ГоловнаПублікаціїАналітика Держава поділиться зайвим

Держава поділиться зайвим

ВР дозволила безоплатну передачу до комунальної власності певні види об’єктів, які не спроможна утримувати держава. Відповідний закон був прийнятий 17 травня. Але міста і селища отримають здебільшого об’єкти, що стануть додатковим тягарем...

Верховна Рада дозволила безоплатну передачу до комунальної власності певні види об’єктів, які не спроможна утримувати держава. Відповідний закон за номером №9051 був прийнятий 17 травня. Жодних підстав очікувати президентського вето немає. Але міста і селища отримають здебільшого об’єкти, що стануть додатковим тягарем для небагатих місцевих бюджетів.

Серед першочергових кандидатів на перехід під «дах» органів місцевого самоврядування - гуртожитки та житлові будинки, а також об’єкти соціально-культурного призначення, зокрема Міноборони та Чорнобильської АЕС. В Славутичі, зокрема, місто отримає станційний будинок культури. Звістка про його передачу до комунальної власності непокоїть працівників - перехід у власність громади означатиме для них скорочення зарплати в кілька разів. Міська влада поки не коментує можливі наслідки для місцевого бюджету переходу на баланс станційного майна.  

Між тим, вже існує досвід передачі відомчих гуртожитків до власності місцевих громад. За словами заступника голови профільного комітету Ради Ігоря Лисова, парламент планує законодавчо врегулювати передачу державних гуртожитків до комунальної власності, але певний досвід у місцевих рад в цій справі вже є. Йдеться про передачу відомчих будівель, де живуть нинішні та колишні працівники, містам та селищам за рішенням судів.

Читайте також: Гуртожиток - сувора правда життя

Приміром, в Ужгороді близько третини таких гуртожитків  були передані місту по цивільних справах, в яких позивачами виступали мешканці. За словами секретаря ужгородської міськради Віктора Щадея, поява на балансі нових багатоповерхівок означає додаткові витрати з бюджету на їх утримання. Проте, Ужгород лише частково фінансує ремонти та інші роботи в цих будівель. «Пропорція приблизно 50 на 50», - відзначив пан Щадей. У міськраді не вельми раді новим об’єктам на балансі, які вимагають додаткових витрат. Проте, чиновники намагаються бачити позитив в появі нового майна. «Ті мешканці, які витримали роки судової тяганини  - це згуртовані колективи, фактично готові Об’єднання співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ), з якими легко вести справи», - ділиться секретар ужгородської міськради Віктор Щадей. Він додав, що особливістю Ужгорода є відсутність значних об’єктів промисловості або комунальної енергетики, які могли б дати дохід до міської скарбниці. Комунальне підприємство з теплопостачання через збиткову роботу було закрите кілька років тому, тепер місто шукає покупців на котельні, а теплотраси демонтують. «Така особливість нашого міста, що воно не було промисловим, то ж ми не отримаємо після прийняття нового закону нічого, що збагатило б місцевий бюджет», - зазначив секретар міської ради.

Читайте також: Тепло на особливих умовах

Головні очікування міських рад пов’язані з можливістю переходу до комунальної власності підприємств комунальної теплоенергетики. Хоча вже два роки тарифи на тепло встановлює державний регулятор, частину акцій таких підприємств можна продати, зберігши блок-пакет у власності громади. Проте, зауважує Ігор Лисов, такі надії марні. Адже більшість ТЕЦ та теплокомуненерго вже розпродані. «Чекати, що до комунальної власності перейдуть об’єкти теплоенергетики не варто. ТЕЦ, що досі не приватизовані, а їх залишилося в країні декілька, будуть приватизовані державою, як це передбачалося раніше», - зазначив пан Лисов. Водночас, підприємства з водопостачання і водовідведення як правило знаходяться у комунальній власності, то ж на них рішення про безоплатну держмайна у власність громад не стосується.

Значну частину майна, яке перейде до місцевих рад, становитиме власність Міністерства оборони. Скорочення армії вивільняє площі і будівлі військового відомства. У Львові, де міститься командування Західного оперативного командування, є кілька таких об’єктів. Проте, в міськраді поки що не знають, які саме будівлі та прилеглі земельні ділянки отримає громада. Депутат Львівської міськради Маркіян Лопачак не виключає маніпуляцій із найбільш привабливими «шматками». «Вже був випадок, коли за рішенням Міноборони один з таких об’єктів, який знаходиться неподалік центру, потрапив з невідомих причин до власності містечка Винники поблизу Львова», - каже Маркіян Лопачак. На його думку, деякі будівлі в центральній частині міста могли б допомогти поповнити міський бюджет. Але переважна більшість потребує ремонту, каже пан Лопачак.

Прагнення державних мужів «відчепити» максимально можливу кількість об’єктів від держбюджету зрозуміла. Проте, місцеві бюджети в переважній більшості населених пунктів країни дотуються з тієї ж таки державної скарбниці. Депутат Верховної Ради Віктор Матчук вважає, що новий власник теж не зможе вирішити проблеми утримання будівель, які передадуть на баланс громад. Позитив такої передачі, вважає пан Матчук, в більшій прозорості міських бюджетів в порівнянні з державним. «Від передачі до комунальної власності державного майна коштів на їх утримання більше не стане, але використання грошей може бути більш ефективним за умови, що контролюючі органи будуть ретельно виконувати свої обов’язки», - каже Віктор Матчук.

 
Коментарі (0)