ГоловнаПублікаціїАналітика Будівельні казуси новобудов

Будівельні казуси новобудов

Ситуація у сфері введення в експлуатацію багатоквартирних будинків й досі складна, не дивлячись на спроби парламенту врегулювати проблемні питання.

Як свідчать прогнози експертів, слід очікувати збільшення попиту на первинному ринку житла. Як відбувається передача будинків в експлуатацію та, які проблеми виникають при цьому, спробувала розібратись «Україна Комунальна».

Сьогодні, на відміну від минулих років, будинок здається в експлуатацію за декларацією, а не за актом готовності. Відповідні норми задекларовані законом № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17 лютого 2011 року. Цим документом парламент спростив дозвільну процедуру для будівництва. Зокрема, закон встановив максимальний 10-денний термін для видачі будь-якого з дозволів, у тому числі й на введення збудованого об’єкту в експлуатацію та підключення його до інженерних систем та інфраструктури водо- та теплозабезпечення. Видача дзвільних документів відбувається за принципом «мовчазної згоди». Для цього забудовнику треба подати до органів будівельно-архітектурної інспекції відповідну декларацію. Починати роботи можна через 10 днів, якщо за цей період не була отримана відмова. «Щоб отримати акт, потрібно було мати на руках підписи від безлічі структур, включаючи пожежників, санстанції та інших структур. Сьогодні ж ми здаємо декларацію, і якщо протягом 10 днів до неї немає зауважень, будинок вважається введеним в експлуатацію», – підкреслює член ради директорів Конфедерації будівельників України, генеральний директор НВО «Созидатель» Леонід Турчин.

Фахівці запевняють, що проблем на стадії введення в експлуатацію будинку існує досить багато, однак найбільша з них – невідповідність до проекту.

Читайте також: Державна іпотека тріщить по швах

«У нас є проект і є об’єкт, що побудований по цьому проекту. Якщо у вас чомусь стіни тонші на 5 сантиметрів м, то це відхилення від проекту. Можливо ці стіни і витримають дане навантаження, але конструктори розрахували стіни саме визначеної товщини. Тому забудовник має їх зробити саме такими. Чи наприклад, якщо будинок має в проекті 21 поверх, а на практиці у нього 23 поверхи, це теж порушення. Тому що будівельні норми дозволили тут будівництво саме 21 поверхового будинку. Тобто в майбутньому, за планом ці зайві поверхи, наприклад, можуть щось закривати. Тому саме такі проблеми, а саме - не відповідність проекту - і є головними проблемами на стадії введення в експлуатацію багатоповерхового будинку», – пояснює незалежний експерт Ярослав Цуканов.

Складності з введенням будинку в експлуатацію ще пов’язана й з не підключенням будинків до інженерної інфраструктури. Існують непоодинокі випадки, коли право власності передано власнику квартири, а будинок не підключений до водопостачання, не створені умови для водовідведення тощо. «Це дійсно велика проблема. Часто це відбувається тоді, коли забудовник через суд визнає об’єкт незавершеного будівництва, закінченим. Наприклад, будівництво відхилилось від проекту. І державні структури не дозволяють вводити в експлуатацію будівлю. Але є дірка в законодавстві, яка дає можливість через суд визнати дану будівлю об’єктом завершеного будівництва і оформити на нього правоустановчі документи. Але це не означає, що місто підключить будинок до інженерних мереж і введе в експлуатацію цю будівлю», – зауважив Ярослав Цуканов.

Читайте також: Іпотека спіткнулася об регіони

Крім того, природні монополісти – надавачі комунальних послуг не хочуть приймати на баланс інженерні інфраструктури нових будинків. Це питання потребує врегулювання на законодавчому рівні, але відверто потрібно й говорити про те, що багато питань, які вже врегульовані, фактично не реалізовуються. «В законі «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено, що забудовник платить єдиний внесок місту на розвиток інфраструктури. Цей внесок нібито повинен гарантувати автоматичне зарахування на баланс монополістів інженерної інфраструктури будинку. Але,на жаль, це зараз не відбувається», – пояснив колишній представник Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Віктор Матчук.

Експерти нагадують і про невиконання чиновниками норм законодавства. «Наприклад, чиновник не дає дозвіл на введення в експлуатацію будинку, хоча все виконано згідно проекту, ніяких відхилень немає. В нормальній країні можна зобов’язати або відсторонити  його від виконання обов’язків або назначити іншу комісію. У нас же це малоймовірно», – підкреслив генеральний директор компанії Global Solutions Сергій Тумасов. - Ніякі законопроекти чи ініціативи не допоможуть. Тому що у нас навіть ті закони, що вже існують, не виконуються. Зокрема, в процедурі введення в експлуатацію прописано все досить чітко. Якщо вона складна, то давайте її зробимо простішою, якщо це можливо.

Вихід із ситуації фахівці вбачають в чіткому визначенні терміну розгляду, винесення рішення і видачі документів. На їх переконання, варто призначити покарання за порушення цих термінів. «Хотілося б, щоб закони виконувалися двосторонньо, не тільки народом, а й чиновниками. Повинна бути обопільна відповідальність за недотримання законів», – підкреслює Леонід Турчин.

Читайте також: Ілюзорна іпотека

Таким чином, ситуація у сфері введення в експлуатацію багатоквартирних будинків й  досі складна, не дивлячись на спроби парламенту врегулювати проблемні питання. Законодавство в повній мірі не виконується, нові законопроекти не створюються. Чи слід очікувати покращення вже завтра? Очевидно, ні.

 
Коментарі (2)
specialist
15 Червня 2017 p. 18:10
Леонид Аркадьевич Турчин и его верный советник плосколобый мешок с опилками Юрков собственноручно валят Созидатель. Тупость толстяка шокирует всех, только что тряпку не сосет. С таким маразматическим подходом к управлению компанией, жить Созидатель осталось недолго. Компания рушится как карточный домик, начиная с 2013 года. Издевательски увольняются все основные опытные квалифицированные кадры, проработавшие много лет в компании, на смену им набирают примитивный персонал принеси-подай. Я тоже с недавнего времени в списках уволенных, и имею на руках несколько интересных записей на диктофоне с участием Аркадьевича. Сплошной мат-перемат и бескрайняя тупость, а ведь он пытается нести себя в СМИ интеллигентом и профессионалом. Посмотрим, как обрадуется местная пресса этим компрометирующим аудиозаписям. Конкурирующие застройщики с радостью растопчут эту компанию-опухоль. Сокрушительный удар по репутации станет для Аркадьевича уроком на всю оставшуюся жизнь.
specialist
15 Червня 2017 p. 18:11
Пока наблюдаю со стороны, слушаю бывших коллег, как над ними издеваются по сей день и жду последней капли для запуска аудиозаписей с участием Аркадьевича в СМИ. Ничего не остается безнаказанным.