ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: героїчна зимівля на загальнодержавному рівні

Підсумки тижня: героїчна зимівля на загальнодержавному рівні

Зима, яка нарешті увійшла у свої права, випробувала на міцність не лише мережі, але й мудрість чиновників усіх рангів, а також терпіння і життєздатність простих українців

Подієва картина минулого тижня в українському ЖКГ характеризувалася підвищеною увагою можновладців до проблеми виживання в умовах незвичних для країни морозів. Зима, яка нарешті увійшла у свої права, і створила ситуацію, яку довелося визначити як «надзвичайна», випробувала на міцність не лише мережі, але й мудрість чиновників усіх рангів, а також терпіння і життєздатність простих українців. 

Так, у понеділок, 30 січня, стало відомо, що Державна фінансова інспекція України у лютому розпочинає перевірку комунальних підприємств сфери житлово-комунального господарства щодо обґрунтованості підвищення тарифів на послуги. Перевірятимуться усі комунальні підприємства сфери житлово-комунального господарства, які збільшили розмір тарифів на свої послуги у 2011 та 2012 роках. Зокрема, фахівці Держфінінспекції перевірять обґрунтованість та економічну доцільність підвищення тарифів, а також – формування невиробничих затрат і собівартості послуг.

При цьому, за інформацією Держстату, населення України в 2011 р. сплатило за житлово-комунальні послуги 97,8% нарахованих сум – 35,8 млрд грн. Найбільше сплачено у Донецькій області (4 млрд 191 млн 901 тис. грн) та м. Києві (3 млрд 879 млн 921 тис. грн), найменше - у м. Севастополі (359 млн 552 тис. грн) та Чернівецькій області (430 млн 21 тис. грн).

Паралельно з цим Мінрегіон відзвітував, що станом на 11:00 30 січня 2012 року всі роботи з попередження виникнення надзвичайних ситуацій у системах життєзабезпечення України проводяться згідно затверджених регламентів. За період з 27 по 30 січня сталося 2 ускладнення нормальної життєдіяльності у зв'язку з несприятливими погодними умовами. У Тростянецькому районі Сумської області 28 січня стався схід з рейок 27 вагонів вантажного потягу. Того ж дня у Києві на вулиці Гонгадзе, 7 стався порив тепломережі, що призвів до перерви в теплопостачанні будинку. 29 січня роботу тепломережі та теплопостачання будинку було відновлено у повному обсязі.

А у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України та на підприємствах паливно-енергетичного комплексу запроваджено цілодобове чергування керівного складу. Воно було введено на виконання доручення Прем’єр-міністра Миколи Азарова, у зв’язку зі значним зниженням температури повітря і погіршенням погодних умов на території України, з метою забезпечення сталого і надійного функціонування об’єктів паливно-енергетичного комплексу, безперебійного електро- та теплопостачання споживачів, оперативного реагування на можливі аварії та інші надзвичайні ситуації на підприємствах ПЕК.

Наступного дня, у вівторок, почали надходити перші відомості про «НП районного масштабу», викликані холодами. Зокрема, у Тернополі через зниження температури повітря у трьох нових будинках замерз водогін. Про це повідомив на прес-конференції заступник міського голови Владислав Стемковський. За його словами, проблеми виникли у зв’язку з тим, що забудовники, аби зекономити кошти мешканців на опаленні, не забезпечили обігрів під’їздів.

А дещо раніше через різке зниження температури повітря у п'ятницю, приблизно о 18:00, трапилася аварія на теплових мережах міста Ковеля. Стався порив підвідної теплотраси до п'ятиповерхового житлового будинку на вулиці Грушевського – напроти стадіону «Верес». Як зазначається у повідомленні, аварійна служба оперативно прибула до багатоквартирного будинку, але в темноті комунальники дуже довго не могли виявити місце аварії теплотраси. Наслідки аварії вдалося ліквідувати лише наступного дня. Аби не мерзнути, мешканці цього будинку на тривалий час змушені були увімкнути у своїх квартирах електричні обігрівачі та газові плитки.

«Підбадьорила» негода і кримських комунальників. У зв'язку з різким погіршенням погодних умов і рясним снігопадом в Сімферополі посипання доріг протиожеледними сумішами тривало в цілодобовому режимі. Про це повідомив начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Анатолій Рогов. Він зазначив, що в ніч з 29 на 30 і з 30 на 31 січня на дорогах кримської столиці працює спеціальна техніка.

Не позначилися аномальні холоди лише на активності бажаючих узяти участь у приватизації вітчизняних енергокомпаній. Фонд держмайна (ФДМ) України отримав три заявки на участь у приватизаційному конкурсі з продажу 45% акцій енергопостачальної компанії ВАТ «Чернівціобленерго», повідомили у відомстві в понеділок увечері. У прес-службі ФДМ нагадали, що претенденти на покупку держпакету будуть відомі після розкриття конвертів із заявками. Конкурс з продажу 45% акцій «Чернівціобленерго» відбудеться 7 лютого.

У середу аналогічна інформація надійшла щодо ПАТ «Вінницяобленерго»: участь у приватизації забажали взяти так само три компанії. Це – ПАТ «Львівобленерго», ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна». За результатами аналізу підтвердних документів усіх трьох компаній, що подали заявки на участь у конкурсі з продажу 50% акцій ПАТ «Вінницяобленерго», вони допущені до нього.

А під час засідання уряду Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що в Україні скоро буде розроблено державну програму, відповідно до якої населенню компенсуватимуться витрати на утеплення житла. Місцева влада, за словами Азарова, повинна сформувати практичні рішення енергоефективності «для кожної вулиці і кожного будинку». Громадяни, які хочуть модернізувати своє житло, повинні будуть отримувати технічну та кредитну підтримку, а також компенсацію своїх інвестицій в теплоізоляцію тощо.

Окрім цього Микола Азаров доручив віце-прем'єрові, міністрові енергетики і вугільної промисловості Юрію Бойку забезпечити безперебійне постачання тепла та електроенергії в умовах холодів. «Окреме завдання енергетикам і міністру Юрію Бойку. Мені повідомили, що тривають ремонтні роботи, а, отже, відбувається планове відключення від електроенергії», - сказав він. За словами прем'єра, такого допускати не можна, враховуючи зниження температури.

При цьому Перший віце-прем‘єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв, виступаючи на засіданні Кабінету Міністрів, відзвітував, що  газотранспортна система України працює в штатному режимі, без збоїв та аварійних ситуацій. А.Клюєв підкреслив, що ресурсів природного газу достатньо не тільки для проходження зимового максимуму, а і на весь опалювальний сезон.

А от міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк на тематичному брифінгу заявив, що основна причина ускладнень із теплопостачанням – фізичний знос мереж. У зв’язку з цим в Україні щодоби виникає від 10 до 20 нештатних ситуацій на розподільчих мережах теплопостачання.

У четвер, 2 лютого, надійшла інформація, що в Одеській області у зв'язку із погіршенням погодних умов протягом  двох діб виникали складнощі із рухом автотранспорту. Найгірша ситуація склалася у Болградському районі, де перемети на автошляхах сягають 2 метрів. Вже 31 січня сніговими заметами була заблокована траса від м. Болград на Молдову – «Болград-Чадир-Лунга» (у т.ч. пункт пропуску Нові Трояни) на загальній відстані 45 км. Станом на 2 лютого у Болградському районі сніговими заметами були повністю блоковані 8 сіл:

А у Севастополі через різке похолодання в ніч на 1 лютого різко впав тиск газу в газопроводі. У результаті СМДА прийняла рішення відключити городян від побутового газу, щоб підтримати нормальну роботу котелень. У зв'язку з морозами тиск газу в місті впало до 0,2 кг/кв. см, замість покладених 1 кг/кв. см. У результаті без газу залишилися мешканці центральних вулиць міста, а також районів Камишової і Стрілецької бухт.

Перший день лютого виявився одним із найскладніших за цю зиму і для луганських енергетиків. ТОВ «ЛЕО», а відповідно – і Луганська область, за добу спожило максимальну кількість електроенергії. Таким чином, саме в цю добу відбулося багато відключень.  Обладнання не витримало навантаження, на яке воно просто не розраховане.

Також у четвер зранку у Львові не ходили трамваї і тролейбуси. Пов’язане це було із обривом електрокабелю. Але вже до обіду міський електротранспорт курсував за звичним графіком.

При цьому у прес-службі НЕК «Укренерго» повідомили, що усі електростанції і магістральні електромережі Об’єднаної енергетичної системи  України  працюють в нормальному режимі. Як зазначається у повідомленні, НЕК «Укренерго» як системний оператор ОЕС України здійснює диспетчерське управління в штатному режимі і забезпечує баланс виробництва і споживання електроенергії в Україні, максимум якого за 01.02.2012 р. склав 31,6 млн кВт.

У п’ятницю, 3 лютого, «Львівобленерго» звернулося до мешканців міста з проханням не вмикати одночасно енергоємні побутові електроприлади, аби не спричиняти аварійні ситуації. Адже значне пониження температури призвело до перевищення граничної величини потужності споживання електроенергії на 12,5%.

Непросто живеться у морози і енергетикам Харківщини. Там із вечора четверга було знеструмлено чотири населених пункти (села Геївка, Нижній Бишкин, Суха Гомільша та Черкаський Бишкин), де проживає 977 мешканців. За даними МНС,  2 лютого о 21:24 в с. Геївка Зміївського району через коротке замикання електромережі та загорання трансформаторного масла вийшла з ладу електропідстанція напругою 110 кВ, що й стало причиною знеструмлення. На місце події були викликані бригади обленерго.

А от комунальне підприємство «Харківводоканал» виконує всі необхідні заходи, щоб водопровідні та каналізаційні споруди та мережі в морози працювали безперебійно. Як повідомили в підприємстві, споруди водопідготовки та біологічного очищення, насосні станції в Харкові працюють у штатному технологічному режимі. Роботу водопровідних і каналізаційних мереж міста забезпечують 20 бригад районних експлуатаційних дільниць, у цілодобовому режимі - бригади аварійно-диспетчерської служби.

При цьому Україна припинила імпорт російської електроенергії, повідомив прем'єр-міністр Україна Микола Азаров у п'ятницю ввечері. Такий висновок можна зробити з його відповіді одному з користувачів на персональній сторінці в Facebook. «Був період, коли нам довелося самим імпортувати електроенергію з Росії, але пов'язано це було, з одного боку, з відключенням одного з енергоблоків Запорізької АЕС, а з іншого боку, цей дефіцит найпростіше покривався постачанням з сусідніх областей», - написав він. М.Азаров також спростував можливість масових відключень електроенергії по країні.


Підготувала Ольга Гальчинська 

 
Коментарі (0)