ГоловнаПублікаціїПолітикаЖКГ «викреслили» з урядової програми

ЖКГ «викреслили» з урядової програми

Днями Прем’єр-Міністр представив програму діяльності нового уряду. Примітно, що базується вона на коаліційній угоді, яку раніше підписали представники п'ятірки парламентських перегонів. Однак,чомусь місця для галузі ЖКГ в ній не знайшлося.

Прем’єр-Міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду у вівторок, 9 грудня, представив програму діяльності нового складу Кабінету Міністрів України. В її основі, наголосив пан Яценюк, - коаліційна угода, котра була підписана представниками п’яти політичних сил, які утворили коаліцію депутатських груп та фракцій в перший день роботи новообраної  Верховної Ради України VIII скликання.

«Основа – це те, що необхідно зробити в країні. Простих рішень не буває, а швидкі й прості рішення не завжди є ефективними. Саме тому новий Уряд разом з новим Парламентом і Президентом, і в першу чергу, разом з українським народом повинні виконувати спільну нашу європейську програму. Наш основний курс – це європейський курс», - підкреслив Глава уряду.
 
Сама програма діяльності Кабінету Міністрів того ж дня була оприлюднена  на Урядовому порталі. Примітно, що цього разу вона не в традиційному документальному вигляді, а викладена на 15 слайдах у програмі Power Point. 
 
Отже, основними викликами на шляху до Європейського Співтовариства український уряд вважає російську військову, економічну та інформаційну агресію, знищення інфраструктури та промисловості на Донбасі, втрату економічного потенціалу Криму та значні людські втрати від бойових дій. 
 
Окрім цього, неефективний державний менеджмент та повсякденна корупція в сукупності з факторами військової агресії та енергозалежності від держави-агресора  призвели до того, що золотовалютні резерви становлять на сьогодні менше ніж 10 млрд дол, падіння промислового виробництва та падіння ВВП на 7% зумовили вкрай несприятливу економічну ситуацію. 
 
 
«Для здобуття членства в ЄС  треба пройти серйозні випробування, провести радикальні зміни і фактично змінити Україну, зробити Україну європейською. Уряд виносить на розгляд України своє бачення, яким чином подолати ці виклики і яким чином змінити країну», - підкреслив Прем’єр-міністр.
 
Зокрема, з метою подальшого зміцнення обороноздатності країни уряд планує продовжити реалізацію амбітного інфраструктурного проекту, який до парламентських виборів 26 жовтня мав назву «Стіна», а в програмі діяльності уряду називається  «Європейський вал» (будівництво і облаштування надійно укріпленого кордону між Україною та Росією). 
 
«Проект «Європейський вал» на кордоні буде виконаний протягом 4 років (до 2018 року). Створено національну агенцію з реалізації цього проекту», - сказав пан Яценюк. 
 
За його словами, з-за кордону Україна вже отримала 235 мільйонів гривень на облаштування. «Ми будемо далі працювати  з західними партнерами і також виділяти кошти з бюджету. Всього цей проект коштуватиме 8 млрд грн», - зазначив Прем'єр.
 
Створюючи ще одну національну агенцію з реалізації проекту «Європейський вал», котра примножить кількість посадовців, Уряд одночасно ставить собі за мету скоротити державний апарат на 10% та продовжує йти курсом на зменшення кількості контролюючих органів з 56 до 28, функцій – з понад тисячі до 680. Завершення цього процесу має відбутися у першому півріччі 2015 року.
 
Суб’єктам господарювання – ліцензіатам з централізованого водопостачання та водовідведення, централізованого опалення та гарячого водопостачання в першому кварталі 2015 року варто чекати прийняття нового Закону про ліцензування певних видів господарської діяльності,  а також Закону  про технічний регламент та оцінку відповідності, Закону про метрологію та метрологічну діяльність, закону про стандартизацію, тощо. 
 
Органи місцевого самоврядування нарешті дочекалися – в 2015 році Уряд має намір розпочати децентралізацію та максимальну передачу функцій на місцевий рівень. Цей задум включає в себе внесення Змін до Бюджетного та Податкового кодексів (бюджетна децентралізація), ухвалення Закону про децентралізацію повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та відкриття на місцях «Прозорих офісів». Чи ініціюватиметься при цьому проведення дочасних виборів до місцевих рад виключно на мажоритарні основі та прийняття нового Закону про місцеве самоврядування? – на ці питання Програма діяльності  Уряду відповідей, на жаль, не дає.

 
З метою демонополізації економіки Урядом вже у першому півріччі 2015 року планується прийняти новий Закон про захист економічної конкуренції та сформувати новий склад Антимонопольного комітету. Одночасно при цьому пропонується запровадити мораторій на здійснення перевірок суб’єктів господарювання контролюючими органами, який буде діяти впродовж 2015-2016 років. Однак, не зрозуміло, навіщо формувати новий склад Антимонопольного комітету, якщо у найближчі два роки він все одно не зможе здійснювати перевірки монополістів і займатиметься лише паперовою роботою?
 
Задля реформування енергетичного сектору національної економіки Уряд реалізовуватиме проекти з ЄБРР та ЄІБ щодо модернізації ГТС та реорганізацію НАК «Нафтогаз України» у відповідності до Третього Енергетичного Пакету ЄС. Так, у наступному році  будуть створені ПАТ «Магістральні газопроводи України» та  ПАТ «Підземні газові сховища України».
 
Окрім цього, планується втілити програму реформування вугільної галузі, що означатиме приватизацію 37 шахт, консервацію 24 шахт, закриття 32 збиткових шахт. При цьому урядом замовчується, що більшість збиткових шахт, які планується законсервувати, знаходяться на території самопроголошених «ДНР» та «ЛНР», тобто на території, яку сьогодні влада не контролює. 
 
На інфраструктуру паливно-енергетичного комплексу в найближчі п’ять років чекає модернізація атомних та гідроелектростанцій. Кабінет Міністрів планує добудову нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС, будівництво газогону Дроздовичі-Германовичі протяжністю 110 км, добудову третього блоку на Дністровській ГАЕС, збільшення на 1600 мВт видачі потужності Южно-Української АЕС, на 700 мВт – Запорізької АЕС. Щоправда, поряд з такими амбітними проектами модернізації ПЕК в програмі уряду не міститься законопроекту про внесення змін до ст. 55 Бюджетного кодексу України, згідно якого, видатки на реалізацію цих проектів відносилися б до захищених статей державного бюджету. Інакше - ці проекти чекає сумна доля програми «Питна вода України 2011-2020 років», яка з самого початку прийняття закону про свою реалізацію страждала від хронічного недофінансування. 
 
У сфері енергонезалежності та енергоефективності Уряд бере курс диверсифікацію шляхів та джерел постачання енергоносіїв (вугілля, газ, ядерне паливо) шляхом збільшення власного видобутку вуглеводнів, будівництва LNG-терміналу (строки не вказані), придбання вугілля та природного газу у європейських компаній та на світовому ринку. При  цьому планується до 2017 року повністю ліквідувати систему  крос-субсидій та здійснити перехід  до ринкових тарифів на газ та електроенергію. Підвищення енергоефективності досягатиметься за рахунок реалізації проектів альтернативних джерел енергії (Clean Energy) та будівництва і реконструкції житла за новими стандартами енергоефективності. Захист інтересів України від зловживання своїм монопольним становищем російським «Газпромом» планується забезпечити шляхом організації ефективного розгляду позову до ВАТу в Стокгольмському арбітражі щодо умов контрактів на постачання і транзит природного газу. Примітно,  лише  у  першому  півріччі 2016 року. Тобто, Україна погоджується ще рік терпіти свавілля російського газового монополіста.
 
Чи то через поспішність складання програми, чи то через непопулярність проблематики житлово-комунального господарства серед членів нового складу Уряду, але тема реформування  ЖКГ, яка в тому чи іншому вигляді міститься в коаліційній угоді,  в програмі діяльності Уряду відсутня. У цих 15 слайдах зовсім не згадується про негайне прийняття законів про відкритий реєстр власників нерухомості, про внесення змін до Закону №1198-VII. Також не йдеться про перехід до єдиних оптових цін на газ та електроенергію для всіх споживачів, в тому числі населення, який відкладено на 2017 рік. Жодним словом не мовиться про прискорене встановлення будинкових приладів обліку води, тепла, газу, відсутнє розуміння уряду проблеми управління житловим фондом та його обслуговування. Тож виникає питання: це програма Power Point не сприймає абревіатуру ЖКГ чи проблеми житлово-комунального господарства просто не вписуються в нову урядову політику?!
 
Коментарі (5)
Sergiy3
11 Грудня 2014 p. 10:24
Думаю, що доповнять. Г.Зубко не встиг із-за відсутності своєї команди в міністерстві. Мають бути оргвисновки по існуючій команді. За останній час йому навантажили ще пять направлень. Отже схоже надійшла чергова модернізація МінЖКГ.
Владимир2
11 Грудня 2014 p. 15:10
А кто такой Г.Зубко ? Он крупный специалист в ЖКХ ?
Anonymous3
11 Грудня 2014 p. 12:53
Тем временем, Президент Литвы Даля Грибаускайте сказала, что через несколько лет газовый рынок в корне изменится, поскольку в Европе начнут использовать сланцевый газ. В Литве открыт терминал сжиженного природного газа, который может удовлетворить 90% потребности всех трех стран Балтии, поэтому нам "Газпром" стал абсолютно не нужен. "Газпром" все реже смогут использовать как средство политического давления в Европе, и я этому очень рада", - сказала Грибаускайте. Она может так сказать, потому что у нее нет фабрики шоколада в Липецке и она не в кумовстве з бывшими олигархами. кто хочет - делает, кто не хочет - ищет причины
Михаил2
11 Грудня 2014 p. 14:00
Все правильно. Пусть развалится, потом кто-то построит новое, кредитный источник для нас все равно не иссякнет никогда. Европы платят ))
Sergiy2
11 Грудня 2014 p. 14:41
Європа скоро сама побудує газо,-нафто,-продуктопроводи Балтика- Чорне море(або Середземне). Аби подалі від москалів.