ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Зона "суворого режиму" для українських ТЕЦ

Зона "суворого режиму" для українських ТЕЦ

Зима для українських теплопостачальних підприємств - дуже сувора пора року. Адже вони працюють у особливому режимі - теплофікаціоному. Проте, який шлях проходить тепло перед тим, як опинитися в наших оселях?! - намагалася з'ясувати "Україна Комунальна".

Питанням оптимізації режимів роботи ТЕЦ в нашій країні приділяється значна увага. Однак і на сьогодні ефективність ТЕЦ недостатньо висока, про що свідчать дані про питому витрату палива і коефіцієнти використання встановленої потужності на електростанціях такого типу. Це пов'язано не лише з якістю палива, станом устаткування, але і з режимними факторами. Однією з важливих причин такого становища є невідповідність реальних умов експлуатації з тими умовами, які закладалися при створенні теплофікаційних турбін. Тому досить актуальним є вибір раціональних режимів відпуску теплоти теплофікаційні блоками ТЕЦ.

Теплофікаційні режими - це режими, при яких через відбори турбіни здійснюється відпуск тепла для цілей промислового споживання або нагріву води (теплоносія) в мережах. При теплофікаційному режимі основна частина пари, яка надходить у турбіну, направляється в підігрівачі мережної води, а в конденсатор надходить лише невелика кількість пари, яка необхідна для вентиляції. Для її конденсації часто недоцільно використовувати, так званий, головний пучок і велику кількість охолоджуючої води, на прокачку якої потрібна значна потужність циркуляційних насосів. Тому виділяють окремий допоміжний пучок невеликої поверхні і тільки в нього подають або частину холодної (зворотному) мережевої води - звідси інша назва допоміжного пучка - вбудований (в конденсатор) теплофікаційний пучок, або підживлювальної води тепломережі.

Читайте також: Державні ТЕЦ зникнуть у 2013 році

При роботі з теплофікаційним трубним пучком немає втрат тепла конденсації з охолоджуючою водою, тому його використання дуже доцільне, кажуть енергетики. Здійснюваний переклад на теплофікаційний режим конденсаційних турбін теплоелектростанцій хоча і призводить до підвищення ефективності, але знижує їх потужність, що небажано, так як електростанції, як правило, знаходяться в районах великих електричних навантажень.

При роботі турбіни в теплофікаційному режимі пропорційність тисків і витрата пари на турбіну порушується більшою мірою, чим ближче розташований розподілюючий щабель до регульованого відбору пари і чим вищий тиск у відборі.

Під час роботи турбін в теплофікаційному режимі вмикаються всі елементи основного регулювання. При цьому, дотримується принцип автономності регулювання тиску. Так, наприклад, збільшення витрати відбираної пари викликає падіння тиску пари в камері відбору, від чого імпульсний пристрій під дією пружини регулятора тиску піднімається вгору.

Причому, чим більше виробляється електроенергії по теплофікаційному режимі, тобто на тепловому споживанні, тим більший у ТЕЦ загальний ККД. Навпаки, на ТЕЦ з паровими турбінами при збільшенні частки конденсаційної виробітку, коли значна частина відпрацьованої в турбіні пари пропускається в її конденсатор, а не відбирається для теплопостачання (наприклад, влітку), паливна економічність ТЕЦ істотно падає.

Читайте також:Перехід ТЕЦ на вугілля затримується

До увімкнення регулятора тиску турбіну переводять на теплофікаційний режим, для чого відкривають запірний дросель масляної пружини головного золотника низького тиску. Після цього переміщають золотник регулятора тиску вгору, підвищуючи тиск масла в його системі, і цим створюють потрібний тиск пари в камері відбору. Одночасно відкриваються дренажі і створюється витрата пари близько 4 т / год, при якій здійснюється прогрів паропроводу.

Кількість пари, яка протікає у відсіках на теплофікаційних режимах, може змінюватися не залежно, і в широкому діапазоні. Це глибоко змінює умови роботи щаблів у кожному відсіку і ускладнює вибір для них розрахункових режимів. Витрату пари, а також початковий і кінцевий тиск, на якому розраховується проточна частина кожного відсіку, слід вишукувати як оптимальні за його середньорічне завантаження. При цьому характеристики ступенів необхідно вибирати з урахуванням роботи турбіни у всьому діапазоні навантажень. Таким чином, повинна проводитися надзвичайно складна оптимізація проточних частин відсіків.

У разі теплопостачання від ТЕЦ підігрів води зі зворотної магістралі небажаний, так як призводить до зниження вироблення електроенергії по теплофікаційному режимі. Наприклад, за чинним положенням, якщо ТЕЦ подає ціноприймаючу заявку на ринку на добу вперед, то їй системним оператором гарантується робота за графіком теплофікаційного режиму з певним пріоритетом: друга (після АЕС) чергу завантаження.

Істотним резервом збільшення вироблення електричної і теплової енергії комбінованим способом з мінімальними витратами палива і капітальних вкладень є реконструкція конденсаційних турбін існуючих ГРЕС для роботи в теплофікаційному режимі.

 
Коментарі (0)