ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГЖКГ у вирі тарифних суперечок

ЖКГ у вирі тарифних суперечок

Тарифні суперечки, пов’язані із збитковістю підприємств та заборгованістю споживачів їх послуг - «Україна Комунальна» пропонує огляд найбільш гострих та актуальних подій минулого тижня у світі ЖКГ.

Минулий тиждень у галузі ЖКГ розпочався із вирішення тарифних проблем. Так  Мінрегіон зобов’язав перевірити обґрунтованість та доцільність підняття вартості на ЖКП в окремих регіонах, де було виявлено необгрунтоване підвищення тарифів. Зокрема, уряд дав доручення розібратися у причинах, та покарати винних посадових осіб органів місцевого самоврядування, які допустили незбалансоване підвищення цін. Так, за результатами перевірок уже на цьому тижні  підвищення тарифів на послуги ЖКГ  вдалося скасувати вже у 20 населених пунктах.

Про це заявив Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул під час всеукраїнської селекторної наради з керівниками регіонів.  Наразі вживають заходи для подальшого усунення підвищення  вартості на ЖКП.

За словами Олександра Вілкула, у регіонах, де не виконано рішення щодо стабільності тарифів на послуги ЖКГ,  працюють робочі групи, які в свою чергу, в разі знаходження порушень, звертаються до Держцінінспекції, Антимонопольного комітету, органів прокуратури для вживання відповідних заходів.

Нагадаємо, на початку серпня необгрунтоване підвищення комунальних тарифів було зафіксоване  одразу у 9 населених пунктах 7 областей України. До прикладу, за данними Мінрегіону, у селі Руська-Лозова (Харківська область) тарифи для побутових споживачів на послуги холодного водопостачання піднялися на 70%, а водовідведення -  на 98%.

Втім, проблема водопостачання та водовідведення продовжує хвилювати українців з різних регіонів. Зокрема, у весняно-літній період комунальні підприємства щороку проводять гідравлічні випробування теплових мереж в усіх містах України. Традиційно, на час проведення таких випробувань у окремих мікрорайонах міст тимчасово відсутнє гаряче водопостачання. Зазвичай, початковий термін гідравлічних випробувань обмежується кількома тижнями. Втім, енергопостачальні компанії не завжди дотримуються обіцянок і відсутність гарячої води триває довше, ніж було заплановано. Більшість українців скаржаться на те, що гарячої води немає понад місяць, замість обіцяних двох тижнів.

Окрім того у Києві пройшов круглий стіл «Кому належить гаряча вода», організований ІА «Україна Комунальна» спільно з ПАТ «АК «Київводоканал». До участі були запрошені представники Нацкомпослуг, Мінрегіону, голови ОСББ та журналісти.

Організатори заходу спробували розібратись у низці проблемних питань, що стосуються оплати ресурсів, які використовуються у процесі виробництва гарячої води, та з’ясували причину, з якої в українському законодавстві відсутнє визначення й регуляція таких товарів і послуг як «гаряча вода» і «гаряче водопостачання».

Таким чином, найбільш гостро проблема відчувається в столиці, оскільки в регіонах виробник гарячої води визначається рішенням місцевої влади, найчастіше визначаючи функцію виконавця комунальних водопостачальних підприємствам. У столиці брати на себе відповідальність за виробництво послуги за відсутності відповідного нормативно-правового регулювання не поспішають ані ПАТ «Київводоканал», ані ПАТ «Київенерго».

Детальніше про це читайте у публікаціях «Гарячій воді у Києві не вистачає закону», «На боржників чекає відключення води», та «Кияни бойкотують сплату за воду».

Окрім того, на минулому тижні стало відомо що заборгованість споживачів за теплову енергію перед «Київенерго» та не розрахунки державного бюджету ставить під загрозу стабільну підготовку теплового та енергетичного господарства столиці до опалювального сезону. Станом на 12 серпня 2013 року загальна заборгованість споживачів за теплову та електричну енергію перед «Київенерго» становить  2,52 млрд грн. З якої за теплову енергію – 1,557 млрд  грн , за електроенергію – 962,8 млн грн.

Зокрема, найбільшими боржниками «Київенерго» за теплову енергію є підприємства та організації державного бюджету - 31 млн грн, підприємства та організації місцевого бюджету - 398,7 млн грн, та житлово-експлуатаційні організації м. Києва – 1,102 млрд грн.

Так, серед найбільших боржників за електричну енергію є «АК «Київводоканал», сума заборгованості якого склала 505,3 млн.

Серед іншого протягом тижня стало відомо, що Державне агентство автомобільних доріг України планують реорганізувати. Наразі реорганізацією ПАТ займається робоча група під керівництвом міністра інфраструктури Володимира Козака.

Як зазначив голова Державного агентства автомобільних доріг України Євген Прусенко, планується реорганізувати державну акціонерну компанію «Автомобільні дороги України», виділити з цієї компанії окремі акціонерні компанії, сфери управління корпоративними правами яких будуть передані облдержадміністраціям.

У Державній адміністрації залізничного транспорту звітують, що за 7 місяців 2013 року збитки від перевезення пасажирів становлять 3,382 млрд грн. Такі негативні показники можуть призвести до подорожчання користування залізницею. Так, за перевезення пасажирів у дальньому сполученні з початку року збитки склали 1,4 млрд грн,  у приміському сполученні – 1,9 млрд грн. Заборгованість за пільгові перевезення  перед залізницями за  7 місяців  2013  року складає майже 263млн грн. В Державній адміністрації залізничного транспорту звітують, що за 7 місяців 2013 року залізницями надано послуг з перевезення пільгових категорій громадян на суму 368,2 млн грн, компенсацію отримано - 105,4 млн грн, або 29%.

 
Коментарі (0)