і відповідно економити на цьому.

В одному наприямку з фахівцями Нацкомпослуг дивляться 8 громадян, які знають наскільки може пошкодити старі внутрішньобудинкові комунікації перехід на автономне опалення. Важко не погодитись з 4 читачами, які не хочуть сплачувати більші комунальні рахунки через сусіда з автономним теплопостачанням.

Централізоване опалення влаштовує 7 громадян, при умові, що ця послуга не буде дорожчати. Старі і розбалансовані тепломережі не турбують лише 2 читачів, які встановили у себе в будинку автономний котел. Отож, можна зробити висновок, що українці не розділяють рішення регулятора посилити контроль у сфері теплопостачання.

 
Коментарі (4)
Иван Смольный2
11 Лютого 2013 p. 12:47
Наразі, згідно діючим нормативно-правовим актам, мешканці однієї чи двох квартир у будинку не мають права перейти на автономне опалення.
Иван Смольный3
11 Лютого 2013 p. 12:53
"Наразі, згідно діючим нормативно-правовим актам, мешканці однієї чи двох квартир у будинку не мають права перейти на автономне опалення." - Неверно. Действующее законодательство НЕ СОДЕРЖИТ норм запрещающих установку индивидуального или автономного отопления. И никакого моратория не вводилось.
Владимир3
11 Лютого 2013 p. 12:55
Сделали из автономки проблему галактического масштаба , не надо ни чего запрещать , сделайте цену газа для автономки как для промышленности или как минимум как для ТКЕ и все и нет проблемы ,начнется обратный процесс все ринутся подключатся к ЦО .
Гудвин Бугров1
11 Лютого 2013 p. 20:46
Убеждают, что ж/к услуги – это «ТОВАР». Получаем ж/к услугу = покупаем «ТОВАР» (как покупка машины, телевизора, холодильника) К примеру, «ТОВАР» – «Централізоване опалення – послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у забезпеченні НОРМАТИВНОЇ ТЕМПЕРРЕТУРИ повітря у приміщенях квартири». Удовлетворит ли, потребности Вас и Вашей семьи, «зимовка» в квартире при +12 градуса с обязательной оплатой 75% от стоимости «товара» – централизованного отопления? ( по «Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення») http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1193.165.0 Почему, коммунальная услуга «Централізоване опалення», не обеспечивающая «задоволення потреб споживача у забезпеченні НОРМАТИВНОЇ ТЕМРЕРАТУРИ повітря у приміщенях квартири» – считается подлежащим к оплате «ТОВАРОМ»? Кто и как определял в «Порядке» – отношение зависимости 5%-го размера понижения оплаты услуги от понижения на 1 градус «НОРМАТИВНОЇ ТЕМРЕРАТУРИ повітря у приміщенях квартири» ? P.S. "Дженерал Моторс" отзывает около 1,5 млн автомобилей из-за дефекта в системе подогрева стеклоочистителя. - На "Автовазе" вообще не понимают, о чем идёт речь.