ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: газові баталії у серці стихії

Підсумки тижня: газові баталії у серці стихії

Життя – зигзагоподібна лінія: скільки не плануй, ніколи не знаєш, що тебе очікує, а тому завжди маєш бути гнучким і готовим до найнепередбачуваніших поворотів долі. Цієї неділі поворотів у сфері ЖКГ було достатньо.

Життя – зигзагоподібна лінія: скільки не плануй, ніколи не знаєш, що тебе очікує, а тому завжди маєш бути гнучким і готовим до найнепередбачуваніших поворотів долі.

Цієї неділі поворотів у сфері ЖКГ було достатньо. Основним питанням тижня стало газозабезпечення, проте внаслідок зовнішніх подразників час від часу від нього доводилося відходити. Сушили голову не лише політики і комунальники, але й МНСники, при чому «сушили» подекуди в буквальному розумінні слова.
 
Так, у понеділок, 4-го червня, коли країна безпечно досвятковувала свої законні Зелені, добрячий сюрприз чекав у Луганській області. Внаслідок негоди там було зруйновано десятки будинків, обірвані лінії електропередач, повалені електроопори, літали не лише дерева, але й автомобілі. Сума збитків і незручностей колосальна, на відновлення роботи кинуто велику частину МНСників та комунальників, проте це був лише початок.
 
У вівторок, 5-го червня, подібне лиходійство чекало ще п’ять областей України: знеструмлено 93 населених пункти, усюди зупинено рух електричного транспорту та пошкоджено сотні будинків. 

Читайте також: В енергетиці - без змін 

 
Доки МНСники рятували людей, комунальники відновлювали електропостачання та благовлаштовували місця побоїщ, оскільки до всього ж не за горами ЄВРО, на політичній арені дехто вирішив піти ва-банк. 
 
Компанія «Газпром» натякнула, що найближчими днями може оформити аванс за транзит газу через Україну в сумі 2 млрд дол., щоб на ці гроші НАК «Нафтогаз України» закачав газ у свої підземні сховища. Мовляв, після надання авансу питання про закачування необхідних обсягів газу в українські ПСГ буде вичерпано, проте жодних поступок щодо ціни і контрактних обсягів для закачування газу в ПСГ компанія надавати не буде. 
 
Внаслідок протесту чи просто через перетин обставин 6-го червня стихія завдає удару столиці: попри знеструмлення і відмову від трамваїв та тролейбусів, підтоплює кілька станцій метро («Майдан Незалежності», «Олімпійський», «Шулявська», «Вирлиця»), на вулицях ріки, люди туляться під навісами авто-кафешок, які, до речі, цього ж дня Києврада забороняє.
 
Держкомпанія «Чорноморнафтогаз» підходить до активної фази освоєння Одеського і Безіменного родовищ природного газу. Після введення їх в експлуатацію «Чорноморнафтогаз» планує щорічно видобувати з 2015 року не менше 1,87 млрд кубометрів природного газу, що значною мірою поліпшить газову ситуацію у країні і дасть змогу обходитися більш-менш власними силами без надмірного залучення закордонного інвестування. 

Читайте також: Від газу до слів 

За іронією долі цього ж дня, 6-го червня, Фонд державного майна розпочинає підготовку до продажу блокуючих пакетів «Івано-Франківськгаз» і «Миколаївгаз» і планує виставити на продаж держпакети ще 48 газорозподільних і газопостачальних підприємств. Достеменно невідомо, яким чином подібний хід відобразиться на середньостатистичному українцеві, проте будь-який акт купівлі-продажу, погодьтесь, вводить у стан тривожності.
 
Четверг, 7-е червня, стає переломним: стихія продовжує лютувати, але МНСники, та працівники комунальних установ оперативно ліквідують наслідки, як в столиці, так і в усіх областях країни, в результаті – у п’ятницю на нас очікує цілковите затишшя і комфорт.
 
Чого не скажеш про політичні баталії.
 
Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляє, що Україна зацікавлена у залученні кредиту ЄБРР на модернізацію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород. На його думку, це значно покращить торгово-економічні зв’язки з Польшою та Німетчиною і дасть можливість Україні відійти від дорогого російського газу, до альтернативного європейського.
 
І вже в пятницю, 8-го червня, константує, що аморально підвищувати тарифи на газ для населення. Адже є не зрозумілим: чому українці мають переплачуваим за спожитий газ в три коропа, порівняно з тими самими німцями чи поляками?! 

Читайте також: Тарифи захищатимуть у суді 

Проте цього ж дня НАК «Нафтогаз України» перераховує ВАТ «Газпром» майже 648 млн доларів за імпортований у травні 2012 року природний газ, дотримуючися усіх прописаних умов.
 
У суботу, 9-го червня, знову повертається негода, правда, цього разу лише на Закарпаття.
 
Своєрідним ноу-хау тижня стає прийняття  у вівторок, 5-го червня, Верховною Радою за основу урядового проекту Закону № 10337, яким передбачені зміни до Закону України «Про електроенергетику» щодо забезпечення надійного (безперебійного) постачання електричної енергії споживачам та інвестування в інфраструктуру. 
 
А також п’ятничне підписання Президентом України Віктором Януковичем закону України №4710-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо благоустрою населених пунктів», яким пропонується надати повноваження Кабінету міністрів і центральному органу виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства приймати підзаконні акти по сфері благоустрою, зокрема, нормативно-правові акти інвентаризації та паспортизації об'єктів благоустрою.
 
У що це вильється, побачимо днями, а поки, - життя – зигзагоподібна лінія: скільки не плануй… 
 
 
Коментарі (0)