ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаПідсумки тижня: Теплоенергетичні потоки змін

Підсумки тижня: Теплоенергетичні потоки змін

Життя у сфері ЖКГ теж часом схоже на гірський потічок. І якщо говорити у цьому дискурсі про подієву картину минулого тижня – це був період стишеного кроку.

Часом здається, що кожне окреме життя – гірський потічок, некерована часточка стихії, котра пробивається крізь тверду гірську породу і пульсує, зустрічаючи на своєму шляху безліч перепон. Не знаєш, куди він тече і для чого, але не може не дивувати, наскільки все непередбачувано і змінно у його ході: бурхливий лет, поступово стишується, і навпаки – наростає на кожен новий крок…

Життя у сфері ЖКГ теж часом схоже на гірський потічок. І якщо говорити у цьому дискурсі про подієву картину минулого тижня – це був період стишеного кроку.

Посадовці вкоськалися з законотворчою і регулятивною діяльністю, відійшли від питної води і сміття, їх навіть припинила тривожити інфраструктура і одвічне питання «проблемних» доріг, хоча останні й, забуті були не до кінця.

Актуальним лишалося питання «Доступного житла». Якось дуже активно регіони почали вдаватися до високих матерій, осмислювати і переосмислювати, чому ж молодий український брат не поспішає брати участь у найвигіднішій для нього житловій кампанії і звітувати, багато-багато звітувати, ніби кореспондент з передової.

Читайте також: Іпотека спіткнулася об регіони

Подієвий фон створювали питання підготовки країни до нового опалювального сезону і усе, що з ним пов’язано: благоустрій прибудинкової території, утеплення будинків і фасадів, їх плановий ремонт,випробування та ремонти гідравлічних систем і тепломереж.

Та головними стали не баталії, а чіткі і врівноважені кроки у напрямі теплоенергетики.

Так, у понеділок, 23 липня у Криму визначили три пілотних райони для участі в проекті ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у сфері енергоефективності. А саме - Кіровський, Красноперекопський і Сакський. У зазначених регіонах планується реалізувати мікропроекти по енергозбереженню із застосуванням альтернативних і поновлюваних джерел енергії.

В той час як в уряді країни сподівалися на реалізацію вже в 2013 році проектів з переведення українських ТЕЦ з газу на вугілля в рамках договору з китайською стороною. За цими проектами планується побудувати три заводи з газифікації вугілля, які будуть знаходитися в різних містах України.

Читайте також: Українське вугілля отримає шанс

А державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву почав прийом заявок на отримання пільгових бюджетних кредитів, які спрямовуватимуться в першу чергу на економію та імпортозаміщення енергоресурсів.

У вівторок, 24 липня, увага була звернена головним чином на нафтогазові компанії. Так, НАК «Нафтогаз України» залучила 2,48 млрд грн кредиту у «Укргазбанку» та 2,6 млрд грн – у «Дельта Банку» з метою розрахунку за імпортований в липні російський газ.

А «Миколаївгаз», отримав три заявки на приватизацію. Відповідно до фіксованих умов конкурсу, покупець повинен внести 3,85 млн.грн. інвестицій.

Середа, 25 липня, була мало примітною і відзначилася скоріше регіональними новинами. Наприклад, у нинішньому році в Кіровограді буде відновлено 35 кілометрів повітряних ліній електропередач із встановленням 1050 світлоточок з енергозберігаючими лампами зовнішнього освітлення.

У четверг, 26 липня, у зв'язку з високою температурою повітря в Євпаторії пікове споживання електроенергії зросло до 59 мВт. Як наслідок, виникли числені аварійні ситуації. Єдиним виходом із ситуації стало обмеження споживання електроенергії і більш рівномірне її розподілення.

Читайте також: В енергетиці – без змін

У цей самий час НАК «Нафтогоаз України» провела дві процедури закупівлі цінних паперів ОВДП у ПАТ «КБ «Надра» та ПАТ «КБ «Фінансова ініціатива» на суми 90,9 млн грн та 966,3млн грн відповідно.  

А у Запоріжжі знайшли спосіб як можна зекономити майже 320 тис. т умовного палива.

У п’ятницю, 27 липня, вже згадувана нами НАК «Нафтогаз України» продовжила реалізацію Програми газифікації населених пунктів країни і ввела в експлуатацію чотири підвідні газопроводи до сіл: Забара (проекта потужність 1,5 км), Мильськ (проекта потужність 4,1 км), Берегове (проектна потужність 3,4 км) Рожищанського району Волинської області, а також підвідний газопровід до с. Дмитрівка (проектна потужність 1,8 км) Казанківського району Миколаївської обл. Завдяки введенню в експлуатацію зазначених об’єктів природний газ буде підведено до низки об’єктів соціальної інфраструктури та до 1510 домоволодінь.

Субота, 28 липня, відзначилася також більше регіональними подіями. Зокрема, бум спричинив той факт, що цьогорічна зима для Тернополя може стати безтепловою, тобто є ймовірність відключення газу в місті через борги, адже наразі КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» боргує «Нафтогазу» близько 70 млн грн. Причина – нерентабельні тарифи.

Читайте також: Тарифний пасьянс

Наразі, як у богів, у сфері теплоенергетики мав би бути вихідний, але інформаційні повідомлення продовжують надходити. Так, стало відомо, що велика енергогенеруюча компанія ТОВ «ДТЕК Східенерго» має намір провести реконструкцію 3-го і 4-го енергоблоків Курахівської ТЕС.

А також, що тривають будівельні роботи на Дністровській ГАЕС. Опісля завершення будівництва третього гідроагрегату ця станція може стати найбільшою гідроакумулюючою електростанцією в Європі.

З усього висновок лише один: яким би не був хід твого гірського потічка, головне, що він тече і долає усі перепони, як от бурхливо-спокійний теплоенергетичний хід у сфері ЖКГ.

 
Коментарі (0)