ГоловнаПублікаціїЗарубіжний досвідЖКГ в Ізраїлі: обачність з людським обличчям

ЖКГ в Ізраїлі: обачність з людським обличчям

Говорити про особливості українського ЖКГ без сліз неможливо. А як йдуть справи в інших країнах? Пропонуємо відповідь на прикладі Ізраїлю. Чи можуть тут люди дозволити собі купівлю житла і скільки коштів з'їдає «комуналка»?!

Купити квартиру в Ізраїлі можуть не всі

Левову частку «житлового фонду» ізраїльських міст і селищ становить масова забудова 60-80 років. Місцями вона застаріла, а місцями і зовсім, повільно занепадає. Але навіть таке житло придбати у власність багатьом тут просто не по кишені. Тому, люди роками квартири знімають. 
 
В залежності від міста або престижності району, ціна оренди квартири може змінюватися в рази. За абсолютно однакову за метражем квартиру у Петах-Тикві (10 км від Тель-Авіва) ви заплатите 3-3,5 тис. шекелів (760-890 дол.), включаючи всі комунальні платежі і арнону (муніципальний податок). У самому Тель-Авіві така квартира буде коштувати вже не менше 5 тис. шекелів на місяць (1,2 тис. дол). 
 
Якщо говорити про купівлю власного житла, то «проста» квартира в новобудові (70-80 кв. м) буде коштувати мінімум від 1,2 млн шекелів (300 тис. дол.) і до безкінечності. Як правило, квартира від забудовника, в Ізраїлі здається з вже готовою «косметикою», обладнаною ванною, підлогою, кухнею, часто вже з вбудованою побутовою технікою, кімнатними кондиціонерами або центральним кондиціонуванням повітря.

В Ізраїлі немає ЖЕКів та центрального опалення

У більшості міських жителів практично один і той же набір витрат і платежів з утримання будинку: податок на нерухомість, витрати по воді та каналізації, світла, газу, а також податок на телевізор, оплата кабельного телебачення, телефонної мережі, інтернету та мобільного зв'язку. Всі послуги надаються окремо різними компаніями і фірмами та рахунки приходять також окремо за кожну надану послугу. Тому, що б не «розтікатися по склу», в поняття послуг ЖКГ ми включимо рахунки за воду, електроенергію, газ та арнону. 

Єврейські ОСББ

Практично у всіх висотках або будинках, де проживають п'ять-шість і більше сімей, існують будинкові комітети, які збирають у складчину від 40 до 400 шекелів на місяць на прибирання під'їзду і утримання газонів навколо будинку. Також у висотках є ще спільні платежі на утримання ліфтів і паркування. 
 
 
Практично до 90% житлового і нежитлового фонду в місті належить приватним особам або компаніям. У власності міст знаходиться лише невеликий ряд громадських будівель і культурних центрів. Тому здебільшого мешканці будинків самостійно роблять і внутрішні, і зовнішні ремонти квартир і будинків. 
 
Якщо квартира здається в оренду строком більш ніж на один рік, то всі податкові платежі та зобов'язання закріплюються за наймачем. У разі виникнення будь-якої заборгованості, господар квартири за цими зобов'язаннями може не відповідати. Але і звалити все на неіснуючих квартиронаймачів він також не може - глобальна комп'ютеризація країни фіксує всі платежі і просто взяти і списати борги практично нереально.
 
При більшості мерій існують відділи, які надають мешканцям сприяння при проведенні глобальних інженерних, інфраструктурних або зовнішніх робіт. Ви можете укласти з мерією договір і чиновники проконтролюють підрядників і вирішать всі юридичні питання між мешканцями. Одним з найбільших досягнень в області надання послуг населенню можна вважати створення єдиної комп'ютеризованої системи платежів і витрат, а також обліку всіх видів нерухомості та власності, усіх видів робіт і контроль за законністю дозволів і операцій, що проводяться усіма міськими службами. Переважна більшість запитів і платежів по ним можна провести в режимі онлайн, а прозорість усіх дій муніципальних службовців дозволяє уникати порушень і можливої корупції.

Вода

Полив газонів, дерев і кущів навколо будинку входить в обов'язки будинкового комітету. У зв'язку з цим кожен будинок додатково забезпечений на вході загальним лічильником, що показує сумарне споживання води усіма мешканцями і загальні витрати. Тому визначити, скільки вилили під пальму води дуже легко - від загальної кількості спожитої води віднімаємо обсяг на потреби мешканців. Різниця і буде тим додатковим обсягом.
 
Багато хто вважає, що Ізраїль постійно відчуває нестачу питної води. З одного боку, це правда. Але з іншого - її просто використовують у межах норми. Її більш ніж достатньо, що б нормально поливати парки, мити вулиці, наповнювати басейни, приймати душ, прати і готувати. 
 
Точкою відліку оплати за користування водою є сім'я з двох осіб, на яку покладено» 10 куб. м на два місяці за основною ціною, а кожен наступний куб обходиться майже на 50% дорожче. Для сім'ї з чотирьох чоловік «розраховано» 20 кубів і так далі. В середньому, на місяць споживається 10-20 куб. м води, в залежності від кількості членів сім'ї. Сім'я ж з більш ніж 4 людей має право на додаткові 7 куб. м води за базовою ціною. Показники витрат води знімаються за лічильниками, встановленими в під'їздах будинків, після чого вам приходить рахунок.
 
Єдине, чого у будинках так само немає - централізоване гаряче водопостачання. Воду підігрівають електричні бойлери, що позначається на суму рахунків за електроенергію, або за допомогою сонячних колекторів, встановлених на дахах. Останнє є в багатьох, тому гарячу воду ви отримуєте, вважай, безкоштовно. 
 
Каналізаційні води практично в повному обсязі переробляються на очисних спорудах і знову повертаються в систему зрошення в сільському господарстві. Що вже говорити про те, що в більшості громадських місць встановлені умивальники з сенсорною подачею води. Підносиш руки - з крана ллється вода. Прибираєш - вода текти зупиняється. От і економія!

Світло і газ

Вартість одного кіловата електроенергії для мешканців складає близько 15 центів. Оплата відбувається також раз на два місяці на підставі показань електролічильників. При цьому витрати на електроенергію влітку значно зростають через повсюдне використання кондиціонерів.

 
В містах практично відсутні газові лінії, так як газ в основному поставляється в індивідуальних балонах, що встановлюються на задній частині будинку або є загальний газовий балон. В останніх будинках показання знімаються з індивідуальних газових лічильників. Вартість 1 кубометра газу приблизно 10 дол., а балона вистачає на пару років, якщо тільки ви не готуєте щодня на солдатську казарму. До того ж, останнім часом все більше ізраїльтян переходять на використання електроплит.

Арнона

Основним платежем ізраїльського ЖКГ є податок на нерухомість - арнона, який платить кожен мешканець за наявну в його власності квартиру або інші види нерухомості. 
 
На початку кожного року мерія повідомляє розцінки арнони на найближчий рік. Її розмір встановлюється Міністерством внутрішніх справ (до поліції це відомство ніякого відношення не має), що курирує бюджети муніципалітетів, і залежить від площі приміщення, його розташування і цілей, для яких воно використовується. 
 
Для кожного міста встановлюються індивідуальні розцінки за квадратний метр приміщення - житлового, офісного, торговельного, складського і т. д. В мерії існує відділ, який займається питаннями справляння оплати за над потоком арнон і воді. Відділ вирішує питання надання знижок або звільнення від оплати податків для різних груп населення у відповідності з чинним законодавством. 
 
Право на отримання пільг мають в основному пенсіонери. Ті з них, що отримують трудову пенсію, а вона може бути досить значною, мають знижку до 30% на житлову площу до 100 кв. м. Пенсіонери, які отримують допомогу по прожитковому мінімуму, мають знижку у 100% для житлової площі до 100 кв. м. Розмір площі завжди враховується, щоб виключити спроби шибко розумних дітей прописати на віллі або в пентхаусі своїх бабусь і дідусів і списати на них всі витрати по над потоком арнон. 
 
Крім пенсіонером є різні пільги для інвалідів, для сімей, де є діти-інваліди, для сліпих, для новоприбулих репатріантів, а також громадян, які мають різні державні пільги. Громадянин, на чиєму утриманні перебувають декілька осіб, також має право звернутися за отриманням знижки. Для тих, хто платив достроково у січні за весь рік вперед, є знижка 1% (у грудні - 2%). Однак, заплативши за весь рік вперед, громадянин не звільняється від можливої зміни цін протягом року. Тому розмір арнони варіюється від 150 до 1 тис. шекелів на місяць (38-250 дол). Зібраний таким чином податок залишається в бюджеті конкретного міста чи селища і спрямований на його конкретні потреби, а не наповнення державного бюджету.
 
В залежності від кількості спожитої води, світла і газу, послуги ЖКГ становлять у середньому 1,5-2 тисячі шекелів на місяць (380-500 дол.) плюс арнона. Згідно з даними Центрального статистичного бюро Ізраїлю, у червні 2015 року середня зарплата по країні склала 10 тис. шекелів (2566 дол). З вирахуванням податків, які забирають близько третини доходу, що залишається 6-6,5 тис. шекелів на одного працюючого члена сім'ї. Іншими словами, сім'я з 3 чоловік буде мати сукупного доходу в місяць близько 12 тис. шекелів (трохи більше 3 тис. дол.). Так, у відсотковому співвідношенні комуналка в Ізраїлі «з'їдає» 10-15% загального сімейного бюджету. 
 
Що ж стосується оплати послуг - всі рахунки можна легко оплатити з банківського рахунку не виходячи з дому. Неплатникам для початку виписують попередження. Якщо заборгованість хронічна або не обґрунтована ніякими обставинами і документами, служби мають право відключити вам світло, газ чи воду, а в більшості держустанов вам перестануть надавати адміністративні послуги. Далі суд і заборона на виїзд з країни. Але подібні випадки неплатежів в Ізраїлі швидше виняток, ніж правило. Послуги надаються вчасно та якісно. А значить за те, чим ти користуєшся, платити потрібно незважаючи ні на що.
 
Олег Пономарьов

 

 
Коментарі (0)