ГоловнаПублікаціїПитання експерту Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 23

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 23

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем та питань у сфері ЖКХ.
 Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 23
Новини по темі

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем та питань у сфері житлово-комунального господарства.

Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Розкажіть, будь-ласка, про структуру, документацію вже діючого (живого) ОСББ. Кому підпорядковується?

Відповідь експерта

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (скорочено – ОСББ) - це самостійна юридична особа, яка може бути створена в окремому будинку, будь-якої форми власності, власниками жилих приміщень (тобто з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру), а також власниками нежилих приміщень, задля сприяння використанню їхнього власного майна та належного управління, утримання і використання спільного неподільного та загального майна.

Членом ОСББ може бути фізична чи юридична особа. Доречно зазначити, що при його створенні власники приміщень (жилих або нежилих) не втрачають свого права власності на них. Крім того, членство в об'єднанні співвласників багатоквартирного будинку є суто добровільним. Воно може набуватися або одночасно зі створенням об'єднання, при проведенні установчих зборів, або після його створення, у будь-який момент, індивідуально, на основі письмової заяви. Ніхто не може бути примусово «загнаний» в ОСББ, але якщо в вашому будинку воно створено, вам доведеться з ним співпрацювати. Адже ви живете у цьому будинку, а він потребує повсякденної уваги. Його необхідно належно експлуатувати, робити профілактичні і капітальні ремонти тощо. Одним словом – доглядати. І хтось мусить це робити.
Основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном, належне утримання будинку і прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг відповідної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних із діяльністю об'єднання.
 
Кожне ОСББ має свою назву і відповідно, як будь-яка юридична особа, печатку зі своїм найменуванням, розрахункові рахунки в установах банку, а також інші необхідні реквізити (наприклад, зареєстрований логотип, офіційні бланки, штампи тощо). Воно здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства і власного Статуту. Від свого імені набуває майнові і немайнові права та обов'язки, виступає позивачем та відповідачем у суді і відповідає за своїми зобов'язаннями тільки коштами і майном об'єднання, а не майном своїх членів.
Законом встановлено, що ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами об'єднання. Цей статус дає йому пільги по сплаті податків на прибуток і на додану вартість. І хоча, для забезпечення власних потреб, ОСББ може здійснювати господарську діяльність, доходи, отримані від неї, мають направлятись лише на утримання або ремонт будинку.
 
Кожний член об’єднання має лише один голос, незалежно від площі та кількості квартир або приміщень, що перебувають у його власності. Вищим органом управління ОСББ є Загальні збори його членів. На них обираються Правління, яке здійснює поточне управління справами об’єднання і ревізійна комісія або ревізор об'єднання. Члени ОСББ самостійно приймають рішення щодо форми управління будинком і встановлюють розмір платежів для забезпечення його експлуатації (іншими словами – встановлюють квартирну плату). Управління будинком може здійснюватись безпосередньо об’єднанням або іншою юридичною особою, якій ОСББ делегує функції управителя, відповідно до договору між ними.
 
Як вищезазначалося, ОСББ можуть створити тільки власники квартир та інших (нежилих) приміщень, що розташовані у будинку. В одному будинку (житловому комплексі) може бути створене тільки одне таке об'єднання.
 
Створення та діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків регулюється Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Це основний, профільний закон відносно до ОСББ, він регулює більшість питань щодо їх створення і функціонування. Крім нього, діяльність кожного об’єднання регулюється Статутом, який затверджується окремо, членами відповідного ОСББ.
 
Запитання 2. Гість
 
Правила №630 регулюють порядок перерахунку в разі надання Виконавцем послуг з централізованого опалення. У випадку з «Теплоенерго», яке не є Виконавцем послуг (див. наказ Держком. ЖКГ №60 від 25 квітня 2005р.) і при відсутності приладу обліку, перерахунок вартості поставленого товару (теплової енергії) дещо інший, наприклад, згідно з додатком «К «Теплові Мережі ДБН В.2.5-39: 2008».
Крім того, за невідповідність нормованих показників кількості і якості (температурний графік, розмір сопла), «Теплоенерго Д.Б.» покарано відповідно до Закону України «Про теплопостачання». У Законі є посилання на методику Кабміну, але ніхто її не бачив. Можливо Вам відомо, що це за методика і де можна з нею ознайомитися?
 
Відповідь експерта
 
Згідно з п. 1 Загальної частини Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 151 від 17.02.2010 року, дія цього Порядку поширюється на суб'єктів господарювання всіх форм власності, предметом діяльності яких є надання послуг (далі - виконавці) і фізичних та юридичних осіб (далі - споживачі), яким надаються послуги. Таким чином, дія цього порядку поширюється на всі теплопостачальні підприємства незалежно від того, визнані вони виконавцями органами місцевого самоврядування чи є просто виробниками цих послуг. Слово «виконавець» в даній постанові вживається виключно для позначення підприємства, яке надає послуги, оскільки за Цивільним кодексом України сторонами в договорі про послуги є виконавець та споживач (замовник).
 
Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (2)
SERGEY2
24 Березня 2012 p. 11:04
Чи дозволяється нараховувати оплату за послуги з утримання будинків і прибудинкових територій без затвердження тарифів(ВНЕСКІВ) органами місцевого самоврядування для ОСББ.\r\nЯкій порядок формування,погодження,затвердження тарифів(внесків)для О С Б Б.
ІА «Україна Комунальна»2
24 Березня 2012 p. 23:13
Шановний пане Сергію! Наш експерт обов'язково відповість на Ваше запитання у наступному випуску "Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо", який вийде у наступну суботу.(31.03.2012)