ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 19

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 19

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем та питань у сфері житлово-комунального господарства.
Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 19
Новини по темі

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем та питань у сфері житлово-комунального господарства.

Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Проконсультуйте, будь-ласка, якими нормативно-правовими актами регулюється ціна на гарячу воду для підприємців та юридичних осіб. ЖЕК рахує вартість підігріву гарячої води по ціні опалення 707грн.

Відповідь експерта

Відповідно до листа НКРЕ України від 17.09.2010 року № 5881/23/17-10 «Щодо розподілу обов’язків» тарифи на централізоване постачання гарячої води встановлюються органами місцевого самоврядування кінцевим споживачам з урахуванням тарифів на теплову енергію (виробництво, транспортування, постачання) та річних норм споживання теплової енергії, встановлених НКРЕ (НКРРКП).

Таким чином, якщо Ви не погоджуєтеся з правильністю нарахування за підігрів гарячої води, Вам необхідно в порядку, встановленому Законом України «Про доступ до публічної інформації» звернутися до місцевої ради або виконкому із запитом про отримання копії рішення про встановлення тарифів на централізоване постачання гарячої води. У випадку, якщо ЖЕК неправомірно застосовує це рішення і нараховує більшу плату – сміливо звертатися до суду з вимогою про перерахунок плати та стягнення збитків.

Запитання 2. Гість

Скільки мережевої води повинно проходити в системі опалення двоповерхового 16 - ти квартирного будинку за годину?

Відповідь експерта

Очевидно, що читач ставить це питання в зв’язку з тим, що багатоповерховий будинок обладнаний лічильником теплової енергії, який обліковує кількість поданого теплоносія в Гкал, а об’єм самого теплоносія не обліковується.

Система опалення – це розгалужена мережа трубопроводів, які розподіляють теплоносій між опалювальними приладами. Нагріта вода, що подається до опалювальних приладів, охолоджується в них, повертається до теплообмінника чи до водогрійного котла, де нагрівається, і потім знову надходить до опалювальних приладів. І протягом всього опалювального сезону вода знаходиться у постійному циркуляційному тиску. Циркуляційний тиск у системах водяного опалення підтримується внаслідок різниці густин холодної та гарячої води (природний циркуляційний тиск) та створюється за допомогою насоса (механічна циркуляція).

В залежності від проектних рішень забудовника житлового будинку та стану інженерних мереж, нормативним вважається тиск теплоносія в трубопроводі на рівні від 2,4 МПа (атмосфер) в 5-поверхових будинках до 6-8 МПа в 14-16 поверхових будинках. З метою уникнення гідроударів технологією виробництва теплової енергії дозволяється знижувати тиск в трубопроводах за зменшувати кількість теплоносія в них до рівня ІІ теплового графіку, в інакшому випадку можна отримати новий Алчевськ. У випадку, якщо у Вас в квартирі температура менша за +18 з Цельсієм – негайно звертайтеся з вимогою про перерахунок неякісних послуг. 

Від редакції:
Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (2)
Евгений1
27 Лютого 2012 p. 10:56
По второму вопросу: эксперт ушел в сторону от поставленного вопроса. Тепловой счетчик учитывает количество теплоносителя в обязательном порядке, так как данная величина,так же как и разница температур, является основной в принципе расчета энергии счетчиком. А расход теплоносителя приблизительно можно посчитать из расчета 3 литра в час на 1м2 отапливаемой площади.
Андрій Осадчий1
28 Лютого 2012 p. 08:41
Евгению: експерт не ушел от вопроса, просто читатель оставил слишком мало искодных данных. Дело в том, что нормы как таковой нет единой, все зависит от проекта дома когда раситывают тепловую нагрузку. тут уточнить надо - он на подаче или на обратке, сколько лет дому, как давно промывалась система, ведь если где-то пробка или завоздушенность, то возникают нарушения циркуляции. Еще одной причиной нарушения двления в трубах и уменьшение объема теплоносителя может быть то, что на вводе в дом на задвижке народные умельцы из 1 подъезда рассверлили шайбу, допустим с 40 на 80, циркуляция нарушена, в 1 подъзде имеем перетоп, а в последнем - холодно, так не доходит теплоноситель