ГоловнаПублікаціїАналітика ЖКГ не відчуло «Майдану»

ЖКГ не відчуло «Майдану»

Сьогодні минає півроку відколи Володимир Гройсман був призначений на посаду Віце-Прем’єр Міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Що змінилось в ЖКГ держави за цей час, спробуємо розібратись.

Заступивши на посаду Володимир Гройсман одразу оголосив курс на децентралізацію та реформи у сфері місцевого самоврядування, будівництва та житлово-комунального господарства. Тому в перші 100 днів діяльності комунальники, міські голови, споживачі чекали від Мінрегіону чіткого плану дій з реформування галузі ЖКГ, яка знаходиться в стані клінічної смерті після «покращення» попередньої влади. Необхідність оновлення програми реформування ЖКГ України зумовлює ще й той факт, що цієї осені закінчується термін дії Закону України «Про загальнодержавну Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки» № 1511-VI, який фактично так і залишився з різних причин нереалізованим хорошим декларативним документом. Але маємо ситуацію, коли  є лише поодинокі ідеї, висловлювання, законопроекти з енергоефективності будівель, є навіть «Реанімаційний пакет реформ», розроблений громадськими організаціями як альтернатива урядовим законопроектам, але, нажаль, немає саме урядового бачення перспективи реформування галузі ЖКГ, адже на сьогодні після лютневих  змін до Конституції України,  центром реформ може бути тільки уряд. Саме уряд має вертикаль виконавчої влади та можливість працювати з депутатами, схиляючи їх на свій бік.

Читайте також: Україна рятується від «льодовикового періоду»

При цьому хочеться застерегти урядовців та чиновників Мінрегіону про те, що цього разу в них не вийде просто продовжити термін чинності Закону України № 1511-VI ще на п’ять років, як свого часу в кінці 2009 року було продовжено термін реалізації Програми реформування ЖКГ 2004-2009. Сьогоднішня ситуація в країні та в ЖКГ, зокрема, потребує прийняття кардинальних рішень та змін з урахуванням наслідків війни з сепаратизмом на Сході України.

По-перше, потрібно визнати, що реалізація одного з основних завдань Програми реформування 2009-2014 - стимулювання створення об'єднань співвласників багатоквартирного будинку – чиновниками провалено повністю. Очікувалося, що в результаті реалізації положень Загальнодержавної програми до 2014 року буде створено 45,53 тис. об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. За даними ж Мінрегіону   станом на 01.07.2014 в Україні налічується всього 17,303 тис. ОСББ, що складає 38% від запланованої кількості ОСББ. Щось не так пішло у Датському королівстві… Причини тому дві - суто радянський підхід до справи, коли показники створення ОСББ спускаються «згори», та постійна гра в «добрі» тарифи з населенням, якому набагато легше платити копійки ЖЕКу та постійно оскаржити на нього у виконком, ніж взяти відповідальність за своє власне майно на себе. Тому при складанні нової програми реформування ЖКГ повинні бути враховані помилки з минулого – потрібно спершу виховати відповідального власника, а потім вже агітувати його до створення ОСББ. Методами виховання при цьому будуть затвердження економічно обґрунтованих тарифів ЖЕКам та відмова чиновників від спокуси в обмін на виборчий рейтинг вирішувати проблеми власників за рахунок адміністративного ресурсу.  

По – друге, Мінрегіон в оновленій Програмі реформування повинен визначити одним з основних завдань внесення змін до Закону України  №1198-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії», прийняття якого звело нанівець завдання Програми реформування 2009-2014 з розмежування монопольного і конкурентного  ринків  у  сфері житлово-комунальних послуг, створенню розвинутого   конкурентного середовища  на  ринку  обслуговування житла. Якщо автоматичне визнання виробників комунальних послуг їх виконавцями в житловому фонді – це тимчасовий захід з метою  затвердження Нацкомпослуг економічно обґрунтованих тарифів без політичного галасу навколо них з боку місцевих політичних еліт, що на даному етапі необхідно для отримання другого траншу кредиту «stand by» в сумі 1,4 млрд дол. США, як на тому наголошував член Нацкомпослуг Дмитро Григор'єв 13 травня в рамках круглого столу, організованого «У.К.» та «Aqua Therm», то на таке зловживання монопольним становищем, яке схвалене державою, можна погодитися. Однак при цьому в Законі України  №1198-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії» і натяку немає на його тимчасову дію. Тому конче потрібно внести зміни до нього, згідно з якими його дія обмежується до сформування нових органів місцевого самоврядування на пропорційній основі. При цьому ініціювати такі зміни зобов’язаний саме Мінрегіон, як орган, на який покладено відповідальність за сформування ринкових умов ведення діяльності в галузі ЖКГ.
 
 
По - трете, Мінрегіону вже сьогодні потрібно розробляти в складі оновленої Програми реформування ЖКГ план відновлення інфраструктури східних регіонів України, в яких точаться бої з сепаратистами та незаконними озброєними угрупованнями. Тільки за попередніми даними, які нещодавно озвучила заступник директора департаменту ЖКГ Донецької обласної адміністрації Лариса Гусєва, у Донецькій області повністю зруйновані 300 житлових будинків, з яких 42 багатоповерхівки, отже без житла залишилися понад 1 тис. осіб, і це без урахування руйнувань в Торезі, Сніжному та самому Донецьку. Так само за повідомленням Луганської обласній державній адміністрації збитки від бойових дій на території області оцінили в 1,337 млрд грн., в цілому, кількість зруйнованих об'єктів потребують відновлення становить більше 100, і зрозуміло, що це не остаточна цифра. Забезпечення відновлення зруйнованої військовими діями інфраструктури під час проведення АТО є обов’язком держави. Тому фінансування відновлення та реконструкції постраждалих об’єктів має відбутися централізовано з державного бюджету України. Відтак, проведення АТО нівелювало ідею Віце-Прем’єр Міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана про те, що Мінрегіон не повинен бути розпорядником коштів державного бюджету. Очевидно, що за рахунок коштів державного бюджету  в його нинішньому стані профінансувати відновлення інфраструктури на сході України вдасться лише частково. Тому вже сьогодні Мінрегіон повинен розробити законопроект про внесення змін до Законів України «Про державно-приватне партнерство», «Про концесії», «Про особливості передачі в оренду чи концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання  і водовідведення, що перебувають у комунальній власності», відповідно до яких буде максимально спрощено процедуру укладання договорів по спільну діяльність та концесію потенційними інвесторами.
 
По-четверте, Мінрегіону потрібно будь-що знайти в собі сили та знайти спільну мову з народними депутатами та прийняти законопроекти про скасування обмеженого доступу до реєстру прав на нерухоме майно, про формування єдиного державного реєстру отримувачів соціальних пільг, про обов’язкове встановлення будинкових приладів обліку тепла, води, газу в усіх багатоквартирних будинках. Без цього реформу ЖКГ продовжувати не варто. 

Це все в перспективі, а поки що… маємо те, що не маємо - Програми реформування та розвитку ЖКГ. І скільки б Віце-Прем’єр Міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман не розповідав в ефірах ток-шоу про децентралізацію, дерегуляцію в будівництві та ЖКГ, слова залишаться словами… Біда в тому, що за цими  словами не приходять реальні дії, все залишається як раніше, ЖКГ потихеньку помирає. Так от, як не прикро, але економічний розквіт України  таким чином не відбудеться за жодних умов. Поки відкрито це визнав тільки грузинський реформатор  Каха Бендукідзе, котрий намагався допомогти  нинішній українській владі започаткувати реформи. «Ви або не розумієте, що вам хана, або розумієте, але вас усе влаштовує», - покидаючи Україну, сказав він говорячи як про настрої які панують серед урядовців так і серед широкої громадськості. Чи здатні це зрозуміти в Мінрегіоні?  Не впевнений…

 
Коментарі (2)
Sergiy2
27 Серпня 2014 p. 10:13
Каха Бендукідзе дуже близький до істини. Можливо наступна люстрація надує вітрила свіжим вітром.
Anonymous2
27 Серпня 2014 p. 11:53
Помнится сериал был такой "Санта-Барбара" назывался. Там был такой супер-крутой полицейский Круз Кастильо. Он брался расследовать каждую козню в ихнем семействе, и говорил так преданно "Я расследую это, мистер Си, найду виновника и накажу". Гройсман поразительно похож на типаж Кастильо. Поручили ему децентрализацию - он почти 9000 раз повторил это слово на всех эфирах - и тишина. ничего не происходит, заглохло. Поручили ему коридор для беженцев из зоны АТО - люди бежат кто куда, как могут, заглохло. Поручили ему расследовать гибель Боинга 777 Малазийских авиалиний - слезы на глазах, собачья преданность идее, и все...глухо...О реформе ЖКГ вообще нечего говорить. кадры на местах те же, так же ничего не делают, проедают бюджет. Может пора роль Гройсмана в сериае под названием ЖКГ вообще сократить со следующего сезона???