ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаАвтономне опалення, до побачення!

Автономне опалення, до побачення!

Галузевий регулятор має намір відновити дію мораторію на самовільне відключення споживачів від централізованого опалення та гарячого водопостачання

Необхідність посилити порядок переходу на індивідуальне теплопостачання в Нацкомпослуг пояснюють старістю і розбалансованістю мереж, а також непридатністю внутрішньобудинкових комунікацій для встановлення автономних котлів. Виробники та дистриб'ютори відповідного обладнання побоюються втратити український ринок, а побутовим споживачам доведеться задовольнятися послугами монополістів.

Вагома буква закону

Несанкціоноване відключення від теплових мереж може обійтися українцям «в копієчку»: штраф для них пропонується встановити в діапазоні 100-150 (1,7-2,5 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів (НМ) доходів громадян. Більш жорсткі санкції будуть застосовані до чиновників, які допустили у себе в регіоні самовільний перехід споживачів на системи автономного теплопостачання. Їх чекає покарання у розмірі 150-200 (2,5-3,4 тис.грн) НМ. Це означає, що неузгоджене з муніципалітетом і тепловими енергетиками встановлення автономних котлів, водонагрівачів (бойлерів) та інших приладів індивідуального обігріву буде заборонене.

Такі норми передбачає проект закону, оприлюднений на офіційному сайті Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг. Документом планується змінити ключові для галузі ЖКГ закони, зокрема, редагування вносяться в закони «Про теплопостачання», «Про житлово-комунальні послуги», а також до Кодексу про адміністративні правопорушення. До подібних правопорушень проект закону відносить також відмову споживачів в доступі до власних теплових установок, приладів комерційного обліку представників теплопостачального підприємства. За це українці будуть змушені сплатити штраф у 425-850 грн (25-50 НМ доходів громадян).

Читайте також: Лише частина українців має гарантію тепла в оселях

Необхідність такого жорсткого регулювання переходу абонентів природних монополій на індивідуальне опалення в Комісії пояснюють технологічною розбалансованістю систем централізованого опалення та гарячого водопостачання, а також можливими порушеннями екологічної безпеки. Згідно супровідній записці до документа, при проектуванні українського багатоквартирного житлового фонду («У.К.» - в країні близько 240 тис. багатоповерхових житлових будинків) був закладений як спосіб теплопостачання лише централізований. Це означає, що всі стояки та внутрішні розподільчі мережі будинку «гідравлічно пов'язані між собою для забезпечення стабільної роботи системи опалення». Таким чином, пояснюється в документі, «будь-яке втручання в систему шляхом зміни гідравлічного опору погіршує її роботу в цілому». Крім того, у внутрішньобудинкових системах не передбачені канали для відведення і розсіювання продуктів горіння поквартирних систем опалення. «Їх використання призведе до забруднення повітря в квартирах», - повідомляється в записці.

Комунальна старість

Дійсно, теплопостачальна інфраструктура знаходиться в жалюгідному стані. За даними Мінрегіону, протяжність тепломереж складає 37,4 тис. км. у двотрубному обчисленні, у тому числі 13,1% аварійні. Теплогідроізоляція на теплових мережах застаріла і неефективна. У зв'язку з цим, втрати теплової енергії щорічно становлять 13 млн гектакалорій, що складає більше 30% її випуску. У перерахунку на природний газ втрати дорівнюють 2,5 млрд кубометрів або 15% його загального споживання галуззю. Поганий стан теплових мереж в Одеській (34,7% аварійних мереж), Чернігівській (28,6%) областях та місті Севастополі (25,8%).

Разом з тим, бажання українців встановлювати нові котли і переходити на індивідуальне опалення частково спровоковано тим, що у сфері комунальної теплоенергетики близько 60% котелень вже відпрацювали свій нормативний термін, а на 38% котелень експлуатуються малоефективні та застарілі котли з низьким ККД, що обумовлює значні втрати палива. Майже 40% теплових пунктів перебувають в аварійному стані. Все це призводить до постійних перебоїв у гарячому водопостачанні, опаленні і перевитрат енергоресурсів. Підприємствами комунальної теплоенергетики усіх форм власності експлуатується 65,2 тисячі котлів, з них 24% з терміном експлуатації більше 20 років.

Історія питання

Раніше влада вже неодноразово намагалися блокувати законодавчо установку в багатоквартирних будинках автономних систем. Вперше про те, який збиток спричиняє децентралізація опалення та гарячого водопостачання в 2006 році заявив тодішній Віце-прем'єр-міністр з питань ЖКГ Володимир Рибак. І відповідний мораторій був введений вже в 2007 році у зв'язку з масовим переходом українців на автономне теплопостачання. Вірніше, була введена заборона на відключення окремих квартир від централізованого теплопостачання. На те є відповідний наказ МінЖКГ № 4 від 22 листопада 2005 року (зі змінами, внесеними наказом МінЖКГ № 169 від 6 листопада 2007 року). Чиновники, керуючись цим документом, відмовляють громадянам у їх проханнях про встановлення автономного опалення. Втім, можливість відключитися від централізованого теплопостачання усе ж є. Сьогодні споживач може встановити в квартирі автономне опалення у тому випадку, якщо на індивідуальний обігрів перейде весь будинок. Теоретично це можливо, практично - майже нереально. Адже найчастіше мешканці багатоквартирних будинків в силу обставин, особливостей характеру і ряду інших причин не приходять до єдиної думки.

ДОВІДКА:

В Україні існують населені пункти, які повністю або частково перейшли на автономне опалення. Першовідкривачами стали у 2007 році жителі м. Зоринська (Луганська область). На сьогодні відмовилася від централізованого теплопостачання практично вся Закарпатська область. Більше 10 тис. абонентів перейшли на індивідуальні системи у Харківській, Дніпропетровській, Житомирській областях.

Заборонено, але можна?

Втім, ухвалення законопроекту, ініційованого Нацкомпослуг, не означатиме введення повної заборони на автономне опалення в Україні. Регулятор пропонує розмежувати регіони країни на певні зони, для кожної з яких будуть регламентовані системи автономного, централізованого або індивідуального теплопостачання. До таких територій необхідно відносити забудову або місця перспективної забудови населених пунктів. Для них будуть також визначені види палива, які використовуються для виробництва теплової енергії. Вибирати спосіб теплопостачання у кожній регламентованій зоні будуть у відповідності зі схемою теплопостачання населеного пункту, яку місцева влада буде переглядати і затверджувати раз в 5 років. Цей документ повинен містити обгрунтування (економічні та господарські) потреби проектування та будівництва нових мереж і джерел теплової енергії.

Читайте також: Автономне опалення: труднощі переходу

Таким чином, в регламентованій зоні споживач зможе відключитися від системи централізованого опалення та гарячого водопостачання, якщо це передбачено схемою теплопостачання регіону. Для цього йому знадобитися отримати відповідний дозвіл місцевої влади. Однак, тому, хто вирішив перейти на індивідуальне теплопостачання, доведеться компенсувати за свій рахунок витрати, пов'язані з відключенням квартири від внутрішньобудинкових мереж. Порядок підключення та розмір компенсації буде визначати Міністерство регіонально розвитку, будівництва та ЖКГ. При цьому, споживачу в рамках затвердженої схеми буде дозволено самостійно обирати постачальника теплової енергії.

Неекономна економіка

Причини, які змушують українців переходити на автономні системи, очевидні. Крім безперебійної подачі тепла і гарячої води, індивідуальне теплопостачання значно дешевше, ніж централізовані послуги. Встановивши свій котел споживач скорочує витрати на оплату газу. Це пов'язано з тим, що в тариф на послуги централізованого теплопостачання закладається ціна газу в розмірі 1,31 тис. грн за тис. куб. м («У.К.» - саме за такою ціною НАК «Нафтогаз України» продає газ для підприємств теплової енергетики, які використовують його для виробництва та постачання тепла населенню). Для індивідуального опалення вартість газу становить багатьом менше - 725 грн за тисячу кубометрів. Однак ця економія не буде настільки явною, якщо уряд виконає вимоги МВФ і вдвічі збільшить вартість газу для населення.

Втім, і теплоенергетики називають зазначені переваги поверхневими. «Сьогодні ми споживаємо для опалення міста 1 мільярд кубічних метрів природного гага в рік. Якщо всіх харків'ян перевести на індивідуальне опалення, то Харків («У.К.» - близько 4 тис. квартир перейшли на автономну систему) буде споживати 12 мільярдів кубічних метрів газу, - зазначив генеральний директор КП «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв виданню «Городской дозор». - Газу споживати доведеться більше, оскільки вироблення на ТЕЦ тепла набагато економічніше, ніж на індивідуальних котлах. Незважаючи на високий ККД індивідуальних котлів, на ТЕЦ виробляється і електроенергія, і тепло. В індивідуальному котлі це зробити неможливо, тому можливо в квартирі буде тепло, дешевше, але газу в загальному обсязі місто буде споживати більше».

Крім того, практично всі котли, встановлені у радянський час були розраховані на те, що будуть обслуговувати всіх споживачів. Тоді про індивідуальному опаленні не могло бути й мови. Тому, нехай і застаріле, але обладнання на котельних тому і енергоємне, що спроектовано на опалення великого числа людей. При переході декількох сотень - тисяч (в залежності від населеного пункту) споживачів на автономні системи призведе до того, що, забезпечуючи залишилися своїх абонентів, підприємству доведеться палити частина газу «в холосту».

Читайте також: Івано-Франківськ бойкотує централізоване теплопостачання

Те, у скільки може обійтися власне тепло, залежить від кількості кімнат у квартирі, а також від того, скільки радіаторів (батарей) потрібно встановити. У трикімнатній квартирі їх зазвичай встановлюють чотири - це обійдеться порядку в 1,5 тис. грн. На кожну батарею від казана йде розводка - колекторна система буде коштувати 400 грн, а щоб приховати труби в стіни або підлогу, потрібно заплатити 50 - 100 грн за погонний метр. Демонтаж старих труб - 300-500 грн, або 70-80 грн за метр. Котел українського виробництва - від 3 тис. грн, імпортний - від 6 тис. грн, установка - до 1 тис грн. Також доведеться витратитися на підключення газу. Всього установка системи автономного опалення в трикімнатній квартирі коштує приблизно 25-30 тис. грн.

Саме такий економічно потенційний ринок ризикують втратити виробники котлів та індивідуальних систем теплопостачання з прийняттям подібного законопроекту. Учасники ринку, які побажали залишитися неназваними, відзначають, що «на плаву» залишаться саме ті українські та іноземні компанії, які займаються не тільки продажем котлів, але й здійснюють проектування, монтаж і обслуговування автономних систем, тобто, несуть відповідальність за свою продукцію і забезпечують її безпеку. В основному такий пакет послуг в Україні представляють не більше 20 крупних фірм, більша частина з яких - торгові представництва іноземних компаній.

 

 
Коментарі (12)
Андрій Осадчий2
30 Січня 2013 p. 09:15
Історію з автономним опаленням можна закінчити простіше. Затердити тариф на газ для автономного опалення по ціні промислового газу для теплокомуненерго, а не як зараз по ціні варильного газу для наслення. Одразу зникнуть всі бажаючі!
Геннадий Пивовар3
30 Січня 2013 p. 09:36
да, отличная идея! Посмеялся, спасибо
SERGEY3
30 Січня 2013 p. 10:45
А чего посмеялся ? очень действенная мера (цена на газ для индивидуального отопления) , при ее внедрении можем получить обратный процесс.
Геннадий Пивовар2
30 Січня 2013 p. 11:01
Я не понимаю, что хорошего для населения в поднятии цен на газ? Я же не металл выплавляю на этом газу. И что плохого, если кто-то хочет что бы у него было нормальное отопление
Андрій Осадчий2
30 Січня 2013 p. 11:56
Геннадий, те кто имеют автономное отопление, на этом газу тепловую энергию вырабатывают. а это - товар, а сырье для товара должно стоить не меньше чем для других производителей.
Михаил1
30 Січня 2013 p. 12:06
Это еще не товар. Максимум-продукция. Что бы продукция стала товаром - она должна дойти до распределительной сети. И не нужно подменять понятия. Я произвожу энергию для своего обогрева и у меня нет никакой возможности доставить ее в канал распределения для продажи.
юрий
30 Вересня 2013 p. 08:41
андрей у меня 2 комнатная квартира 58 кв метров стоит индивидуалка за январь 2013 заплатил 58 гривень за февраль 62 гривны в квартире проживает 2 взрослых и ребенок 3 года понятно я думаю что не экономится газ ,так к чему я клоню а к тому что если даже подывут газ в 2 или даже в 4 раза это будет меньше чем платят за анологичные квадраты те у кого центральное отапление
Андрій Осадчий2
30 Січня 2013 p. 12:25
А газ-то варильный....
SERGEY3
30 Січня 2013 p. 14:50
Еще упущен вопрос , что уход потребителей на автономное отопление увеличивает финансовую нагрузку на тех кто остался на ЦО .
Иван Смольный1
31 Січня 2013 p. 00:49
Таке враження, що цей законопроект ніхто з вас Панове не читав. Обмежилися статтею. Яка, до-речі, дещо скривлює суть законопроекту та зміст його новел. А щодо історичних занурень, розрахунків та виводів - профанація. Згідний з Паном Осадчим щодо справедливої вартості енергоносіїв. Щодо особистого ставлення до закону, то з нього стирчать вуха монополістів. Квінтесенція цього опусу - споживача в ошийник та на ціпок, гроші на бочку. Яка там розбалансованість! Чи можна розбалансувати систему яка апріорі не може бути збалансована з причини поривів, витоків, неналежного стану обладнання котелень, ТП, внутрішньобудинкових мереж?! 1700 грн. штрафу, не зупинять бажаючих здихатися від комунальної халепи. Також маю великі сумніви, що законопроект не похоронять ще на стадії погоджень. Сам наскільки зможу докладу до цього руку.
Мария Цатурян1
31 Січня 2013 p. 08:59
Иван, спасибо за лестную оценку нашей работы. Хотелось бы поподробнее узнать, какие именно нормы законопроекта мы перекрутили в статье. И желательно попунктно, что вы имеете ввиду под профанацией. А пока ваша критика, мягко говоря, голословна
Daimond1
01 Лютого 2013 p. 15:37
Требования к схемам теплоснабжения изложены в Методических рекомендациях утверждённых приказом Минстроя от 26.04.2006 №147 и в отношении районирования там ни слова. В соответствии с этими рекомендациями в Украине утверждены схемы теплоснабжения для сотен городов, что с этими схемами планирует в дальнейшем Нацкомиссия делать, обяжет разрабатывать по новой, ведь только аудит, что предшествует разработке непосредственно самой схемы для города с насел. 300 тыс., будет стоить не одну сотню тысяч гривен?