ГоловнаВибір редакціїПитання експерту«Серце болить за ЖЕКами і соціальними тарифами, а глотка репетує за конкуренцію і ринкову ціну», - Олександр Скубченко

«Серце болить за ЖЕКами і соціальними тарифами, а глотка репетує за конкуренцію і ринкову ціну», - Олександр Скубченко

«Україна Комунальна» продовжує підбивати підсумки року, що минає. Редакція поцікавилася у представників галузі ЖКГ, експертів та посадовців, чим їм запам'ятався 2012 рік.
Олександр Скубченко
Новини по темі

Сьогодні запитання «України Комунальної» відповів голова Громадської ради при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександр Скубченко.

- Яку подію у житті галузі в 2012 році Ви вважаєте найбільш значущою і чому?

На жаль, як такими подіями 2012 рік життя галузі ЖКГ не наповнив. Окремі спроби, несміливі кроки, неналежне фінансування, розрізненість позицій, консервативність у поглядах та інертність - реформа галузі стоїть на місці, а житловий фонд і комунальна інфраструктура все занепадають. Причина очевидна - розлад між розумом і серцем. Колись Михайло Пришвін писав про розлад у душі багатьох селян: «Серце болить за царем, а глотка репетує за комісаром». Те ж саме відбувається і в житті галузі: серце болить за ЖЕКами і соціальними тарифами, а глотка репетує за конкуренцію і ринкову ціну.

- Як ви охарактеризуєте роботу Громадської ради в році, що минає? Чого вдалося досягнути, і чого, навпаки, не вдалося домогтися?

Рік, що минає, для Громадської ради при Мінрегіоні став роком завищених очікувань. Мінрегіон очікував від Ради неконструктивної роботи. Опозиція - що певна група людей заблокує всі її ініціативи, для чого ця група і взяла Раду під свій контроль. Керівництво Ради - що опозиція все ж таки приєднається до роботи. Час показав, що всі ці очікування виявилися завищеними.

Так, іноді різниця між тим, що ми вважаємо, і тим, що є насправді, значна. Виною тому наша схильність до перебільшення і применшення наслідків подій. В результаті були вироблені рішення Ради, які могли б чинити реальний вплив на формування державної політики, але залишилися лише проектами.

-  Чого Ви чекаєте від наступного року? Яким він буде для галузі і для споживачів?

Шарль де Голь у свій час відзначив, що лише та держава має завтрашній день, яка піклувалася про нього ще вчора. У нашій державі про завтрашній день галузі не дбали не тільки вчора, але й всі роки незалежності. Влада робить вигляд, що реформує галузь, а громадянське суспільство намагається сформувати галузь-мрію, як Томас Мор «Утопію», Томазо Кампанелла «Місто сонця», або Френсіс Бекон «Нову Атлантиду». А між тим, ЖКГ - мало не єдина сфера нашої життєдіяльності, яка не знає корінних змін з 30-х років минулого століття. І я дуже хочу, щоб новий 2013 рік став для галузі, нарешті переломним, щоб стартувала реформа ЖКГ. І щоб усі, хто до неї буде причетний, не забували про головну мету реформи, яку поставив Президент України: поліпшення якості житлово-комунальних послуг та їх доступність для всіх верств населення.

 
Коментарі (0)