ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: законодавчий пасьянс та історична руїна

Підсумки тижня: законодавчий пасьянс та історична руїна

Попри передсвятковий настрій народні обранці виявили неабияку активність в обговоренні та затвердженні документів, які згодом можуть справити відчутний вплив на галузь ЖКГ

Минулий тиждень у житлово-комунальному сегменті інформпростору позначився перш за все тим, що попри передсвятковий настрій народні обранці виявили неабияку активність в обговоренні та затвердженні документів, які згодом можуть справити відчутний вплив на галузь ЖКГ.  Окрім цього, свого роду несподіванкою став суспільний резонанс, який викликали будівельні роботи на території історичної перлини Києва – Андріївського узвозу.

 

Отже, у понеділок, 9 квітня, стало відомо, що у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 10305, ініційований Кабінетом Міністрів України, про внесення зміни до статті 2 закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо закупівлі природного газу). Проект закону пропонує вивести зі сфери дії закону «Про здійснення держзакупівель» операції із закупівлі та реалізації природного газу, які здійснюються суб'єктом, уповноваженим Кабміном на формування ресурсу природного газу для споживачів України, «Нафтогазом України», в тому числі для потреб населення.

У цей саме час сам «Нафтогаз» відрапортував, що 6 квітня перерахував ВАТ «Газпром» понад 865 млн дол. США за імпортований у березні 2012 року природний газ. Як зазначається у повідомленні, ціна природного газу для Компанії у першому кварталі 2012 року складала близько 416 дол. США.
 
Наступного дня надійшла інформація, що Кабмін пропонує виділити додаткову субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах  на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення обсягом 4,575 млрд грн. Про це йдеться в урядовому законопроекті №10317 від 10 квітня 2012 р. про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік». При цьому за напрямком Мінрегіону додатково виділено 6,63 млрд грн.
 
А от народні депутати України у вівторок у ході пленарного засідання, з другого разу внесли до порядку денного сесії ВР вже згадуваний  законопроект №10305. За проголосував 241 нардеп із 420 присутніх в залі.

Цього ж дня голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець заявив, що на Андріївському узвозі, де напередодні (у неділю, 8 квітня) було знесено три будинки, планується звести понад 10 нових будівель. За його даними, нові будівлі передбачені частково на вільних місцях, а частково - замість існуючих будівель, серед яких: офісний центр (Андріївський узвіз, 10-б), будівля з рестораном, виставковим залом і апартаментами (Андріївський узвіз, 6), 11-поверховий готельний комплекс з паркінгом та ресторанами (Андріївський узвіз, 14-16), а «Замок Ричарда» планується переобладнати під готель. Також, за інформацією пана Бригинця, планується знищити ще декілька давніх будівель .

Також 10 квітня на порядок денний столичної сфери життєзабезпечення вийшла ще одна проблемна ситуація: фахівці ПАТ «Київенерго» відключили від енергопостачання насосні комплекси 9 артезіанських свердловин, які обслуговує ПАТ «АК «Київводоканал». Причиною відключення стала мільярдна заборгованість «Київводоканалу» за електроенергію. Його загальний борг перед Київенерго, станом на 1 квітня 2012 року, становив 1,057 млрд гривень.
 
Наступного дня надійшла інформація, що до величезної заборгованості ПАТ «АК «Київводоканал» перед ПАТ «Київенерго» призвів тариф, який не покриває собівартість послуг з водопостачання та водовідведення, що надає Київводоканал. При цьому Київською міською державною адміністрацією досі не вирішено питання компенсації різниці між собівартістю послуг та діючим тарифом (у тому числі за попередні роки), хоча Товариство неодноразово публічно зверталося до адміністрації з проханням розв’язати ситуацію, що склалася. На цьому наголошувалося у повідомленні прес-служби ПАТ «АК «Київводоканал».
 
А от КМДА розпочала діалог із забудовником Андріївського узвозу, аби історична частина міста мала вигляд, як 100 років тому. Про це на брифінгу повідомив голова КМДА Олександр Попов. Він додав, що в разі незгоди компанії-забудовника піти на компроміс, КМДА знайде аргументи. Головне, щоб фасади будинків мали відповідний архітектурний вигляд, що за фасадом – питання власника.
 

У четвер, 12 квітня на офіційному сайті ВР були оприлюднені проекти Законів України «Про деякі питання компенсації різниці у тарифах на централізоване водопостачання і водовідведення» (реєстрц. №10332 від 11.04.2012) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо погашення заборгованості підприємств централізованого водопостачання і водовідведення) (реєстрац.№ 10333 від 11.04.2012), ініціатором яких є народний депутат України від Партії регіонів Владислав Лук'янов.

Законопроекти спрямовані, як зазначається в пояснювальній записці, на вирішення проблеми боргів, забезпечення умов для підвищення рівня поточних розрахунків за енергоносії та створення умов для покращення фінансово-економічного стану підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, підприємств, що виробляють, транспортують та постачають електричну енергію, ДП «Енергоринок».

Наступного дня стало відомо, що у конкурсі з продажу 50% акцій ПАТ «Дніпрообленерго» братимуть участь компанії DTEK Holdings Ltd та ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Про це повідомила прес-служба Фонду держмайна України. Як зазначено у повідомленні, за результатами аналізу підтвердних документів, поданих на конкурс, обидні компанії допущені до участі в ньому. Нагадаємо, ФДМУ оголосив конкурс з продажу пакета акцій цієї енергокомпанії 22 лютого 2012 року, а 9 квітня о 18:00 сплив термін прийому заявок на участь у ньому.
 
Навздогін резонансним подіям в історичній частині Києва Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк та голова Верховної Ради України (ВР) Володимир Литвин висловилися за створення комісії, яка розслідувала б обставини забудови на Андріївському узвозі. Також комісія має посприяти ліквідації раніше прийнятих Київрадою рішень про надання земельних ділянок в приватну власність. Нагадаємо, компанія забудовник «ЕСТА Холдинг» (входить в структуру СКМ), нібито без відповідних дозволів знесла декілька споруд на Андріївському узвозі для подальшого будівництва там бізнес-центру «Андріївський». Як повідомляли ЗМІ, це сталося на минулих вихідних, проте в КМДА стверджують, що не знали про знесення трьох будинків. А голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець заявляв, що планується побудувати понад 10 нових будинків, у тому числі 8-поверховий бізнес-центр.
 

Отже, одразу після Великодніх свят можна очікувати подальшого розвитку подій: Україна знову заговорить про тарифи на воду і тепло, причини і наслідки газової дорожнечі та про тих, кому вигідно руйнувати старовинну забудову.

А поки що – святкуємо!..

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)