Безпека сланцевого газу

Видобування сланцевого газу на Юзівській газовій площі методом гідророзриву не загрожує екології України.

Метод гідророзриву у газовидобувній галузі не новий й використовується впродовж останніх 60-ти років на території України. Про це сказав директор ГПУ «Шебелинкагазвидобування» ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз Україна» Юрій Фесенко, коментуючи видобуток вуглеводнів за технологією гідророзриву, яку застосовує очолюване ним підприємство, і за якою на Юзівській газовій площі працюватиме компанія Shell.

«Наведу недавній приклад. Півтора тижні тому гідророзрив було здійснено нами на 522-й свердловині. Ніяких, як бачите, негативних наслідків цього немає. Також не мають ніякого підтвердження закиди щодо впливу ГРП на грунтові води. Адже водяні колектори проходять на відстані 800-1500 метрів під землею, а розрив проводиться нижче 3,5 кілометра», - сказав він.

За словами пана Фесенка, питання видобутку вуглеводнів потребує зміни підходів та орієнтирів.

Читайте також: Енергетику чекає «революція»

«На Землі вуглеводнів у вигляді газу залишилось на сто років, а то й менше. Прийнятною альтернативою є важковидобувний газ. За попередніми підрахунками, поклади його в Україні становлять 4,2 трильйона куб.метрів. Це дуже суттєвий запас, зважаючи на те, що наша держава потребує 42 мільярди кубометрів метрів газу щороку», - додав директор ГПУ «Шебелинкагазвидобування».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 24 січня 2013 року Україна в обличчі Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького підписала угоду з англо-голландським нафтогазовим концерном Royal Dutch Shell і компанією «Надра Юзівська» про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській ділянці (територія Донецької та Харківської областей).

Підписання було здійснене за присутності Президента Віктора Януковича та Прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Обидва посадовці щиро тішилися документальному закріпленню співпраці та розмірковували з приводу його подальшої взаємокористі.

Читайте також: Американці прогнозують Україні трільйони нетрадиційного газу

Нагадаємо, потенціал Юзівської ділянки оцінюється в понад 4 трлн кубометрів газу. На етапі геологічного вивчення в рамках проекту планується залучити мінімум 1,6 млрд грн інвестицій і 30 млрд грн - на етапі промислової розробки.

Так, Президент України наголосив, що підписання угоди між компанією «Shell», ТОВ «Надра Юзівська» та Урядом дасть змогу нашій державі збільшити видобуток власного газу. Заява досить вагома, опираючись на те, що Україна вже довгий час мріє позбутися від газової залежності від Росії, проте час вносить свої корективи. Вже через декілька днів опісля підписання угоди країною почали ширитися і інші думки, зокрема, що ця подія спровокує нові конфлікти з «Газпромом», або ж наблизить Україну до екологічної катастрофи.

За матеріалами «Укрінформ»

 
Коментарі (0)