Життя після «Євро-2012»

Реалії сьогодення змушують «Арену Львів» вдатися до різних форм існування. Зокрема, стадіон готовий віддати свою площу також під весілля та усілякі виставки.

Розмови відносно експлуатації нового стадіону «Арена Львів» почалися ще задовго до завершення будівництва стратегічного об’єкту «Євро-2012». Здебільшого  до громадськості зверталися  представники окремих політичних сил, при цьому наголошуючи на даремно витрачених грошах, оскільки  після завершення чемпіонату з футболу стадіон утримувати нема кому. Реалії сьогодення змушують «Арену Львів» вдатися до різних форм існування.  Зокрема,  стадіон готовий віддати свою площу також під весілля та усілякі виставки. 

Зрозуміло, такий спортивний об’єкт найкраще експлуатувати за призначенням, тобто для футболу.   І керівництво «Арени Львів» намагається працювати у даному напрямку, принаймні  веде переговори. «Тривалий час ведуться переговори власником ФК «Карпати» Петром Димінським з приводу оренди. Наразі жодних домовленостей не досягнуто.  Ціновий пакет включає в себе сплату за оренду, відсоток від продажу квитків, VIP-квитків,   VIP-обслуговування, рекламу»,  - повідомив директор з експлуатації стадіону «Арена Львів» Олексій Жуковін.

Позиція керівництва стадіону цілком логічна – основним клієнтом стадіону повинна стати  футбольна команда. Адже стадіон побудований для футболу. «Сподіваюсь на позитивний результат. У разі  відмови зі сторони ФК «Карпати», вважатиму доцільним розвивати у Львові регбі. Наразі вже підписаний договір з ФК «Говерла-Закарпаття». За попередніми домовленостями ціна оренди за матч складає 160 тис. грн. «Доки ужгородський стадіон перебуває на реконструкції, футбольні матчі проводитимуться у Львові», - зауважив пан Жуковін. 

Читайте також: Львів на межі дефолту

Як стало відомо «У.К.»,  ФК «Карпати»  зацікавлений взяти в оренду стадіон «Арена Львів», однак не зараз.  Джерело «У.К.» стверджує, що «між ФК «Карпати» та   керівництвом стадіону «Україна» підписаний договір про оренду до 2016 року. У разі вибору «Арени Львів» ФК «Карпати» доведеться утримувати два стадіони, але проводити футбольній матчі та тренування лишень на одному полі. Звісно такий розклад занадто дорогий для клубу. В принципі вирішити питання можливо, якщо передати стадіон «Україна» на баланс міста», - підкреслив співрозмовник.    

Варто відзначити і використання землі навколо стадіону. Понад 25 гектарів земельної ділянки Львівська міська рада має намір віддати під будівництво «Євробаскету-2015». В планах міста також створення інших спортивних об’єктів.  Як зазначив   директор департаменту Євро-2012 Олег Засадний,  «на визначеній землі передбачена транспортна розв’язка, кільцева дорога, проспект Вернадського. Форма власності землі радше за все буде міська. Перспективи розвитку спортивного району достатньо потужні. Адже електропостачання, водопостачання підведені.  І там цілком може постати і друга арена».

Читайте також: Жовта картка львівським комунальникам

До слова,  директор з експлуатації стадіону «Арена Львів» незабаром планує відкриття поблизу стадіону картинг-клуб. «Площі парковок дозволяють створення  такого клубу», - відмітив Олексій Жуковін.  

Окрім футболу стадіон здатний приносити дохід і як розважальний об’єкт. Саме тому на «Арені Львів» планують проводити екскурсії, виставки, бенкети, весілля, концерти. Концерти можуть збагачувати скарбницю стадіону, але  переважно місцеві артисти  замовлятимуть зали. Можна  ще сподіватись на патріотизм до Львова від Руслани або Святослава Вакарчука.  До речі,  на рахунок весілля. У Львові завжди існувала проблема для оренди зали під весілля. Велике приміщення просто відсутнє у місті. Що у свою чергу змушує людей орендувати приміщення за межами Львова.  А тут такий шикарний подарунок для наречених — на «Арені Львів» ресторан на 1000 осіб, плюс величезні зали. Охочих  стати на рушничок на «Арені Львів» вже зголосилося достатньо. І мабуть плата за оренду бенкетів дасть змогу керівництву отримувати стадіон у належному стані.  А це, між іншим, на рік складає 20 млн грн.  

Найбільше нарікань щодо утримання стадіону звучить з  трибун фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді.  Львівські «свободівці» насамперед  вимагають  фінансового звіту від міського голови Львова у питанні частки власності стадіону для громади міста.  В розмові з кореспондентом «У.К.» глава фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський наголосив, що керівництво міста «приховує важливі фінансові дані щодо власності стадіону». «Ми  подали звернення до міського голови Львова Андрія Садового, де просимо надати відповідь: яка частка власності громади у стадіоні? Адже свого часу з міського бюджету було виділено 130 млн грн на будівництво стадіону. Більше того, було взято кредит під 20%, виділена земля. Проте відповіді немає досі, - наголосив він. - Така гра в мовчанку змушує нас самостійно звернутися до Кабміну з проханням надати вичерпну інформацію щодо частки власності стадіону для громади Львова.  Сьогодні утримання «Арени –Львів» непосильний тягар для міста. Наразі держава профінансувала до кінця року , а потім яким чином експлуатувати невідомо». 

У свою чергу керівництво стадіону не вбачає трагізму з фінансуванням оренди. Окрім бенкетів, величезні зали будуть надаватися для екскурсій, виставок, до речі на тему «Євро». Тут будуть представлені ексклюзивні фото з матчів чемпіонату. Немало охочих взяти в оренду стадіон під час проведення конференцій як наукових, так і мистецьких. Проте організатори найпотужнішого щорічного  Книжкового форуму, який проходить у Львові у вересні, навіть не проінформовані про можливості  приміщень стадіону. «Ось вже багато років ми просимо міську владу надати нам більш велике приміщення для проведення  книжкового форуму та книжкового ярмарку. Наразі мі розташовуємося у приміщенні Палацу мистецтв, де загальна площа складає 3,5 тисячі квадратних метрів. Для «вільного дихання» книжковий форум потребує  6-10 тисяч квадратних метрів.  Щодо приміщень стадіону, то маю сумнів здатності забезпечити наші потреби», - відзначила для «У.К.» президент  Книжкового форуму в Україні Олександра Коваль.

Читайте також: «Євро-2012»: гроші на вітер 

Влада Львова переконана, що процес переговорів з львівськими футбольними клубами, тільки розпочався і ставити крапку в цьому питанні недоречно.  Як заявив «У. К.» міський голова  Львова Андрій Садовий,  «свого часу аби підтримати український футбол міська рада віддала стадіон «Україна» (а це комунальне підприємство» в оренду ФК «Карпати» за символічну ціну – 1 гривню).  Переконаний, що сьогодні варто продовжувати вести переговори з ФК «Карпати» щодо орендування нового стадіону «Арена Львів». Не буду приховувати цей процес не простий і місто також долучатиметься до переговорів. Коли ми будували стадіон «Арена Львів», то розраховували , що  там господарюватимуть ФК «Карпати» , ФК «Львів». Адже мешканці та гості Львова  заслужили бачити якісний футбол на якісному полі», - заявив міський голова.

Наразі названі клуби  орендують стадіон «Україна», а сучасний європейський стадіон «Арена Львів»  змушений «продавати» себе бенкетам. 

 
Коментарі (0)