ГоловнаВибір редакціїБудівництвоХитрощі українських забудовників

Хитрощі українських забудовників

Українські забудовники часто нехтують правилами та безпекою суспільства, встановлюючи не ті конструкції та матеріали, які заявлені та проходили експертизу відповідності.

Українські забудовники часто нехтують правилами та безпекою суспільства, встановлюючи не ті конструкції та матеріали, які заявлені та проходили експертизу відповідності. Про це в коментарі сказав головний інженер Українського державного науково-дослідного і проектного інституту «УкрНДІпроектреставрація» Василь Тимкович.

Однією з найбільш глибоких проблем галузі вітчизняного містобудування є невідповідність заявлених та використаних матеріалів. 

Читайте також: Будівельні казуси новобудов

«У нас часто виходить так: і сертифікат справжній, і матеріал ефективний, а робимо експертизу будівлі і бачимо проблему. Тобто десь у наші системі є пробуксовка: очевидно на об’єктах монтується не та система, яка проходила експертизу. Тому потрібно розглядати механізм роботи саме системи галузі у державі. Тому що окремі складові будівництва можуть бути досить якісними і самі по собі досконалими. Але ж чому тоді стаються такі випадки, які ми потім навіть не можемо прокоментувати та пояснити (про загорання багатоповерхівки у столиці – РЕД.)? Потрібно організувати та забезпечити системну роботу містобудівної галузі, аби її складові між собою були узгоджені. Адже не рідко буває, коли у проекті зазначено 5 поверхів, а на практиці їх 7, при цьому будівництво має усі необхідні погодження, документацію, і кожна відповідальна ланка говорить, що з її боку все правильно. Знесення будівель на Андріївському теж було нібито визнане з точки зору законів, але ж ми бачимо який негативний результат отримало суспільство», - зазначив Василь Тимкович.

Разом із цим, не менш актуальною залишається і проблема енергоефективності житлового фонду – майже усе житло, побудоване раніше 2008 року, не має належного коефіцієнту. Також викликає занепокоєння і стан теплотрас: до кінцевого споживача доходить лише 30% енергоносіїв від загального обсягу надаваної ТЕЦ кількості. 

Читайте також: Енергоефективність в кредитних руках

«Держава, яка не працює на покращення показників енергоефективності, не працює на майбутнє, це однозначно. І сьогодні ми думаємо, що робити з житловим фондом, який не має відповідного коефіцієнту, адже неекономне використання енергоресурсів, які дорожчають з кожним роком, для суспільства рано чи пізно стане непосильним. Звичайно, є нормативи, які визначають енергоефективність матеріалів, сюди відносяться і різні віконні заповнювачі, двірні  системи та інше. Втрата тепла – це проблема, яку треба вирішувати шляхом використання різних спеціальних матеріалів», - наголосив пан Тимкович.

За матеріалами УНН

 
Коментарі (1)
Андрій Осадчий2
16 Липня 2012 p. 10:58
щодо вартості та якості житла, то неможливо оминути увагою таку значну статтю витрат вітчизняних забудовників - підприємств, як їх корупційна складова, що за різними даними складає більше 10% — 20% доходів підприємців. У житловому будівництві корупційна частка сягає до 40-60% від собівартості. В щорічному рейтингу Transparency International 2011 року Україна посідає 152-е місце за рівнем корупції з 182-х можливих. Гірше, ніж в Україні, ситуація з корупцією в таких країнах, як Зімбабве, Кенія, Афганістан, а також Екваторіальна Гвінея і Сомалі, у яких ситуація з корупцією в світі є найгіршою. У 2010 році Україна займала в цьому рейтингу 134-е місце.