ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаПідсумки тижня: Семидень теплоенергетичних ударів і зрушень

Підсумки тижня: Семидень теплоенергетичних ударів і зрушень

У сфері ЖКГ підійшов час пожинати плоди: закладених раніше починань, обмізкованих багаторазово рішень, випущених на волю слів.

«Є час розкидати каміння і є час його збирати», - здавалося б, одвічна приказка, проте її доцільність беззаперечна у будь-якому контексті і повсякчас. Так, і у сфері ЖКГ підійшов час пожинати плоди: закладених раніше починань, обмізкованих багаторазово рішень, випущених на волю слів.

Попри шалену прикутість до проблем підготовки країни до зими і її (країни) багатотічне благовлаштування, яке, здається, не закінчиться ніколи, певні зрушення, ключові моменти цього тижня мали місце у сфері теплоенергетики.

Так, у понеділок, 17 вересня, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко акцентував увагу на потребі вдосконалення системи безпеки на атомних електростанціях, а також на необхідності збільшення видобутку енергоносіїв з нетрадиційних джерел, зокрема сланцевого газу.

Стало відомо, що у 2015 році «Чорноморнафтогаз» планує добувати газ вже не тільки для всього Криму, але і частково для України.

Читайте також: Україна взялася за газ

Нагадаємо, зараз використовувати свої запаси виходить лише влітку, проте вже через три роки ця тенденція зміниться внаслідок посилення видобутку власнеукраїнського газу.

Тим часом, на Рожнятівщині (Івано-Франківська область) почали переходити від традиційної енергетики до альтернативної: як основоположний камінь, виділили три ділянки землі під установлення вітрових електростанцій.

А компанія Enagas S.A. (Іспанія) висловила бажання виступити одним із інвесторів будівництва в Україні терміналу з прийому і регазифікації зрідженого природного газу (LNG-терміналу).

Своєрідну подієву естафету продовжили і у вівторок, 18 вересня. Так, у Тернопільській області відбувся запуск повністю автоматизованої газорозподільної станції (АГРС) Козова, через яку отримують газ споживачі Козова та інших населених пунктів області, в яких проживає більше 50 тис. чоловік.

А у Херсоні навпаки, - тішних моментів було мало, адже ПАТ «Херсонгаз» попередив жителів про проведення планового технічного обстеження системи герметичності газопостачання з тимчасовим відключенням від газопостачання. Таким чином, жителі багатьох херсонських будинків майже увесь тиждень страждали від безгазу.

Також цього дня стало відомо, що виробництво електроенергії в Україні в січні-серпні 2012 року зросло у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року на 3,7% - до 131,4 млрд кВт/год. Атомні електростанції, частка яких в загальнонаціональному виробництві електроенергії знаходиться на рівні 45%, за 8 місяців 2012 року збільшити виробництво електроенергії на 1,64% - до 58,8 млрд кВт/год. В той час як теплові електростанції збільшили за цей період генерацію на 7%, до 59,5 млрд кВт/год, а гідроелектростанції скоротили обсяг генерації на 9,4%, до 7,5 млрд кВт/год.

Читайте також: Енергетику чекає «революція»

У середу, 19 вересня, країною поширилася звістка про ухвалу в цілому проекту закону №0269, яким Уряд ратифікував кредитну угоду від 29 вересня 2011 року між Україною й ЄББР на суму 200 млн євро.

Нагадаємо, ці кошти планується спрямувати на модернізацію гідротехнічного і гідромеханічного обладнання 39 гідроагрегатів на 9 гідроелектростанціях, які входять в структуру ПАТ «Укргідроенерго». Завершити проект з модернізації ГЕС планується, згідно з договором, до 29 грудня 2017 року.

Також цього дня, хоч міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко ще має надію на остаточне перерахування, було визначено, що у четвертому кварталі ціна на російський газ буде коштувати 432 долари за тисячу кубометрів.

Добре це чи погано, та водночас надійшло повідомлення, що ПАТ «Житомиргаз» проклав майже 21,4 км газопроводу на суму 16 млн грн. Це надало можливість додатково подати 40 тис. куб. м газу в годину в місто та прилеглі райони, що має забезпечити безперебійне та стабільне газопостачання всіх категорій споживачів природного газу, а також розвиток систем газопостачання.

Також в цей день було запущене будівництво лінії електропередач між Рівненською, Хмельницькою АЕС та підстанцією «Київська», яке дасть змогу максимально ефективно використовувати потужності АЕС, створити умови для стабільного і якісного забезпечення електроенергією всіх центральних регіонів України.

У четверг, 20 вересня, будівельна лихоманка продовжилася, і було вирішено розпочати будівництво нової кільцевої системи подачі газу у Севастополі.

А в п’ятницю, 21 вересня, хоча й газифікували ще одне село на Сумщині - Дунаєць Глухівського району, увага більше була прикута до питання переведення ТЕЦ на вугілля. Зокрема, посадовці дійшли висновку, що переведення ТЕЦ з газу на водно-вугільні суміші дасть можливість для електростанцій зменшити собівартість електроенергії вдвічі. Таким чином, населення, швидше за все, відчує «покращення в тому, що буде менше платити за російський газ.

Читайте також: Приватизація теплоенергетики: без права на помилку

Також цього дня за результатами перевірок у сфері паливно-енергетичного комплексу при розрахунках за спожитий природний газ було порушено 18 кримінальних справ, до відповідальності притягнуто 536 посадових осіб, у тому числі 89 - органів контролю, відшкодовано 1,2 млрд грн.

Субота, 22 вересня, була небагатою на події. Головним стало повідомлення про презентацію нового виробництва вітроустановок потужністю 2,5 МВт на ВАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування», які є майбутнім сучасного розвитку української альтернативної енергетики.

Таким чином, можна зробити висновок, що попри сповільненість і широкий розвій думок, Україна таки наближається до енергетичної незалежності: скорочує заборгованість, освоює нові технології, модернізує системи теплопостачання, налягає на власний видобуток енергоносіїв та переходить від традиційної до альтернативної енергетики.

 
Коментарі (0)