ГоловнаВибір редакціїАналітика ЖЕКи вибивають борги погрозами

ЖЕКи вибивають борги погрозами

Столичні ЖЕКи стають колекторами і починають погрозами вибивати з мешканців борги за комунальними платежами. Однак, на думку експертів, подібні дії не більше ніж психологічний тиск.

У під'їздах столичних багатоповерхівок почали масово з'являтися оголошення ЖЕКів з погрозами на адресу боржників за комунальні платежі. Ознайомившись з їх текстом, стає зрозуміло, що ЖЕКи готові використовувати всі можливі засоби, аби вибити з мешканців заборгованість - інформують «Коментарі».

«У разі термінового непогашення заборгованості найближчим часом Вас чекає арешт і примусовий продаж майна, продаж вашої нерухомості через аукціон без вашого відома, заборона виїзду за межі України, примусове стягнення заборгованості представниками державної виконавчої служби», - йдеться, наприклад, в оголошенні ТОВ «Житловик-плюс».

Також мешканцям-боржникам обіцяють повністю припинити надання комунальних послуг.

На думку юристів, подібні заяви ЖЕКів не більше ніж психологічний тиск.

Звичайно, подібні дії є неправомірними, однак у зв'язку з бездіяльністю правоохоронних органів і судів вони часто сходять з рук. Але варто відзначити, що в судовій практиці були випадки стягнення з колекторських організацій морального збитку за подібні листи», - заявив старший партнер адвокатської компанії  «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

За його словами, для здійснення будь-якої з зазначених погроз необхідне рішення суду. І тільки за наявності такого рішення і відкритого виконавчого провадження можна претендувати на рухоме і нерухоме майно боржника.

Читайте також: Як працювати з неплатниками за послуги ЖКГ?

«У цивільному процесі передбачена спрощена процедура стягнення заборгованості за комунальні послуги за допомогою отримання судового наказу. Розгляд справи в цьому виробництві відбувається без участі сторін. Однак і скасувати судовий наказ нескладно, для цього необхідно буде в 10-денний термін з моменту, коли боржник дізнається про наявність судового наказу, звернутися до суду із заявою про його скасування, в якому вказати про незгоду з сумою заборгованості. Після цього наказ скасовується і призначається справу вже з участю сторін», - пояснює Ростислав Кравець.

Погана новина в тому, що ЖЕК має законне право подати до суду на мешканця-боржника, навіть якщо сума його заборгованості складає всього одну гривню. Але в будь-якому випадку, перед тим як подавати позовну заяву до суду ЖЕК зобов'язаний сповістити про свій намір мешканця. Наприклад, надіславши йому відповідного листа.

«При отриманні подібного листа бажано письмово звернутися в ЖЕК з проханням надати повний розрахунок заборгованості, а також уточнити, на підставі якого договору вона виникла», - радить пан Кравець.

Якщо у боржника немає в розпорядженні суми, яка б повністю покрила весь його борг по комунальних платежах, слід звернутися в ЖЕК з проханням реструктуризувати борг. За словами юристів, на це погоджується більшість експлуатуючих компаній.

Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше Верховна Рада не підтримала проект закону про введення мораторію на примусову реалізацію майна громадян за борги по послугах ЖКГ. Законопроект передбачав введення мораторію на вилучення та примусову реалізацію майна, яке належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів по стягненню заборгованості за житлово-комунальні послуги. Також законопроект, у разі його прийняття, припиняв процедури примусового стягнення майна, які були розпочаті до набрання чинності законом, а майно, вилучене, але не продане до набрання чинності закону, підлягає поверненню власникам протягом 10 днів з дня набрання чинності законом.

 
Коментарі (0)