ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024ЖКГ на порозі опалювального сезону

ЖКГ на порозі опалювального сезону

Житлово-комунальне господарство України готується до початку нового опалювального сезону. Підготовка до зими виходить на фініш. Огляд найбільш актуальних ЖКГ- подій тижня пропонує «Україна Комунальна».

Україна все ближче підходить до початку опалювального сезону. Як стало відомо на поточному тижні, станом на 5 вересня готовність галузі житлово-комунального господарства до осінньо-зимового періоду складає 95%, в той час, як плановий показник готовності визначений на рівні 85%. 

Зокрема, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук заявив, що всі регіони країни тримають відповідний темп виконання підготовчих робіт, здійснюють їх з перевищенням запланованих показників. 
 
Також, Григорій Семчук запевнив, що в технічному плані проблемні питання відсутні. До 1 жовтня підготовка галузі буде завершена. На здійснення підготовки житлово-комунального господарства передбачено в місцевих бюджетах та за рахунок коштів підприємств фінансування у сумі близько 3,5 млрд грн. Наразі  профінансовано 3 млрд грн.
 
Водночас, добігає кінця перевірка економічної обгрунтованості тарифів у регіонах. Так, у Мінрегіоні наголосили, що до 11 вересня робочі групи, які здійснювали перевірку, мають надати результати роботи.
 
У свою чергу Міністерство нагадало, що тепер прийняття органами місцевого самоврядування рішення про перегляд тарифів є можливим лише при наявності відповідного висновку Держцінінспекції.
 
На цьому тижні стало відомо,  що Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг може бути передана функція встановлювати тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення, яку наразі здійснюють органи місцевого самоврядування.
 
Відповідні зміни прописані в проекті закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання послуг з централізованого постачання холодної води, централізованого водовідведення», ініціатором якого виступає Кабінет Міністрів.
 
Окрім всього, підготовка ЖКГ до осінньо-зимового періоду не проходить без перешкод. 
 
Підприємства, які виробляють теплову енергію, і які заборгували за спожитий газ ризикують не тільки отримати обмежене газопостачання в опалювальний сезон. Керівників теплопостачальних підприємств-боржників попередили, що ті можуть поплатитися власними посадами, якщо до 15 жовтня не проведуть поточні розрахунки за спожитий газ.
 
Так, Запорізька, Луганська, Одеська, Донецька обласні державні адміністрації до 15 жовтня повинні забезпечити проведення поточних розрахунків підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ. Таке завдання зазначеним облдержадміністраціям поставив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.
 
Міністр наголосив, що в разі, якщо до 15 жовтня  не будуть проведені поточні розрахунки підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ, керівники підприємств-боржників будуть звільнені з посад.
 
«Ми не допустимо, щоб хтось ставив під загрозу  належний початок і проходження опалювального періоду. Уряд жорстко контролює питання розрахунків за спожитий природний газ», - акцентував Геннадій Темник.
 
Заборгованість  теплокомуненерго  за спожитий газ, у свою чергу наносить відбиток на діяльності провідного підприємствоа паливно-енергетичного комплексу України. На цьому тижні у ЗМІ з’явилась інформація із посиланням на високопоставлене джерело в Міненерго, про те, що за підсумками року  НАК «Нафтогаз України» може залишитися винним державному бюджету 9 млрд грн - це більше, ніж у найгірші роки роботи компанії.
 
Втім, НАК «Нафтогаз України» заперечує заборгованість перед державним бюджетом та заявляє, що, попри негаразди, усі податки та збори сплачує своєчасно та у повному обсязі.У компанії запевняють, станом на 1 вересня 2013 року компанією сформовано переплату за податковими та іншими обов'язковими платежами у розмірі понад 1,1 млрд грн.
 
Водночас, на цьому тижні Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив про те, що Україна накопичила у пiдземних сховищах газу достатньо палива для опалювального сезону. Також  поповнюються запаси вугілля на складах електростанцій.
 
За словами Едуарда Ставицького, Україна на початок вересня накопичила у ПСГ12,2 мільярда кубометрів газу. Iз них приблизно 5,8 мільярда кубів власного видобутку.
 
Як повідомив глава правління ПАТ «Укртрансгаз» Сергій Винокуров, добове закачування газу в підземні сховища України у вересні 2013 року складе близько 150 млн куб. При збереженні закачування в таких щодобових обсягах, в опалювальний сезон Україна увійде з запасами в сховищах близько 17 млрд куб м газу.
 
 
Коментарі (0)