Опалювальний «хеппі-енд»

Завдяки спільній роботі ЖЕО та «Київенерго» столиця змогла своєчасно зробити випробування на тепломережах. Завдяки цьому взимку сталося лише 800 поривів

Директор департаменту управління систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Станіслав Захаров заявив, що тарифи на теплову енергію та послуги водопостачання будуть зростати. За його словами, їх підвищення буде зумовлено ростом вартості енергоносіїв.

«Тарифи на енергоносії підвищуватимуться і, звісно, тарифи на тепло і воду також будуть зростати. І сьогодні вихід один - зменшити використання енергоресурсів з допомогою утеплення будинків, економного споживання води, завдяки тому, що не буде втрат», - заявив пан Захаров. Він також додав, що тарифи на теплову енергію покривають собівартість послуг на 30-40%.

Читайте також: Диявол ховається в тарифах

Крім того, посадовець повідомив, що підприємства галузі вдало завершили опалювальний сезон. За його словами, тільки три міста несвоєчасно розпочали опалювальний сезон. «Це Калуш, де 150 будинків отримали тепло 28 жовтня,  Луганськ (30 будинків) та Запоріжжя (19 будинків). Пориви теплотрас сталися в Краматорську, Києві та Одесі, - зазначив він. - Ці підприємства (на яких відбулися пориви теплотрас, - «У.К.») мають високу ефективність роботи та використовують когенерацію. Але тариф не дозволяє вкладати кошти в ремонт тепломереж», - зазначив Станіслав Захаров. Крім того, великі аварії сталися на водоводах – в Дрогобичі та Євпаторії. В Феодосії - стався вибух на котельні.

Для заміни 5000 км. аварійних тепломереж необхідно 10-12 млрд грн. 

Начальник Головного Управління господарства КМДА Володимир Стороженко повідомив, що завдяки спільній роботі ЖЕО та «Київенерго» столиця змогла своєчасно зробити випробування на тепломережах. Завдяки цьому цієї зими сталося лише 800 поривів.

«Всі прориви, які відбувалися протягом опалювального сезону було ліквідовано протягом доби», - додав Володимир Стороженко.
За данними Мінрегіону, населення разом з підприємствами теплоенергетики за 2011 рік використали 10 млрд куб.м. газу. Вартість газу для підприємств складає 1309 грн за тис.куб.м., для населення від 704 грн за тис. куб. м. При цьому вартість імпортного газу складає 416-430$ за тис.куб.м.

Читайте також: Броунівський рух опалювального сезону...

Також Станіслав Захаров повідомив, що в Україні минулого року було замінено 550 км теплотрас.  «Загальна протяжність теплотрас складає 34 тис. км, з них 5 400 км знаходяться в аварійному стані. Для заміни 5 тис. км необхідно 10-12 млрд грн  – це мінімум, без попередьної теплоізоляції,  що дорожче в три рази», - повідомив Станіслав Захаров.

 

Сергій Купін

 
Коментарі (0)