ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 38

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 38

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Чи можна на підставі Акту обстеження системи опалення, в якому зафіксовано самовільне відключення від мереж ЦО і ГВП, розірвати договір на надання послуги з центрального опалення та гарячого водопостачання? Чи чинний Акт про відключення квартири (нежитлового приміщення, секції, під’їзду) від внутрішньо будинкових мереж ЦО і ГВП, підписаний лише власником квартири та представником монтажної організації? При встановленні автономного опалення повинний бути проект на встановлення автономного опалення? Чи вправі орган місцевого самоврядування «узаконити» самовільні відключення від централізованого опалення, і чи вправі зобовязати постачальника послуг ЦО і НВП розірвати угоди на надання послуги з ЦО і ГВП з споживачами, які самовільно відключенні від ЦО і ГВП?


Відповідь експерта

П. 24 постанови КМУ № 630 від 21.05.2005 року передбачено, що споживачі  можуть  відмовитися  від  отримання  послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. При цьому самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється. Однак, якщо вже таке сталося, то самовільне відключення від системи опалення можна трактувати як односторонню відмову від подальшої дії договору на надання послуг. Відповідно до п. 32 Типового договору про надання   послуг  з  централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення Договір може бути розірваний достроково, зокрема, у разі відмови споживача від користування послугами виконавця.

Отже, самовільне відключення можна вважати підставою для припинення дії та розірвання договору на надання послуг. Щодо самого акту про відключення квартири від централізованого опалення, то він має бути складений у присутності власника (наймача) представником виконавця (виробника), також із залученням представника балансоутримувачі будинку (ЖЕКу, ОСББ тощо).

Згідно зі ст. 78 Господарського кодексу України орган місцевого самоврядування є представником власника комунального підприємства, формує його статутний фонд і призначає керівництво. Договірна робота на підприємства – частина оперативної господарської діяльності, в яку не має права втручатися представник власника. Тому у випадку прийняття рішення про зобов’язання розірвання договорів таке рішення буде спірним, тобто його можна оскаржити в окружному адміністративному суді.

Запитання 2. Гість

Прошу надати роз’яснення щодо приватизації кімнат в гуртожитку, а саме я проживаю фактично 7 років в кімнаті, яку хочу приватизувати(підтверджуючі матеріали є- платіжки за комунпослуги з жовтня 2005 року), а прописана 3,5 роки. Міська рада відмовляє в приватизації. Прошу надати відповідь які є механізми щодо приватизації в даному конкретному випадку. Таких я дуже багато людей. Дуже Вам буду вдячна за відповідь.

Відповідь експерта

Насамперед, якщо відмова міської ради в приватизації Вашої кімнати в гуртожитку, як Ви вважаєте, неправомірна, але я в цьому сумніваюсь, і має письмовий вигляд, і Ви маєте належні і допустимі докази неправомірності рішення чиновників – Вам просто необхідно оскаржити цю відмову в окружному адміністративному суді. Що ж до порядку приватизації кімнат у гуртожитку, то він вже 3 роки як дозволений відповідними законодавчими актами. Для цього необхідно виготовити технічний паспорт на кімнату, потім — свідоцтво на право власності, після цього пройти державну реєстрацію права власності. Кімната може бути приватизована або на одну людину, якщо лише вона у ній зареєстрована, або у рівних частках на усіх зареєстрованих, ліжко-місця не можуть бути приватизовані. Насамперед потрібно перевірити у паспорті, чи вказано у реєстрації номер кімнати, адже у гуртожитках людей часто реєструють за адресою будівлі без вказування кімнати. До того ж, право на приватизацію мають лише ті, хто мешкає і зареєстрований у гуртожитку не менше п’яти років. Після одержання права власності на кімнату власник може розпорядитися нею як своїм нерухомим майном — подарувати, продати тощо.

Запитання 3. Гість

Чи обов’язково встановлювати лічильник і на холодну і на гарячу воду? Чи можна тільки на холодну?

Відповідь експерта

Нормами постанови КМУ № 630 від 21.05.2005 року «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового  договору про надання послуг з централізованого  опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» встановлена можливість споживачу самому обирати, здійснювати облік води та встановлювати водоміри чи сплачувати за нормативним споживанням. Але при встановленні лічильників водопостачальне підприємство має право у технічних умовах записати про обов’язковість встановлення двох лічильників на холодну та гарячу воду, оскільки як правило теплокомуненерго беруть плату лише за підігрів холодної води. Врешті-решт, лічильники – це завжди реальна економія, тому раджу встановити обидва лічильники і заощаджувати кошти.

Запитання 4. Гість

Підкажіть, будь-ласка, яким документом регламентуються розміри окладів виходячи з міжпосадових співвідношень працівників ЖКГ?

Відповідь експерта

Питання заробітної плати працівників ЖКГ регулюються Кодексом Законів про працю України, Законом України «Про оплату праці», ГАЛУЗЕВОЮ УГОДОЮ між Міністерством з питань житлово-комунального господарства України, Всеукраїнським об'єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010 - 2012 роки, а також колективним договором підприємства.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)