Комунальне дотування

Одним із актуальних питань у системі соціальної допомоги Україні, є питання права на пільги з оплати громадянами ЖКГ. Враховуючи тенденцію приведення тарифу на комунальні послуги до економічно обгрунтованого рівня, актуальність питання підвищується.
Законодавство України передбачає надання різних видів пільг багатьом категоріям громадян. Право на пільги за соціальною ознакою має більше 13 млн осіб, що становить близько 29% від загальної чисельності населення. За статистичними даними Мінсоцполітики, в період 2011-2012 років субсидіями на оплату послуг ЖКХ скористалося більше 1,3 млн сімей, що становило близько 7,6% від загальної кількості сімей в Україні. Залежно від категорії пільговиків знижка з оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП) надається у розмірі від 25% до 100%.
 
В Україні за перше півріччя поточного року кількість сімей, які звернулися за субсидіями на оплату послуг ЖКХ, збільшилося на 1% - до 589,5 тис. З них 74,1% - це міські жителі. Найбільша кількість сімей, які отримували субсидії, зафіксовано у Кіровоградській, Сумській та Чернігівській обл. (4,6%), а найменше - у Рівненській, Івано-Франківській, та Закарпатської обл. (1,3% по кожній). Середній розмір призначеної субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на одну сім'ю у червні 2013 року збільшився в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 9,1% і склав 72,2 грн. Серед регіонів найбільший розмір спостерігався у Києві та Полтавській області (154,9 грн і 134,1 грн відповідно), найменший - у Херсонській, Житомирській та Чернівецькій областях.
 
Нагадаємо, умови отримання субсидій. Право на призначення субсидії мають сім'ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу: 10 або 15% середньомісячного сукупного доходу сім'ї. 

Який розмір субсидії?

Сім'ї, яким призначена житлова субсидія, сплачують за житлово-комунальні послуги 15% середньомісячного сукупного доходу. Сім'ї пенсіонерів та інших непрацездатних громадян сплачують за послуги 10% середньомісячного сукупного доходу. Сім'ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди I і II групи, сплачують за послуги 10% середньомісячного сукупного доходу, якщо розмір їх доходу на одну особу не перевищує 50% прожиткового мінімуму. А з 1 січня 2012 року - якщо розмір їх доходу на одну особу не перевищує 100% прожиткового мінімуму.
 
Субсидія розраховується виходячи з 21 кв. м володіння чи користування загальною площею житла на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10.5 кв. м на всіх тут зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі - на загальну площу незалежно від розміру квартири.
В окремих випадках, виходячи з конкретних обставин, субсидії можуть призначатися незалежно від розміру загальної площі житла за рішенням районних, районних державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або комісій, які ними утворюються. Рішення в таких випадках приймається на підставі актів обстеження матеріально - побутових умов сім'ї.

Як це роблять сусіди?

У сфері ЖКГ як у Росії, так і в Україні існує два види соціальної підтримки: категоріальне надання пільг на оплату послуг, тобто - певним категоріям громадян та адресне - надання житлових субсидій домогосподарствам з низькими доходами за їх поданням. Перший вид соціальної підтримки менш ефективний як раз через низьку адресності. «У Росії, на відміну від України субсидії нараховуються не за фактом займаної площі та отримання послуг, а затверджується для кожного муніципалітету стандарту проживання. Їх може бути два - для багатоквартирних будинків і для односімейних будинків. Тому не треба здавати документи про поточні платежі. Потрібні тільки: документ про склад сім'ї, про відсутність боргів з оплати послуг (якщо немає спільної інформаційної бази) та довідка про доходи членів сім'ї», - пояснює директор напрямку «Міське господарство» Фонду «Інститут економіки міста» (Росія) Сергій Сиваєв. 

Проблеми ОСББ

Однією з проблем, яка була піднята на засіданні Кабінету Міністрів 14 грудня 2011 року, була проблема надання та відшкодування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг громадянам, які проживають у будинках, де створені ОСББ, і які за законом мають право на таку пільгу.
 
Процедура надання пільг та субсидій, а також компенсації витрат на їх виплату, роками відпрацьована: жителі захищені, підприємства - постачальники комунальних послуг «борються» за відшкодування витрат з бюджету. При цьому, природні монополісти відносяться до юридичних осіб зі статусом прибуткових організацій і, відповідно, можуть дозволити собі списати ці витрати на збитки.
 
У відношенні ОСББ все набагато складніше. По-перше, згідно зі ст. 25 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків» органи місцевого самоврядування повинні передати повноваження з надання пільг та субсидій. Не у всіх регіонах України це відбувається.
 
По-друге, не читаючи Закону «Про ОСББ», для отримання з державного бюджету відшкодування витрат з надання пільг та субсидій місцеві чиновники, керуючись ЗУ «Про ЖКП» та ЗУ «Про ОМС» змушують об'єднання погоджувати тариф, прирівнюючи ОСББ до виконавців послуг. Тим самим вони наражають ОСББ небезпеки виникнення у них податкових зобов'язань як юридичних осіб зі статусом неприбуткової організації.
 
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, а також Міністерство соціальної політики дали свої роз'яснення на користь ОСББ, але на місцях досі процедури не змінені. Це пов'язано з тим, що багато порядки затверджені міськими радами і виконкомами, скріплені гербовими печатками. Але вищевикладені факти - це надводна поверхню айсберга, який може потопити "Титанік" законодавства по пільгах та субсидіях, зазначає член Нацради з питань ОСББ при Кабміні Юлія Самойлова.
Справа в тому, що закони, які регулюють правовідносини в частині виплати та отримання пільг приймалися ще в 90-х роках, і базувалися ці нормативні акти на законодавстві СРСР про соціальний захист. У той час квартири були державною власністю. Виняток становили кооперативні квартири в будинках ЖБК, де пільги мешканцям не надавалися (за принципом - якщо зміг купити квартиру, значить зможеш цю квартиру містити). Мешканців багатоквартирних будинків називали квартиронаймачами, і вони вважалися користувачами державною власністю - квартирою.
 
Зараз у житловому фонді України налічується 98% власників квартир у багатоквартирних будинках. Ставши власником квартири, громадяни отримали право розпоряджатися своїм майном, а також зобов'язання утримувати дане майно.
 
А що ж написано в законах, які регламентують виплату пільг стосовно питань власності? «Надається знижка на користування житлом». Виникають резонні питання: «користування житлом» і «зміст домогосподарства» - терміни взаємозамінні? Якщо це різні поняття, то власнику житла не покладена пільга, а громадянину, який проживає, але фактично не є власником - покладена. Тоді чому повсюдно пільга надається власнику житла і відшкодовуються витрати з дефіцитного державного бюджету? 

Законодавчі колізії не стоять на місці

Прем'єр-міністр Микола Азаров у ході засідання уряду 4 вересня відчитав Мінрегіон за некомпетентність у питаннях утворення тарифів на комунальні послуги та невиконання доручення щодо встановлення державного контролю за економічною обгрунтованістю розцінок на утримання прибудинкових територій. Причиною критики з боку Прем'єр-міністра стало схвалення Міністром Геннадієм Темником проекту урядової постанови, розробником якого є Мінсоцполітики. Ідея постанови полягала в тому, щоб де-факто позбавити права отримання державних пільг і житлових субсидій на обслуговування будинків, споруд та прибудинкових територій малозабезпечених категорій громадян, які проживають в будинках ОСББ.
 
У свою чергу, Мінсоцполітики аргументувало новацію тим, що на відміну від будинків комунальної форми власності, тарифи, що встановлюються місцевими органами влади, не поширюються на товариства співвласників. Останні самі вибирають перелік послуг і, відповідно, тих виконавців, які запропонують прийнятні розцінки. У підсумку, утримання прибудинкової території та будинку, найчастіше обходиться на порядок дешевше встановлених ЖЕКами тарифів. Повідомляється, що постанову не підтримали.
 
Зазначимо, ініціатива Мінсоцполітики вже викликала суспільний резонанс. Зокрема, вчора заступник голови Національної ради з питань ОСББ при КМУ Катерина Чижик звернулася до Прем'єр-міністра Миколи Азарова в мережі Facebook з проханням врегулювати отримання відшкодування пільг і субсидій населенню, що складаються в ОСББ і ЖБК.
 
Коментарі (0)