ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: Подієва солянка українського ЖКГ

Підсумки тижня: Подієва солянка українського ЖКГ

Різдво вилилося українському ЖКГ у низку законопроектів, приголомшливих новин, гучних заяв та несподіваних поворотів.

Післяріздвяний тиждень став пам’ятним для житлово-комунальної галузі численними несподіванками і серйозними кроками.

Зокрема, вже 8 січня, розлетілися повідомлення, що до розгляду парламенту було запропоновано ряд законопроектів, які можуть стати для галузі, якщо не переломними, то внести зміни у функціонування деяких її сфер. Так, народний депутат Андрій Пінчук запропонував парламенту посилити адміністративну відповідальність за незаконне зведення МАФів на території об'єктів благоустрою населеного пункту, мовляв, подібне становить значну суспільну небезпеку та і нинішні штрафи за такі порушення надто малі, аби усунути повторення незаконного зведення (проект закону №1134).

Народні депутати від КПУ у свою чергу запропонували запровадити мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію до погашення заборгованості із виплат заробітної плати. А також (за цією ж умовою) - заборонити нараховувати по розрахунках з 1 січня 2013 року та стягувати з українців пеню за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги (проект закону №1055).

Але несподіванки були не лише законодавчими. «Україна Комунальна» на тижні оприлюднила результати опитування щодо народних очікуваннь від призначення на посаду Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ заступника губернатора Дніпропетровської області Геннадія Темника.

Читайте також: Галузь ЖКГ очікує спадкоємця

Як виявилося, більшість респондентів (63%), як і від нового парламенту, не чекають від новопризначеного керманича Мінрегіону жодних суттєвих змін у функціонуванні сфери, більше того 18% опитаних вже не проти того, щоб Геннадій Темник пішов у відставку. Таким чином, можемо лише зробити висновок: щоб пробудити у пересічних громадянах віру у себе, Геннадію Темнику потрібно буде дуже постаратися на новій посаді.

Також дуже постаратися потрібно, на думку заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Григорія Семчука, аби модернізувати саму галузь житлово-комунального господарства у майбутньому. Зокрема, посадовець стверджує, що цьому сприятиме залучення приватного капіталу, а саме - здача об'єктів комунального підприємства в оренду приватним компаніям.

Деякі зміни сталися і у паливно-енергетичній сфері. Зокрема, було встановлено, що у минулому 2012 році імпорт російського газу в Україну зменшився на 1,439 млрд дол. ніж у 2011-му. При чому найнижчий показник імпорту газу було зафіксовано у грудні минулого року.

Водночас споживання електроенергії в Україні за вказаний період  з урахуванням технологічних втрат у мережах зросло в порівнянні з 2011 роком на 0,4%, до 188,4 млрд кВт/год, а без урахування - знизилося на 0,01%, до 150,7 млрд кВт/год.

Досі не мають спочинку «герої» міжнарожного скандалу навколо LNG-терміналу, адже Кабінет Міністрів відклав розгляд результатів роботи комісії щодо перевірки обставин підписання угоди про співпрацю з іспанською Gas Natural Fenosa. «Це питання розглядатиметься на наступному тижні» - запевнив Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Більше того, Голова Держінвестпроекту Владислав Каськів повідомив, що вже ознайомився з проектом рішення комісії, але до його розгляду на засіданні Кабінету Міністрів нічого не коментуватиме, адже у будь-якому разі, - він готовий до всього.

Читайте також: Куди прямує LNG-термінал?

Окрім цього, варто зазначити, що на тижні було зроблено заяву представником федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини Юргеном Кайнгорстом стосовно успішного розвитку української альтернативної енергетики. Зокрема, посадовець наголосив, що Україні слід скорочувати дотування традиційних енергоносіїв і одночасно вводити тимчасове субсидування енергії з відновлюваних джерел, оскільки перше штучно занижує ціни на традиційну електроенергію, чим і ускладнює появу на ринку «зеленої» енергії, на яку не існує подібних дотацій.

У той же час були оприлюднені результати дослідження «Енергетичного сектору України», проведеного міжнародною аудиторською компанією KPMG, які показали, що основні енергетичні проблеми України – це низька енергоефективність та залежність від імпорту російського газу.

Щодо найбільш резонансних і наболілих подій, нагадаємо, цього тижня також стало відомо, що за прострочення сплати податку на нерухомість, який вводиться з 1 січня 2013 року, передбачені штрафні санкції, а поїзди Hyundai відтепер їздитимуть Україною у супроводі аварійних бригад.

Що готує нам тиждень опісля Маланки? – побачимо...

 
Коментарі (0)